Mycie rąk to najprostsza i jedna z najbardziej skutecznych metod zapobiegania zatruciom pokarmowym, grypie, chorobom pasożytniczym i skórnym. Wystarczy kilkanaście sekund myć ręce, by oczyścić je z 90 proc. bakterii.
Mycie rąk może nas ochronić przed wieloma chorobami

Zaniedbywanie higieny rąk może być przyczyną zakażeń dróg oddechowych, skóry i przewodu pokarmowego. Przez ręce przenoszone są m.in. rotawirusy i norowirusy, odpowiedzialne za biegunki, gronkowiec złocisty, powodujący zakażenia skóry i zatrucia pokarmowe, pałeczki Salmonella, Shigella, patogenne Escherichia coli, jaja tasiemca i owsika. A mycie rąk ciepłą wodą i mydłem w znacznym stopniu usuwa wszelkie chorobotwórcze drobnoustroje.
Co jest trudnego w myciu rąk? Pozornie nic, ale czynność ta często wykonywana jest pobieżnie, nieprawidłowo. Warto pamiętać, że staranne mycie rąk może nas ochronić przed wieloma chorobami.
Wirusy i bakterie są wszechobecne. Pamiętajmy więc, by myć ręce po wyjściu z toalety, po powrocie do domu, po zabawie ze zwierzętami, sprzątaniu, a także przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. Czynność ta jest szczególnie ważna wtedy, gdy opiekujemy się dziećmi.
Bawiąc się, często wkładają do ust najrozmaitsze przedmioty, a w ten sposób bakterie i wirusy znajdujące się np. na zabawkach, których opiekunowie dotykali nieumytymi rękoma, przedostają się do układu pokarmowego dziecka.
>>Wszawica – w jaki sposób pozbyć się pasożytów?
Jak podaje UNICEF, każdego roku choroby takie jak biegunka i infekcje dróg oddechowych przyczyniają się do śmierci ponad 3,5 mln dzieci na świecie (poniżej 5 roku życia). Staranne mycie rąk mydłem i wodą, zwłaszcza przed posiłkiem oraz po skorzystaniu z toalety, może spowodować ograniczenie liczby przypadków biegunki prawie o połowę, a infekcji dróg oddechowych o 25 procent.
Kiedy myć ręce?
Specjaliści radzą, by myć ręce w następujących sytuacjach:
- po powrocie do domu z pracy, ze sklepu, po podróży środkami komunikacji miejskiej,
- przed przystąpieniem do posiłku, przed jego przygotowywaniem,
- po skorzystaniu z toalety,
- po kontakcie ze zwierzętami i przedmiotami należącymi do nich (kuweta, zabawki, smycz itp.),
- po kichaniu, kasłaniu, czyszczeniu nosa,
- po wykonaniu opatrunku na skaleczeniu, ranie, zmianach skórnych,
- po czynnościach porządkowych, wyniesieniu śmieci,
- po trzymaniu pieniędzy,
- po kontakcie z osobą chorą w domu lub w szpitalu.
Specjaliści wskazują na kilka podstawowych zasad dotyczących mycia rąk:
- myj ręce przez 40-60 sekund – ten dłuższy czas pozwala w znacznym stopniu usunąć bakterie i wirusy;
- wykonuj tę czynność dokładnie – nie zapominaj o nadgarstkach, kciukach i przestrzeniach pomiędzy palcami;
- myj ręce w ciepłej wodzie;
- do mycia używaj mydła lub preparatów na bazie alkoholu.
Czy korzystanie z suszarek do rak jest niehigieniczne?
– Suszenie rąk w toaletach publicznych pod suszarkami nie jest niebezpieczne dla osób, które mają zdrową skórę rąk. Jednak te osoby, które mają choroby skóry, otwarte rany czy skaleczenia, łuszczycę itp. powinny po każdorazowym umyciu i wysuszeniu rąk stosować jeszcze żel antybakteryjny, aby uniknąć zakażenia. Zawsze, gdy mamy wybór bezpieczniej jest używać ręczników papierowych zamiast suszarek. Suszarki do rąk mogą generować aerozol z wody pozostałej w załamaniach skóry rąk, co sprzyja rozprzestrzenianiu bakterii, wirusów i grzybów łatwo namnażających się w środowisku wilgotnym. Mogą to być Escherichia coli, Acinetobacter spp, Klebsiella, wirus grypy, gronkowiec czy
paciorkowiec. Wilgotna łazienka oraz duża ilość użytkowników i niedostateczne sprzątanie stwarzają warunki do namnażania się w takich mikroorganizmów – tłumaczyła w mediach Renata Cieślik– Terkota kierownik oddziału epidemiologii w WSSE w Katowicach.





