• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Grzyby lecznicze – wykorzystanie w medycynie, mykoterapia

Właściwości lecznicze przypisuje się ponad 100 rodzajom tak zwanych grzybów witalnych. Pochodzą one głównie z Chin, Japonii i Wietnamu, gdzie terapia grzybami, inaczej mykoterapia lub fungoterapia, jest bardzo popularna. Badania naukowe potwierdzają właściwości zdrowotne grzybów, mogą być one wsparciem leków.

W mykoterapii używa się np. grzyba maczużnika (cordyceps).

W dalekowschodniej medycynie ludowej grzyby są wykorzystywane od lat. Za szczególne cenne uznawane są tzw. grzyby witalne, których jest ponad 100 rodzajów.

Grzyby witalne – rodzaje

Najpopularniejsze rodzaje grzybów stosowanych w terapii naturalnej i wywodzące się z medycyny naturalnej to: 

  • reishi (lakownica lśniąca), gatunek grzybów należący do rodziny żagwiowatych. Jest to grzyb nazywany w Chinach grzybem nieśmiertelności. Do jego głównych działań zaliczane jest przeciwdziałanie procesom starzenia się organizmu, a także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, regulujące ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu w organizmie. W jego składzie znajdują się tri-terpeny i β-glukan. Te grzyby wykazują także działanie przeciwnowotworowe;

Reishi, czyli lakownica lśniąca. Fot. Adobe Stock.

  • shiitake (twardziak jadalny) – te grzyby zawierają w sobie witaminę D oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza niacynę, co pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy w nich lentinan, substancję, która stymuluje odporność, pomaga w terapii nowotworowej i w leczeniu zarażonych wirusem HIV. Shiitake regulują poziom cukru we krwi, a także pomagają w normalizacji poziomu cholesterolu, wpływają też pozytywnie na pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego;

Shiitake, czyli twardziak jadalny. Fot. Adobe Stock.

  • maitake (żagwica listkowata) – jest to grzyb ceniony zwłaszcza za swoje właściwości wspierające pracę wątroby (normalizuje poziom trójglicerydów we krwi), a także wspierające pracę układu odpornościowego. Jest wykorzystywany jako leczenie wspomagające pacjentów z cukrzycą i nadciśnieniem. Uważa się, że grzyb ten redukuje odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie oraz wykazuje działanie antynowotworowe; 

Maitake, czyli żagwica listkowata. Fot. Adobe Stock.

  • chaga lub czaga, czyli błyskoporek podkorowy to grzyb pomagający w leczeniu zaburzeń żołądkowych, a także obniżający ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Do jego właściwości zalicza się także działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Jest on często wykorzystywany jako składnik preparatów do pielęgnacji skóry; 

Chaga lub czaga, czyli błyskoporek podkorowy. Fot. Adobe Stock.

  • Grzyby rodzaju cordyceps (maczużnik) są stosunkowo rzadko spotykane w przyrodzie – występują głównie na Wyżynie Tybetańskiej. Świetnie wspierają odporność, a także stymulują obronę organizmu przed pasożytami oraz stresem. Wspomagają pracę nerek i są stosowane w przypadku ich niewydolności lub zapalenia;

Grzyb rodzaju Cordyceps, czyli maczużnik. Fot. Adobe Stock.

  • soplówka jeżowata, inaczej lwia grzywa, czyli z ang. lion's mane, zawiera substancję o nazwie psylocybina, która może wspierać leczenie depresji, poza tym grzyb ten jest polecany osobom z problemami ze strony układu nerwowego. Do innych jego właściwości należą działanie antynowotworowe oraz wspierające pracę układu odpornościowego; 

Soplówka jeżowata, zwana też lwią grzywą (ang. lion's mane). Fot. Adobe Stock.

  • yun zhi, czyli wrośniak różnobarwny, zawiera polisacharydy PSP i PSK połączone z białkiem, przez co jest bardzo silnym immunostymulantem. Używa się go jako wsparcie terapii przeciwnowotworowej, ponieważ niweluje skutki radio- i chemioterapii. Poza tym świetnie sprawdza się w trakcie infekcji wirusowych i bakteryjnych, zwalczając ich skutki. 

Yun zhi, czyli wrośniak różnobarwny. Fot. Adobe Stock.

Grzyby witalne są klasyfikowane jako adaptogeny, a to oznacza, że zwiększają odporność na stres. Poza tym zastosowanie grzybów witalnych może obejmować profilaktykę depresji, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego, a także dzięki zawartości błonnika pokarmowego – przyczyniać się do prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Zdrowe nie tylko grzyby witalne

Badania naukowe potwierdzają działanie antynowotworowe niektórych grzybów witalnych – jednak także i w grzybach występujących w Polsce można znaleźć podobne substancje, które zwalczają lub zapobiegają rozwojowi nowotworów – ekstrakt z borowika był testowany na myszach, jako preparat przeciwko groźnym komórkom mięsaka z pozytywnym skutkiem. 

>> Czy grzyby leśne są zdrowe?

Właściwości zdrowotne grzybów

Grzyby w medycynie konwencjonalnej uważane są raczej za dodatek do leczenia, jego wspomaganie. Jednak aktualne badania naukowe potwierdzają prozdrowotne właściwości grzybów.

  • W zależności od rodzaju grzyba znajdziemy w nich różne ilości witamin z grupy B, korzystnie wpływające na pracę układu nerwowego, a także minerałów, takich jak cynk, żelazo, fosfor czy magnez – mają one pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Grzyby dostarczają także witaminy D – można spróbować suplementów diety w postaci wyciągów z grzybów lub suszonych grzybów jako element terapii wspierającej prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 
  • Znajdziemy w nich też duże ilości białka, stosunkowo niewiele tłuszczów, przez co pomagają aktywnie regulować poziom cholesterolu w organizmie.  
  • Grzyby niewątpliwie wspierają odporność organizmu  zawierają beta-glukany pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych i stymulujące układ odpornościowy.
  • Dzięki dużej zawartości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia i mogą wykazywać działanie antynowotworowe. Niektóre grzyby mogą być pomocne w leczeniu nowotworów piersi związanych z zaburzeniami równowagi hormonalnej (tzw. nowotwory hormonozależne). Wynika to z faktu, że blokują enzym aromatazy, który wytwarza estrogen. W grzybach znajdują się także lektyny, które mogą identyfikować, zapobiegać wzrostowi i podziałowi komórek rakowych.
  • Do właściwości zdrowotnych grzybów zaliczamy także wspomaganie pracy mózgu, utrzymywanie równowagi hormonalnej organizmu, regulację poziomu cukru we krwi, poprawę wyników sportowych.
  • Grzyby cenione są także za swoje właściwości antyalergiczne.

Mykoterapia – czy warto jej spróbować? 

Mykoterapia czy fungoterapia, czyli lecznicze zastosowanie grzybów, może być wypróbowane, ale za porozumieniem z lekarzem lub dietetykiem. Grzybów nie należy wykorzystywać do leczenia zamiast leków, mogą za to być elementem wspierającym terapię. Pamiętajmy też, że nie każdy może grzyby spożywać. Z diety powinny wykluczyć ją przede wszystkim kobiety karmiące piersią oraz w ciąży. Należy zawsze stosować się do zaleceń producenta i nie przekraczać dziennej zalecanej porcji. Przed włączeniem grzybów diety warto skonsultować się z lekarzem – czasami mogą występować przeciwwskazania do ich stosowania.  

>> Zatrucie grzybami – objawy i pierwsza pomoc

Poznaj naszego eksperta
Joanna Mazurek

Joanna Mazurek

Absolwentka kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuje się chorobami wewnętrznymi oraz możliwościami leczenia związanymi z dietoterapią. W wolnym czasie lubi czytać książki i trenuje siłowo.

Zobacz także

Olejek goździkowy – właściwości. Dlaczego nie nadaje się do picia?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 28.02.2025

Olejek goździkowy produkuje się z pączków kwiatowych goździkowca, tych samych, które suszone służą jako przyprawa. Dzięki silnie działającemu eugenolowi ma właściwości przeciwbólowe i przeciwbakteryjne i jest składnikiem preparatów medycznych. Nie można go jednak pić - grozi to uszkodzeniem wątroby, utratą przytomności i śpiączką.

Czytaj więcej

Zielona herbata – czy jest zdrowa? Poznaj jej właściwości i działanie

Autor:

Mgr farm. Marianna Krajewska

Data publikacji: 30.12.2024

Zielona herbata sprawdza się przy wielu dolegliwościach. Likwiduje wolne rodniki powodujące uszkodzenie i starzenie się komórek. Jest moczopędna, co wykorzystuje się do oczyszczania organizmu. Znane są też jej lekkie właściwości pobudzające.

Czytaj więcej

Yerba mate – co ma w sobie słynny napar z ostrokrzewu paragwajskiego?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 29.07.2024

Co to jest yerba mate, czy jest zdrowa, jakie ma właściwości, czy są przeciwwskazania do picia naparu? Jak parzyć yerba mate w kubku, a w ogóle jak się nazywa kubek do yerba mate? Odpowiadamy!

Czytaj więcej