• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Prawidłowe przechowywanie insuliny

Przechowywanie insuliny w nieodpowiednich warunkach może pozbawić ją działania leczniczego. Dowiedz się, jak przechowywać insulinę i jak korzystać z niej po otwarciu opakowania – nie tylko w domu, ale także w podróży.

torba termoizolacyjna z lekami wrażliwymi na wysokie temperatury

Prawidłowe działanie insuliny zależy bezpośrednio od odpowiedniego jej przechowywania. By preparat utrzymał właściwości, które opisuje producent, a co za tym idzie – by działał prawidłowo – musimy dbać o to, by nie narażać leku na nieodpowiednie temperatury czy wstrząsy.

Jak przechowywać insulinę

Producenci insuliny radzą, aby nieotwarte jeszcze opakowania hormonu przechowywać w lodówce, w temperaturze od 2 do 8 st. C, najlepiej z dala od elementów chłodzących, które znajdują się w chłodziarce.

Przechowywanie insuliny w niższej temperaturze (np. w zamrażarce) powoduje jej krystalizację i czyni ją bezużyteczną. Insulinę przechowywaną w lodówce należy przed użyciem wyjąć na pewien czas z chłodziarki i potrzymać w pokojowej temperaturze. Dzięki temu unikniemy konieczności podawania zimnego preparatu, które może być bolesne dla pacjenta.

Aktualnie używaną insulinę należy przechowywać w temperaturze pokojowej przez okres maksymalnie jednego miesiąca. Ponadto każda insulina ma określoną przez producenta datę ważności i pod żadnym pozorem nie należy stosować leku po upływie tej daty.

Czytaj więcej: Pigułka z insuliną zamiast zastrzyków 

Po otwarciu nowego opakowania warto zapisać na etykiecie datę otwarcia i termin końca użytkowania (czyli 30 dni od otwarcia). Jeśli w ciągu miesiąca od otwarcia cały nabój nie zostanie zużyty, i tak należy wymienić go na nowy.

Insulina – czego unikać?

Aby zachować właściwości hormonu, nie należy potrząsać fiolką zbyt mocno (pod wpływem wstrząsów roztwór może zmętnieć). Jeśli insulina zmętniała, zmieniła barwę lub zapach – zaleca się wymianę opakowania na nowe.

Insulinę należy chronić przed światłem słonecznym i przechowywać zawsze w dedykowanym i wyprodukowanym przez dystrybutora opakowaniu. Podczas nabierania hormonu należy dbać o to, aby powietrze nie dostało się do środka zbiorniczka.

Czytaj więcej: Insulina i wysokie temperatury – jak przechowywać insulinę, gdy lato w pełni?

Dobrym zwyczajem jest kontrola stanu fiolki (należy zwrócić uwagę na pęknięcia i inne uszkodzenia). W razie jakichkolwiek wątpliwości co do stanu insuliny – należy zrezygnować z jej używania.

Podróż z insuliną

Wybierając się na wakacje lub w inną podróż, warto odpowiednio przygotować lek – tak, aby zachował swoje właściwości i mógł nam posłużyć pomimo zmieniających się warunków jego przechowywania.

Insulinę zaleca się przewozić w specjalnie do tego przygotowanym termoizolacyjnym opakowaniu na leki lub w torbie termoizolacyjnej. Alternatywą na krótkoterminowy transport może być termos lub owinięcie opakowania w zmoczony materiał.

Jeśli w miejscu pobytu znajduje się lodówka, warto tam umieścić leki. Nie należy pozostawiać insuliny w samochodzie, w którym może zostać zdezaktywowana przez wysoką temperaturę i promieniowanie słoneczne, i co za tym idzie – utracić swoje właściwości.

Czytaj także: W wakacyjnym rytmie, czyli jak zabezpieczyć się przed hipoglikemią i hiperglikemią w wakacje

Insulina z dobrego źródła

Warto dbać o to, by insulina, którą kupujemy, zawsze pochodziła ze sprawdzonego źródła. Jeśli w tej kwestii nie zaufamy profesjonalistom, nigdy nie będziemy mogli być pewni, co działo się z preparatem, zanim trafił do naszych rąk.

Czytaj więcej: Czterej bohaterowie, którzy zmienili świat cukrzyków

Apteki i hurtownie farmaceutyczne specjalizują się w odpowiednim przechowywaniu i transportowaniu leków i w zasadzie tylko one gwarantują ciągłość łańcucha dostaw, od którego zależy, czy insulina w czasie całej drogi od producenta do naszych rąk przewożona była w odpowiedni sposób i we właściwej temperaturze. Nie ufajmy w tej kwestii sprzedawcom, którzy nie legitymują się odpowiednimi certyfikatami, i nie stawiajmy na szali swojego zdrowia, a nawet życia, zamawiając leki przesyłką pocztową czy kurierską.

Poznaj naszego eksperta
Michał Nanaszko

Lekarz Michał Nanaszko

Lekarz rezydent medycyny rodzinnej, absolwent Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Pasjonat crossfitu i pływania. Uwielbia tematy z pograniczna medycyny i sportu. 

Zobacz także

W jaki sposób cukrzyca ciążowa wpływa na rozwój dziecka?

Autor:

Krzysztof Piersiała

Data publikacji: 4.11.2016

Niezdiagnozowana cukrzyca ciążowa może być niebezpieczna zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Wysoki poziom cukru we krwi matki oznacza również wysoki poziom glukozy we krwi dziecka.

Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska lekarstwem dla diabetyków?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.11.2016

Dotychczas za najskuteczniejsze lekarstwo obniżające poziom cholesterolu uważano statyny. Zespół badaczy z IRCCS Neuromed Institute wykazał, że bardziej efektywna niż statyny może być dieta śródziemnomorska.

Czytaj więcej

Cukrzyca typu 2. – charakterystyka, przyczyny cukrzycy

Autor:

Lekarz Michał Nanaszko

Data publikacji: 14.11.2016

Narastająca od lat epidemia cukrzycy typu 2. jest nie tylko najpilniejszym problemem współczesnej diabetologii, ale też jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny. W krajach uprzemysłowionych odsetek chorych sięga 10 proc. społeczeństwa, co stawia cukrzycę typu 2. w czołówce chorób cywilizacyjnych. Istotna trudność w diagnozowaniu cukrzycy typu 2. związana jest z tym, że objawy choroby ujawniają się dopiero po latach od zachorowania.

Czytaj więcej