Choć celiakia może rozwinąć w każdym wieku, badacze wskazują, że w większości przypadków rozwija się w dzieciństwie – do 10. roku życia.
Nie u wszystkich genetycznie obarczonych celiakią choroba się rozwinie

Celiakia (inaczej choroba trzewna) to schorzenie, w którym organizm nie toleruje glutenu, czyli białka zbożowego, występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie. W jej wyniku może dojść do poważnych uszkodzeń przewodu pokarmowego, dlatego chorzy muszą przestrzegać diety bezglutenowej.
Dwie postaci choroby trzewnej
W trwającej 20 lat obserwacji badawczej amerykańscy naukowcy analizowali stan zdrowia 1339 dzieci z genetycznym czynnikiem ryzyka dla pojawienia się celiakii (chodzi o charakterystyczne genotypy HLA-DQ2 lub DQ8 występujące u pacjentów). Wyróżnili dwie postaci choroby – CDA i celiakię. Chociaż w ciągu pierwszych 10 lat życia dzieci dostrzegli wysoką łączną częstotliwość występowania CDA i celiakii (okazało się, że więcej niż 5 proc. dzieci może doświadczyć okresu CDA), nie u wszystkich zagrożonych rozwinęła się celiakia albo wymagana była dieta bezglutenowa.
SeropozytywnośćtTGA nie musi świadczyć o chorobie
W przeprowadzonym badaniu na 1339 dzieci celiakia rozwinęła się u 0,9 proc. do wieku 5 lat. Jednak w sumie podczas 20 lat kontroli u 66 uczestników badania rozwinęło się CDA i pojawiły się wyznaczniki celiakii, ale jedynie u 46 choroba się rozwinęła. U 21 uczestników badania z CDA seropozytywność tTGA (obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej, które są jednym z wyznaczników celiakii) zniknęła bez leczenia.
>> Żywność bezglutenowa – produkty certyfikowane i naturalnie bezglutenowe
Podobne występowanie celiakii na obu półkulach
Na podstawie badania eksperci oszacowali łączne występowanie CDA w ogólnej populacji na 2,4 proc. do wieku pięciu lat, 4,3 proc. do wieku 10 lat i 5,1 proc. do wieku 15 lat. Z kolei występowanie celiakii oszacowano na 1,6 proc. w wieku 5 lat, 2,8 proc. w wieku 10 i 3,1 proc. w wieku 15.
Choć badanie dotyczyło szacunków w Stanach Zjednoczonych, naukowcy wskazują, że ocena poziomu występowania choroby jest spójna z ostatnimi badaniami w Ameryce Płn. i Europie, w których stosowano inne metody. I podsumowują: prawdopodobnie większość przypadków celiakii rozwija się w dzieciństwie, najwięcej do wieku 10 lat.





