• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Właściwe podawanie insuliny penem

Odpowiednie podanie insuliny jest bardzo ważnym elementem codziennej terapii diabetyków. Ważne są grubość i długość igły, jaką należy wybrać do pena, odpowiednie dla danego rodzaju insuliny miejsce wkłucia i technika podania hormonu w zależności od objętości tkanki podskórnej pacjenta.

pen do insuliny_wykres

Insulinę podaje się podskórnie najczęściej za pomocą specjalnych wstrzykiwaczy – penów. Podawanie insuliny za pomocą tego urządzenia jest znacznie prostsze i wygodniejsze niż stosowane niegdyś strzykawki z grubymi igłami (co ciekawe, niektóre szklane strzykawki odkażane były poprzez gotowanie ich wysokiej temperaturze).

Czytaj więcej: Prawidłowe przechowywanie insuliny

Obecnie dostępne wstrzykiwacze produkowane są jako wielorazowe urządzenia – wymieniamy jedynie wkład, lub jako jednorazowe, gdzie pen stanowi integralną całość z wkładem, po zużyciu którego wymieniamy cały zestaw na nowy.

Dobór igły do pena

Do penów insulinowych nakładamy igły umożliwiające aplikację leku. Dostępne na rynku długości igieł to: 6, 8 oraz 10 mm. Igły różnią się także średnicą (grubością) i producenci oferują je w następujących wymiarach: 0,23; 0,25; 0,3 i 0,33 mm. Różnorodne długości i grubości igieł umożliwiają najlepsze możliwe dostosowanie sprzętu do potrzeb pacjenta: pacjenci szczupli (z małą ilością podskórnej tkanki tłuszczowej) otrzymują krótkie i cienkie igły, otyli z kolei igły dłuższe i grubsze.

Zaleca się, aby igłę wymienić na nową po każdorazowym podaniu insuliny, a zużytą wyrzucić do pojemnika uniemożliwiającego zakłucie się przez inne osoby. Po wymianie igły, bezpośrednio przed podaniem insuliny, należy wypełnić ją lekiem – jest to tak zwane przestrzyknięcie igły.

Miejsca wstrzyknięć insuliny

Od miejsca wstrzyknięcia insuliny zależy szybkość jej przedostania się do krwioobiegu i czas jej zadziałania. Gdy zależy nam na szybkim początku działania (najczęściej w przypadku insulin krótko działających oraz analogów szybko działających), iniekcji dokonujemy w tkankę podskórną brzucha lub ramion. Analogi długo działające i insuliny o pośrednim czasie działania podajemy w pośladki lub uda, skąd też mają zdecydowanie dłuższy czas wchłaniania. Przy stosowaniu mieszanek insulinowych zastrzyk można wykonać w każdym z wyżej opisanych miejsc.

Należy pamiętać o zmianie miejsc podawania insuliny: miejsce wstrzyknięcia należy oddalić od poprzedniego o co najmniej 1,5 cm, pamiętając również o częstej zmianie stron (np. po tygodniu zmiana z lewego na prawe udo). W przypadku długotrwałego podawania w to samo miejsce należy spodziewać się przerostów tkanki podskórnej utrudniających wchłanianie hormonu, a tym samym obniżających jego skuteczność.

Czytaj więcej: Czym jest insulinooporność?

Technika podawania insuliny penem

Przy podawaniu insuliny nie trzeba odkażać skóry jak w przypadku pobrań krwi. Oczywiście o ile skóra w miejscu podania oraz ręce są czyste. Gdy jesteśmy w podróży lub po prostu nie mamy pewności, że warunki są odpowiednie – zaleca się, by mimo wszystko odkazić skórę.

Przed podaniem należy ustawić żądaną dawkę insuliny pokrętłem znajdującym się na penie. Należy zwracać szczególną uwagę na liczbę podawanych jednostek (jedno „pstryknięcie” pokrętła może oznaczać różny skok dawki w poszczególnych penach).

U osób otyłych iniekcję wykonujemy pod kątem prostym, bez wytwarzania fałdu. Osoby szczupłe mogą w celu podania konkretnej dawki hormonu wytworzyć fałd skórny, wbijając w niego igłę pod kątem 45 stopni. Zazwyczaj lekarz lub pielęgniarka udzielają szczegółowych, spersonalizowanych porad dotyczących podawania insuliny.

Po odpowiednim ustawieniu liczby jednostek i prawidłowym przygotowaniu miejsca wkłucia należy nacisnąć tłok wstrzykiwacza, co spowoduje podanie insuliny. Przed wyjęciem igły należy zaczekać 5–10 sekund, co zapobiegnie wypłynięciu insuliny, gdyż mniejsza niż planowana ilość podanej podskórnie insuliny może skutkować gorszą kontrolą glikemii.

Czytaj więcej: Samokontrola w cukrzycy

Poznaj naszego eksperta
Michał Nanaszko

Lekarz Michał Nanaszko

Lekarz rezydent medycyny rodzinnej, absolwent Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Pasjonat crossfitu i pływania. Uwielbia tematy z pograniczna medycyny i sportu. 

Zobacz także

Krzywa cukrowa – jakie są normy? Jak się przygotować?

Autor:

Jacek Krajl

Data aktualizacji: 13.11.2023

Krzywa cukrowa, zwana także doustnym testem obciążenia glukozą, krzywą glikemiczną, testem OGTT, to proste badanie laboratoryjne, polegające na trzykrotnym określeniu poziomu cukru we krwi. Wykonuje się je między innymi u osób z podejrzeniem cukrzycy ciążowej lub cukrzycy typu 2, by określić poziom tolerancji glukozy. Jak się przygotować do badania? Jakie są normy i jak interpretować wyniki krzywej cukrowej?

Czytaj więcej

Jak często wymieniać igłę we wstrzykiwaczu?

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 15.01.2019

Wydaje się, że jako pacjenci jesteśmy dość mocno wyczuleni na punkcie bezpieczeństwa procedur medycznych stosowanych w placówkach służby zdrowia. Czy jednak przestrzegamy tych restrykcyjnych zasad w domu, kiedy robimy sobie zastrzyki z insuliny?

Czytaj więcej

Jakiej długości igły do podawania insuliny wybrać?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 13.11.2022

Najkrótsze igły do penów - wstrzykiwaczy insuliny - mierzą 4 mm, najdłuższe 12,7 mm. Jaką długość wybrać, by mieć pewność, że insulina została podana prawidłowo, czyli do tkanki podskórnej? Jaki wpływ mają igły, którymi podawana jest insulina, na glikemię pacjentów z cukrzycą?

Czytaj więcej