Za rozwój celiakii odpowiedzialne są nie tylko czynniki immunologiczne. Jak pokazują badania na myszach, również niektóre wirusy mogą przyczynić się do wystąpienia choroby.
Infekcja wirusowa z dzieciństwa może kiedyś wywołać celiakię

Badacze z Uniwersytetu Chicagowskiego analizowali odpowiedź odpornościową myszy karmionych glutenem i infekowanych dwoma różnymi reowirusami. Eksperymenty potwierdziły, że interakcja między szczepem reowirusa a systemem odpornościowym blokuje odporność na antygeny w peptydach glutenu i zamiast tego uruchamia patogeniczną (chorobotwórczą), autoimmunologiczną odpowiedź organizmu.
Na czarnej liście adenowirus, rotawirus i enterowirusy
By sprawdzić sytuację u ludzi, badacze porównali 160 osób z celiakią, z których część była na diecie bezglutenowej, z 73 zdrowymi ludźmi. Pacjenci z chorobą mieli znacząco wyższy poziom przeciwciał antyreowirusowych niż osoby zdrowe.
Na dodatek osoby z celiakią, które były na diecie bezglutenowej i miały wysoki poziom przeciwciał antyreowirusowych, miały również podniesiony poziom interferonu – białka, które powstaje w reakcji na obecność wirusów. Badacze wysnuli więc hipotezę, że interferon służy jako stały znacznik w układzie odpornościowym ujawniający rosnące ryzyko celiakii.
Na podstawie badań epidemiologicznych z rozwojem choroby połączono kilka znanych wirusów: odpowiadające za wirusowe zapalenie wątroby typu C, adenowirusa, enterowirusy i rotawirusa.
Infekcje wirusowe dzieci – najważniejszy pierwszy rok
Naukowcy zwracają uwagę, że narażenie na infekcją wirusową - zwłaszcza we wczesnym etapie rozwoju dziecka – może mieć wpływ na przyszłe pojawienie się celiakii, a być może także innych chorób autoimmunologicznych.
– Podczas pierwszego roku życia system obronny wciąż dojrzewa, więc u dziecka - szczególnie genetycznie narażonego na celiakię – złapanie któregoś z tych wirusów może zostawić rodzaj blizny, która ma długoterminowe konsekwencje – ostrzegają badacze. Z kolei lekarze pediatrzy dzięki wnioskom z ostatnich badań mogą rozważyć konieczność wykonania szczepień antywirusowych u dzieci z wysokim ryzykiem rozwoju celiakii.





