• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Propolis Plus - suplement diety wycofany ze sprzedaży (decyzja GIS)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie suplementu diety na odporność. Z aptek i hurtowni na terenie całej Polski wycofano serię produktu Propolis Plus. Przyczyną wycofania produktu jest przekroczenie dopuszczalnego poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

suplementy diety

GIS wycofał produkt:

  • nazwa: Propolis Plus, suplement diety 100 tabletek;
  • numer serii: 83506
  • data ważności: 12.03.2021

Producentem suplementu diety Propolis Plus jest firma Farmina z Krakowa.

Propolis Plus wycofany – jaki jest powód?

Jak wskazano w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego „w próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w stężeniu przekraczającym ponad 2,5-krotnie najwyższy dopuszczalny poziom”.

Wiele z wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych podejrzewanych jest o szkodliwe działanie.

GIS zapewnia w komunikacie, że „wycofanie produktu Propolis Plus marki Apipol Farma, prowadzone pod nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przebiega szybko i sprawnie zgodnie z ustalonym sposobem postępowania. Cała partia produktu, co do której powstały zastrzeżenia, została wycofana ze sprzedaży”. Produkt należy zwrócić do miejsca, w którym został zakupiony – wszystkie punkty sprzedaży zostały poinformowane o przyczynach wycofania produktu.

Propolis Plus – suplement diety

Propolis Plus zawiera substancje pochodzące z propolisu i pyłku kwiatowego (pyłku pszczelego) takie jak: aminokwasy, fosfolipidy, flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, substancje lipidowo-woskowe, enzymy, kwasy nukleinowe i nukleozydy, karotenoidy oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B, biopierwiastki, głównie mangan, miedź i potas.

Substancją czynną suplementu jest propolis – inaczej kit pszczeli, czyli żywiczna substancja produkowana przez pszczoły z żywic roślinnych. W ulu kit służy jako materiał uszczelniający oraz dezynfekujący, dzięki jego właściwościom bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym. W lecznictwie wykorzystuje się jego właściwości bakteriobójcze i przyspieszające gojenie ran. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność i reguluje pracę układu pokarmowego.

Poznaj naszego eksperta
Jacek Krajl - Apteline

Jacek Krajl

Redaktor Apteline.pl i Heydoc.pl, dziennikarz, autor kilkuset publikacji o tematyce medycznej w największych krajowych dziennikach, czasopismach i serwisach internetowych, po godzinach prozaik i felietonista z publikacjami w polskich i zagranicznych antologiach.

Zobacz także

Jak wzmocnić układ immunologiczny? Naturalne składniki na odporność

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.09.2018

Co zrobić, aby poradzić sobie z dolegliwościami wywołanym przez wirusy, rotawirusy i koronawirusy? Po jakie naturalne składniki warto sięgnąć, aby uniknąć zachorowania? Eksperci radzą, co robić w okresie jesienno– zimowym, by wspomóc układ immunologiczny i ustrzec się przed infekcjami.

Czytaj więcej

Naturalny antybiotyk. Zwalcza infekcje, wzmacnia odporność

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 12.01.2018

Jako naturalny antybiotyk traktujemy między innymi czosnek, cebulę, imbir, chrzan - zawierają bowiem cenne składniki działające oczyszczająco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Ich mieszanka, np. napój z czosnku, cebuli i octu winnego, łagodzi objawy infekcji, poprawia krążenie i oczyszcza krew. Jak jeszcze działają naturalne antybiotyki?

Czytaj więcej

Probiotyki na odporność - wzmocnij odporność z probiotykami

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 20.06.2018

Probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, przynoszą organizmowi człowieka szereg korzyści. Wspomagają trawienie, pracę jelit, odchudzanie, walkę z alergiami, grzybicami, a także zwiększają naszą odporność. Jakie bakterie probiotyczne są najlepsze w przeciwdziałaniu chorobom?

Czytaj więcej