Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie suplementu diety na odporność. Z aptek i hurtowni na terenie całej Polski wycofano serię produktu Propolis Plus. Przyczyną wycofania produktu jest przekroczenie dopuszczalnego poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Propolis Plus - suplement diety wycofany ze sprzedaży (decyzja GIS)

GIS wycofał produkt:
- nazwa: Propolis Plus, suplement diety 100 tabletek;
- numer serii: 83506
- data ważności: 12.03.2021
Producentem suplementu diety Propolis Plus jest firma Farmina z Krakowa.
Propolis Plus wycofany – jaki jest powód?
Jak wskazano w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego „w próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w stężeniu przekraczającym ponad 2,5-krotnie najwyższy dopuszczalny poziom”.
Wiele z wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych podejrzewanych jest o szkodliwe działanie.
GIS zapewnia w komunikacie, że „wycofanie produktu Propolis Plus marki Apipol Farma, prowadzone pod nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przebiega szybko i sprawnie zgodnie z ustalonym sposobem postępowania. Cała partia produktu, co do której powstały zastrzeżenia, została wycofana ze sprzedaży”. Produkt należy zwrócić do miejsca, w którym został zakupiony – wszystkie punkty sprzedaży zostały poinformowane o przyczynach wycofania produktu.
Propolis Plus – suplement diety
Propolis Plus zawiera substancje pochodzące z propolisu i pyłku kwiatowego (pyłku pszczelego) takie jak: aminokwasy, fosfolipidy, flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, substancje lipidowo-woskowe, enzymy, kwasy nukleinowe i nukleozydy, karotenoidy oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B, biopierwiastki, głównie mangan, miedź i potas.
Substancją czynną suplementu jest propolis – inaczej kit pszczeli, czyli żywiczna substancja produkowana przez pszczoły z żywic roślinnych. W ulu kit służy jako materiał uszczelniający oraz dezynfekujący, dzięki jego właściwościom bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym. W lecznictwie wykorzystuje się jego właściwości bakteriobójcze i przyspieszające gojenie ran. Stosowany wewnętrznie wzmacnia odporność i reguluje pracę układu pokarmowego.





