Jedzenie jednego jajka kurzego dziennie zmniejsza ryzyko udaru nawet o 12 proc. w porównaniu z osobami, które jedzą mniej jajek. Ale czy na pewno warto do codziennej diety wprowadzić więcej jaj?
Jedzenie jaj zmniejsza ryzyko udarów

Dietetycy od wielu lat spierają się o jajka. Jedni mówią, że stanowią one poważne zagrożenie ze względu na dużą zawartość cholesterolu – nawet 186 mg cholesterolu w jednym jajku. Inni z kolei wskazują, że ilość spożywanego cholesterolu nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Niektórzy wskazują, że jaja mają wiele cennych kwasów tłuszczowych oraz białek, a inni sugerują pacjentom z miażdżycą ograniczenie spożycia jaj.
Czytaj także: Kwas foliowy zmniejsza ryzyko udaru
Wpływ jaj w diecie na ryzyko udaru i choroby wieńcowej
Zespół doktora Dominika Alexandra z Seattle przeanalizował 15 różnych badań z roku 2015, z których 7 sprawdzało bezpośrednio związek spożycia jaj oraz występowania udarów, a pozostałe – związek między spożyciem jaj a chorobą wieńcową. Badania były przeprowadzone w USA, Japonii, Australii, Hiszpanii oraz Wielkiej Brytanii.
Łącznie przeanalizowano wyniki 308 tysięcy osób. Badani, którzy jedli minimum jedno jajko kurze dziennie, mieli o 12 proc. mniejsze ryzyko udaru niż osoby jedzące mniej jaj. Nawet osoby jedzące tylko 3,5 jajka tygodniowo miały mniejsze ryzyko udaru, niż osoby, które unikały jaj w diecie.
Badania dotyczące choroby wieńcowej przeprowadzone były na grupie 276 tys. osób – analizy nie wykazały związku pomiędzy liczbą zjadanych jaj a ryzykiem zachorowania na tę chorobę.
Czytaj także: Choroba wieńcowa - objawy
Dużo jaj w diecie to mniejsze ryzyko udaru?
Badacze przestrzegają: jaja w diecie to nie jest magiczna metoda zapobiegająca udarom i chorobie wieńcowej. Możliwe, że mylimy skutek z przyczyną. Osoby, u których rozwija się choroba wieńcowa, często podczas wizyty u lekarza dowiadują się, ze powinny ograniczyć spożycie jaj. Trudno określić, czy pacjenci jedzą mało jajek, bo są zagrożeni udarami, czy też są zagrożeni udarami, ponieważ nie jedzą wystarczająco dużo jajek.
Nie mamy także danych na temat tego, jak całościowo wygląda dieta badanych osób. Możliwe, że osoby jedzące dużo jajek generalnie odżywiają się zdrowiej od tych, którzy unikają jaj w diecie. Dlatego najlepiej zachować umiar – jak ze wszystkim.





