• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jedzenie jaj zmniejsza ryzyko udarów

Jedzenie jednego jajka kurzego dziennie zmniejsza ryzyko udaru nawet o 12 proc. w porównaniu z osobami, które jedzą mniej jajek. Ale czy na pewno warto do codziennej diety wprowadzić więcej jaj?

młoda kobieta przygotowuje zdrową żywność

Dietetycy od wielu lat spierają się o jajka. Jedni mówią, że stanowią one poważne zagrożenie ze względu na dużą zawartość cholesterolu – nawet 186 mg cholesterolu w jednym jajku. Inni z kolei wskazują, że ilość spożywanego cholesterolu nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Niektórzy wskazują, że jaja mają wiele cennych kwasów tłuszczowych oraz białek, a inni sugerują pacjentom z miażdżycą ograniczenie spożycia jaj.

Czytaj także: Kwas foliowy zmniejsza ryzyko udaru

Wpływ jaj w diecie na ryzyko udaru i choroby wieńcowej

Zespół doktora Dominika Alexandra z Seattle przeanalizował 15 różnych badań z roku 2015, z których 7 sprawdzało bezpośrednio związek spożycia jaj oraz występowania udarów, a pozostałe – związek między spożyciem jaj a chorobą wieńcową. Badania były przeprowadzone w USA, Japonii, Australii, Hiszpanii oraz Wielkiej Brytanii.

Łącznie przeanalizowano wyniki 308 tysięcy osób. Badani, którzy jedli minimum jedno jajko kurze dziennie, mieli o 12 proc. mniejsze ryzyko udaru niż osoby jedzące mniej jaj. Nawet osoby jedzące tylko 3,5 jajka tygodniowo miały mniejsze ryzyko udaru, niż osoby, które unikały jaj w diecie.

Badania dotyczące choroby wieńcowej przeprowadzone były na grupie 276 tys. osób – analizy nie wykazały związku pomiędzy liczbą zjadanych jaj a ryzykiem zachorowania na tę chorobę.

Czytaj także: Choroba wieńcowa - objawy

Dużo jaj w diecie to mniejsze ryzyko udaru?

Badacze przestrzegają: jaja w diecie to nie jest magiczna metoda zapobiegająca udarom i chorobie wieńcowej. Możliwe, że mylimy skutek z przyczyną. Osoby, u których rozwija się choroba wieńcowa, często podczas wizyty u lekarza dowiadują się, ze powinny ograniczyć spożycie jaj. Trudno określić, czy pacjenci jedzą mało jajek, bo są zagrożeni udarami, czy też są zagrożeni udarami, ponieważ nie jedzą wystarczająco dużo jajek.

Nie mamy także danych na temat tego, jak całościowo wygląda dieta badanych osób. Możliwe, że osoby jedzące dużo jajek generalnie odżywiają się zdrowiej od tych, którzy unikają jaj w diecie. Dlatego najlepiej zachować umiar – jak ze wszystkim.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Nawet umiarkowane picie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 7.04.2017

Niektórzy twierdzą, że niewielkie ilości alkoholu mogą mieć korzystny wpływ na układ krążenia. Jednak okazuje się, że nawet umiarkowane spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko chorób serca, w tym migotania przedsionków, zawału mięśnia sercowego oraz niewydolności serca.

Czytaj więcej

Choroba wieńcowa – objawy

Autor:

Joanna Kaik

Data publikacji: 3.04.2017

Choroba wieńcowa, inaczej nazywana także chorobą niedokrwienną serca, rozwija się latami. Jej pierwotną przyczyną jest uszkodzenie wewnętrznej ściany tętnic wieńcowych, a objawy choroby wieńcowej mogą pozostawać niezauważone aż do momentu wystąpienia groźnych powikłań, takich jak zawał serca.

Czytaj więcej

8 kroków do zdrowego serca

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 3.04.2017

Masz duży wpływ na swoje zdrowie. Stosując się do tych 8 wskazówek, możesz zapobiec rozwojowi choroby wieńcowej, a nawet ustrzec się przed zawałem serca.

Czytaj więcej