Jedną z popularniejszych metod odchudzania w Stanach Zjednoczonych jest operacja by-passu żołądkowego. W operacji tej skracany jest znacznie czas trawienia i wchłaniania pokarmów, co powoduje, że ułatwione jest odchudzanie. Zaobserwowano, że efektem operacji może być również remisja cukrzycy typu 2.
Remisja cukrzycy typu 2. po operacji by-passu żołądkowego

Operacja by-passu żołądkowego polega na znacznym zmniejszeniu żołądka i połączeniu go bezpośrednio z pętlą jelita cienkiego. Taki zabieg sprawia, że niemożliwe jest zjedzenie dużych ilości pokarmu, a ponadto pokarm omija dwunastnicę i część jelita cienkiego, co powoduje, ze znacznie mniejsza jego część jest trawiona i wchłaniana.
W wyniku tej operacji dochodzi do dość gwałtownego spadku masy ciała w czasie 6–12 miesięcy od operacji.
Remisja cukrzycy typu 2.
Po przeprowadzeniu operacji by-passu u osób z cukrzycą typu 2. dochodzi do remisji cukrzycy u 25–81 proc. przypadków. Remisja tej choroby polega na samoistnym ustabilizowaniu się poziomu cukru we krwi pacjenta.
Remisja może być częściowa, czyli np. dotyczyć tylko sytuacji, gdy pacjent ogranicza spożycie cukrów, a może być też całkowita – gdy pacjent nie musi także dbać już tak bardzo o dietę. Remisja częściowa zdarza się znacznie częściej niż remisja całkowita.
Operacja by-passu – dla kogo?
Operację by-passu żołądkowego zaleca się jednak tylko w bardzo skrajnych przypadkach, u osób ze wskaźnikiem BMI powyżej 40, kiedy wszystkie inne metody odchudzania zawodzą oraz kiedy pojawiają się problemy zdrowotne powodowane bezpośrednio przez otyłość.
Z całą pewnością operacji nie należy traktować jako sposobu na powstrzymanie rozwoju cukrzycy typu 2. u pacjentów, którzy są w stanie zmienić styl życia, wprowadzić zasady zdrowego żywienia i regularnie ćwiczyć.
Czytaj więcej: Pozytywne skutki operacji odchudzających





