• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Peptyd C

Peptyd C to wskaźnik pozwalający potwierdzić diagnozę cukrzycy oraz doprecyzować jej typ. Przy nieprawidłowym poziomie cukru we krwi w badaniu laboratoryjnym, podwyższone lub prawidłowe stężenie peptydu C wskazuje na cukrzycę typu 2., niskie – na cukrzycę typu 1.

Peptyd C jest obecny w krwiobiegu wraz z insuliną w stosunku 1:1. Jeśli trzustka nie produkuje insuliny (zaawansowana cukrzyca typu 1.), we krwi nie będzie także peptydu C.

Prawidłowo stężenie peptydu C na czczo powinno wynosić 0,2-0,6 nmol/l (0,7-2,0 μg/l), a w szóstej minucie po podaniu glukagonu 1-4 nmol/l. Jeżeli stężenie peptydu C mieści się w normie (zwłaszcza po obciążeniu glukagonem) oznacza to, że trzustka posiada odpowiednie rezerwy insuliny.

Obniżony poziom C peptydu w surowicy świadczy o wyczerpywaniu się tych rezerw i zaniku komórek B, czyli o procesie autoimmunologicznym prowadzącym do cukrzycy typu 1, albo o zaawansowanej cukrzycy typu 2., która wymaga leczenia insuliną.

Poczytaj