• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Fruktoza

Fruktoza to cukier prosty (monosacharyd), który naturalnie występuje w owocach i miodzie. Fruktoza jest równie słodka jak cukier, ale ma znacznie niższy indeks glikemiczny (ok. 20). Stąd przez pewien czas była uważana za idealny zamiennik cukru buraczanego dla diabetyków.

Obecnie fruktoza ma zdecydowanie gorsze notowania. Cukier ten jest przekształcany przez wątrobę w tłuszcz i przyczynia się do powstawania otyłości trzewnej. Dlatego nadmierne spożywanie fruktozy jest uważane za przyczynę epidemii otyłości i cukrzycy typu 2.

Warto zauważyć, że w większości produktów spożywczych, w których tradycyjnie był dodawany cukier, zastąpiony go syropem glukozowo-fruktozowym, który jest tańszy w produkcji od cukru buraczanego. Oznacza to, że kupując gotową żywność chcąc nie chcąc spożywamy fruktozę. Minusem tego cukru jest też to, że nie daje uczucia sytości.

Poczytaj