Tłuszcze
Tłuszcze to obok węglowodanów i białek trzeci makroskładnik żywności. Tłuszcze są najbardziej energetyczne, 1 g dostarcza 9 kcal, podczas gdy 1 g białka i węglowodanów – po 4 kcal.
W diecie przede wszystkim dostarczają energii, spożywane w nadmiarze są gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcze są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), umożliwiają transport witamin A, D, E, K, biorą udział w produkcji wielu enzymów i hormonów.
Tłuszcze wspierają też układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu. Tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone. Te pierwsze powinny być spożywane z umiarem ponieważ wpływają na rozwój chorób układu krążenia. Z kolei kwasy tłuszczowe nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone) spożywane w odpowiednich proporcjach mają ochronny wpływ na układ krążenia.
Źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych są oleje roślinne, oliwa i ryby morskie.
Wybierz inne hasło
- Aceton
- Acetonemia
- Acetonuria
- Albuminuria
- Analogi insuliny
- Białko
- Białkomocz
- Bolus
- Bolus prosty
- Bolus przedłużony
- Bolus złożony
- Choroba autoimmunologiczna
- Cukromocz (Glukozuria)
- Cukry proste (monosacharydy)
- Cukry złożone
- Cukrzyca typu 1.
- Cukrzyca typu 2.
- Dekstroza
- Dzienniczek samokontroli
- Endokrynolog
- Fruktoza
- Glikemia
- Glukagon
- Glukometr
- Glukoza
- Hiperfagia
- Hiperinsulinemia
- IFG, nieprawidłowa glikemia na czczo
- IGT, nieprawidłowa tolerancja glukozy
- Indeks glikemiczny
- Insulina aspart
- Insulina detemir
- Insulina glargine
- Insulina lispro
- Ketodiastix
- Ketoza
- Krzywa cukrowa
- Kwasica cukrzycowa
- Makroangiopatia cukrzycowa
- Mikroangiopatia cukrzycowa
- Neowaskularyzacja
- Neuroglikopenia
- Neuropatia autonomiczna
- Neuropatia obwodowa (dystalna)
- Oddech Kussmaula
- Pen
- Peptyd C
- Polidypsja
- Poliuria
- Próg nerkowy
- Przeciwciała przeciwwyspowe
- Samokontrola
- Śpiączka cukrzycowa
- Trzustka
- Tłuszcze
- Wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT)
- Wymiennik węglowodanowy (WW)
- Ładunek glikemiczny