• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Tłuszcze

Tłuszcze to obok węglowodanów i białek trzeci makroskładnik żywności. Tłuszcze są najbardziej energetyczne, 1 g dostarcza 9 kcal, podczas gdy 1 g białka i węglowodanów – po 4 kcal.

W diecie przede wszystkim dostarczają energii, spożywane w nadmiarze są gromadzone w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcze są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), umożliwiają transport witamin A, D, E, K, biorą udział w produkcji wielu enzymów i hormonów. 

Tłuszcze wspierają też układ odpornościowy i umożliwiają właściwą pracę mózgu. Tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone. Te pierwsze powinny być spożywane z umiarem ponieważ wpływają na rozwój chorób układu krążenia. Z kolei kwasy tłuszczowe nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone) spożywane w odpowiednich proporcjach mają ochronny wpływ na układ krążenia.

Źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych są oleje roślinne, oliwa i ryby morskie.