• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Cukry złożone

Cukry złożone (węglowodany złożone) to związki wielkocząsteczkowe, zbudowane z wielu cukrów prostych połączonych w łańcuchy. Podział na cukry proste i złożone wynika z tempa ich trawienia i szybkości, z jaką podnoszą poziom cukru we krwi po posiłku.

W przypadku węglowodanów złożonych proces trawienia do glukozy jest długi – złożone cząsteczki są stopniowo rozbijane i uwalniane do krwi. Z tego powodu poposiłkowy wzrost glikemii po spożyciu węglowodanów złożonych jest powolny i łagodny, co jest szczególnie istotne dla diabetyków.

Węglowodany złożone zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Dzielą się na węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne, czyli błonnik.

Poczytaj