• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Kwasica cukrzycowa

Kwasica cukrzycowa, nazywana także kwasicą ketonową, to stan znacznego niedoboru insuliny. W takiej sytuacji organizm nie może czerpać energii z węglowodanów (do tego konieczna jest insulina), dlatego jako materiał energetyczny wykorzystuje tłuszcze. Produktem ubocznym spalania tłuszczów są ciała ketonowe.

Kwasica najczęściej występuje u osób z jeszcze niezdiagnozowaną cukrzycą typu 1. Może rozwinąć się także w trakcie leczenia, w wyniku błędów pacjentów  (np. odpięcia pompy insulinowej na wiele godzin) czy chorób dodatkowych, które utrudniają wyrównanie metaboliczne cukrzycy.

Kwasica rozwija się przez kilka/kilkanaście godzin; jej objawy stopniowo się nasilają. Kwasicy zawsze towarzyszy bardzo duża hiperglikemia, pacjent początkowo odczuwa objawy przecukrzenia, do których mogą dołączyć kolejne symptomy, tj. bóle brzucha, wymioty. Taki stan wymaga leczenia w szpitalu, ponieważ w momencie dużego zakwaszenia organizmu insulina podawana pompą lub penem przestaje działać. Konieczne jest dożylne podanie insuliny oraz wyrównanie zaburzeń elektrolitowych, do których dochodzi przy kwasicy.

Brak reakcji na objawy kwasicy ketonowej może doprowadzić do śpiączki cukrzycowej (śpiączki hiperglikemicznej).

Poczytaj