Cykoria podróżnik to popularna bylina występująca w różnych rejonach świata. W medycynie naturalnej stosowana jest od wieków jako zioło o działaniu żółciopędnym i moczopędnym. Cykoria doskonale sprawdza się we wsparciu układu pokarmowego, poprawia trawienie i perystaltykę jelit. Ma właściwości przeciwbakteryjne i traktowana jest jako naturalny probiotyk. Sprawdź, na co jeszcze pomaga cykoria podróżnik i jak ją stosować!
Cykoria podróżnik – właściwości lecznicze, działanie, zastosowanie

Cykoria podróżnik – jakie ma właściwości?
Cykoria podróżnik określana bywa również jako podróżnik pospolity, podróżnik błękitny czy cykoria dzika. Należy do rodziny astrowatych i naturalnie występuje na obszarach Europy, Azji, Ameryki i Afryki. Cykoria od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej, a jej właściwości wzmacniające i pobudzające wykorzystywane są do produkcji kawy zbożowej.
Cykoria ma właściwości żółciopędne, moczopędne, antybakteryjne i lekko pobudzające. Uznawana jest za naturalny probiotyk. Cykoria podróżnik zawiera m.in. takie substancje:
- fitosterole,
- garbniki,
- kumaryny,
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- glikozydy,
- związki goryczowe,
- inulinę.
Cykoria podróżnik jest źródłem witaminy A, E i K. Zawiera także witaminy z grupy B. W wyciągu z cykorii znajdują się także składniki mineralne, m.in. potas, fosfor wapń. Dzięki temu cykoria podróżnik uznawana jest za roślinę o działaniu odżywczym.
>> Cykoria podróżnik w produktach
Cykoria podróżnik – działanie i wskazania do stosowania
Cykoria znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości żółciopędnych. Dzięki temu pobudza produkcję soku żołądkowego i sprzyja lepszemu trawieniu. Właściwości te korzystnie wpływają także na funkcjonowanie wątroby.
Oprócz tego cykoria pobudza i reguluje apetyt. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, wzmacniając odpowiedź immunologiczną. Zawarte w niej substancje uszczelniają naczynia krwionośne i działają ochronnie na serce. Cykoria podróżnik wykorzystywana jest również do produkcji kawy zbożowej, co zawdzięcza właściwościom pobudzającym. Cykorię można stosować zewnętrznie jako naturalny sposób na łagodzenie zmian trądzikowych.
>> Dieta wątrobowa – co jeść w chorobach wątroby?
Cykoria podróżnik na układ pokarmowy
Cykoria pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, poprawiając perystaltykę jelit oraz usprawniając pracę metabolizmu. Oprócz zwiększonej produkcji soku żołądkowego, cykoria sprzyja szybszej przemianie treści pokarmowej i zwiększa wchłanialność składników odżywczych. Cykoria podróżnik ma lekkie właściwości przeczyszczające, a więc sprawdzi się w przypadku zaparć.
Cykoria podróżnik na cholesterol
Cykoria podróżnik ma wpływ także na układ krążenia. Reguluje ciśnienie krwi i wspomaga jej oczyszczanie. Jednocześnie blokuje nadmierne wchłanianie cholesterolu i ogranicza jego odkładanie się w postaci złogów. Tym samym wpływa na profilaktykę przeciwmiażdżycową.
>> Zioła na cholesterol, domowe sposoby na miażdżycę
Cykoria podróżnik na odchudzanie
Cykoria podróżnik pomaga w odchudzaniu ze względu na przyspieszoną przemianę materii i lepszą perystaltykę jelit. Należy jednak pamiętać, że wyciąg z rośliny jest jedynie dodatkowym wsparciem w utracie wagi, a podstawę stanowi odpowiednia dieta i aktywność fizyczna.
Cykoria podróżnik na cukrzycę
Cykoria podróżnik należy do roślin polecanych w diecie dla diabetyków. Wynika to z faktu, iż roślina ma niski indeks glikemiczny, a więc zapobiega gwałtownym skokom w gospodarce cukrowej. Cykoria reguluje stężenie cukru we krwi. Dla wsparcia diety cukrzycowej warto zamienić klasyczną kawę na kawę z cykorii.
Cykoria podróżnik – dawkowanie. Czy można jeść na surowo?
Dawkowanie cykorii jest zależne od rodzaju preparatu i stężenia substancji, jakie on zawiera. Dlatego też, przyjmując dany produkt z cykorią, należy kierować się zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać wskazanej dziennej dawki. Cykorię można spożywać w postaci suplementów, kropli, kawy lub na surowo – jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Preparaty zawierające cykorię podróżnik
Cykoria podróżnik może występować w postaci:
- kapsułek/tabletek,
- kropli,
- kawy,
- suszu,
- proszku,
- syropu,
- dodatku do kosmetyków – kremów i peelingów do twarzy.
Cykoria podróżnik w kosmetyce
Wyciąg z cykorii podróżnik jest również stosowany w kosmetyce. Wykazuje działanie wygładzające i nawilżające, dlatego głównie znajduje się w kosmetykach do twarzy. Dzięki dużej zawartości składników działa na skórę odżywczo i regenerująco. Sprawdza się również w pielęgnacji włosów, gdyż wzmacnia cebulki i ogranicza ich wypadanie.
>> Domowe wcierki do włosów – poznaj 5 łatwych przepisów
Cykoria podróżnik w ciąży
Cykoria podróżnik w ciąży nie jest zalecana, gdyż spożywana w nadmiernej ilości może wpłynąć na przebieg ciąży i doprowadzić do poronienia. Nie jest polecana także w okresie karmienia piersią.
Cykoria podróżnik – przeciwwskazania do stosowania
Cykoria nie jest polecana w trakcie ciąży i podczas karmienia piersią. Nie zaleca się jej również w przypadku nadwrażliwości układu pokarmowej oraz występowania kamicy żółciowej.
Cykoria podróżnik – możliwe skutki uboczne
Cykoria spożywana w zalecanych ilościach nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Jej nadmiar może z kolei wpłynąć na wystąpienie reakcji alergicznej lub wywołać bóle brzucha, gazy i wzdęcia.
Cykoria podróżnik – interakcje z lekami i preparatami
Obecnie nie ma informacji na temat interakcji cykorii z innymi lekami i preparatami, jednak chęć jej stosowania zawsze należy skonsultować z lekarzem, jeśli przyjmowane są inne farmaceutyki.
Cykoria podróżnik w Encyklopedii ziół i roślin – podsumowanie
- Jest wykorzystywana do produkcji kawy.
- Reguluje gospodarkę cukrzycową i ma niski indeks glikemiczny.
- Działa żółciopędnie i moczopędnie.
- Poprawia trawienie, perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm.
- Obniża ciśnienie krwi i ogranicza wchłanianie cholesterolu.
- Wzmacnia odporność i reguluje apetyt.
- W kosmetykach traktowana jest jako substancja wygładzająca i nawilżająca.
- Wzmacnia cebulki włosowe i ogranicza ich wypadanie.
- Nandagopal, S., Kumari, B. „Phytochemical and Antibacterial Studies of Chicory (Cichorium intybus L.) - A Multipurpose Medicinal Plant”, Advances in Biological Research 1, 2007
- Janda, K., Gutowska, I. i inni „The Common Cichory (Cichorium intybus L.) as a Source of Extracts with Health-Promoting Properties—A Review”, Molecules 2021, 26(6)
- Innocenti, M., Gallori,S. i inni “Evaluation of the Phenolic Content in the Aerial Parts of Different Varieties of Cichorium intybus L.”, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005
- Abbas, Z., Saggu, S. i inni „Phytochemical, antioxidant and mineral composition of hydroalcoholic extract of chicory (Cichorium intybus L.) leaves”, Saudi Journal of Biological Sciences, Volume 22, Issue 3, May 2015
- Heimler, D., Isolani, L. i inni „Polyphenol content and antiradical activity of Cichorium intybus L. from biodynamic and conventional farming”, Food Chemistry, Volume 114, Issue 3, 1 June 2009