Chrzan pospolity to przede wszystkim jeden z ulubionych dodatków do dań, szczególnie wędlin i mięs na zimno. W kuchni chrzan jest stosowany ze względu na swój charakterystyczny aromat. Okazuje się jednak, że roślina ta od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej – jako substancja wzmacniająca odporność, poprawiająca trawienie oraz działająca profilaktycznie przeciwko rozwojowi raka.
Jakie właściwości ma jeszcze chrzan? Do czego można go zastosować? Jak z niego skorzystać? Sprawdź, co musisz wiedzieć!
Chrzan pospolity – jakie ma właściwości?
Chrzan pospolity zalicza się do roślin z rodziny kapustowatych. Zdobył zwolenników jako przyprawa i dodatek do dań, wzmacniający ostrość i smak.
Jako ostra przyprawa chrzan pospolity zawiera związki, działające udrażniająco na drogi oddechowe – jego duża ilość może powodować podrażnienie śluzówki nosa i katar. Chrzan, przez swoją ostrość, może wywołać także łzawienie oczu. Chrzan pospolity jest powszechną rośliną, występującą na terenach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Chrzan naturalnie występuje także w Polsce.
>> Produkty zawierające Chrzan pospolity
Właściwości chrzanu to przede wszystkim działanie:
- antyoksydacyjne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwzapalne.
Za właściwości chrzanu odpowiadają substancje, takie jak:
- benzyloizotiocyjanian,
- glukozynolany,
- błonnik,
- białka.
Chrzan pospolity to również bogactwo witamin i składników mineralnych. W roślinie można znaleźć witaminę C, A oraz witaminy z grupy B, a także potas, wapń, magnez, fosfor, jod.
Chrzan pospolity – działanie i wskazania do stosowania
Chrzan pospolity określany jest mianem jednego z naturalnych antybiotyków. Zawdzięcza to swoim silnym właściwościom przeciwbakteryjnym i łagodzącym stany zapalne. Dlatego głównym zastosowaniem chrzanu w medycynie naturalnej jest wzmocnienie odporności oraz walka z infekcją. Dzięki udrażnianiu dróg oddechowych spożycie chrzanu przynosi ulgę podczas kataru i zatkanego nosa.
>> Farmaceuta radzi: 6 ziół, które powinny znaleźć się w każdej kobiecej apteczce
Chrzan jako przeciwutleniacz
Chrzan, jako naturalny antyoksydant, wykazuje również działanie ochronne przed rozwojem nowotworu. Rolą antyoksydantów jest zwalczania wolnych rodników, wywołujących stres oksydacyjny. Skutkiem tego są uszkodzenia komórek oraz zmiany w strukturze DNA, co niesie ze sobą większą podatność na różne choroby, w tym rozwój raka.
Dzięki zawartości antyoksydantów chrzan może być z stosowany jako element profilaktyki przeciwnowotworowej. Dodatkowo roślina ta wspomaga trawienie, łagodzi ból gardła, niestrawność i choroby wątroby.
Chrzan pospolity na kaszel i infekcje
Chrzan pospolity pomaga na infekcje i przeziębienie, gdyż ma silne właściwości bakteriobójcze. Wzmacnia odporność i odżywia cały organizm. Chrzan łagodzi także objawy towarzyszące przeziębieniu – kaszel, katar, a nawet gorączkę. Na przeziębienie warto przygotować napar z chrzanu, cytryny i wody, z dodatkiem miodu. Taka mikstura dodatkowo ma działanie rozgrzewające i napotne.
>> Zioła na przeziębienie i kaszel - które wybrać?
Chrzan pospolity na trawienie
Związki odpowiadające za smak i ostrość chrzanu pobudzają również produkcję soku żołądkowego. Dzięki temu poprawia się trawienie i przyspiesza metabolizm. Chrzan ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw, dlatego często podaje się go jako dodatek do mięs. Jego składniki aktywne mogą obniżać poziom złego cholesterolu we krwi.
Chrzan pospolity na układ moczowy
Chrzan pospolity ma właściwości moczopędne, które doskonale sprawdzają się w przypadku infekcji układu moczowego. Dzięki temu z organizmu szybciej są usuwane szkodliwe patogeny. Pomocne są również właściwości antyseptyczne chrzanu.
Chrzan pospolity na raka
Chrzan pospolity warto włączyć jako element naturalnej profilaktyki przeciwnowotworowej. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. W ten sposób związki aktywne rośliny działają ochronnie na komórki i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby.
Chrzan pospolity na przebarwienia
Chrzan pospolity sprawdzi się również w przypadku przebarwień skóry. Roślina działa wybielająco, a w tym celu najczęściej stosuje się domowe pasty. Chrzan może pomóc również w rozjaśnieniu piegów.
>> Zioła fotouczulające - lista. Po jakich ziołach nie wolno się opalać?
Chrzan pospolity – dawkowanie
Chrzan pospolity to bezpieczna roślina, jednak przyjmując go w postaci suplementu, należy trzymać się zaleceń podanych na opakowaniu produktu,
Preparaty zawierające chrzan pospolity
Chrzan pospolity może występować w postaci:
- kapsułek/tabletek,
- proszku (chrzan mielony),
- suszu,
- produktu spożywczego,
- kropli.
Chrzan pospolity w ciąży
Choć nie ma przeciwwskazań do stosowania chrzanu w czasie ciąży (z wyjątkiem suplementów, które zawsze należy skonsultować z lekarzem), to ze względu na jego ostrość należy zachować ostrożność w czasie ciąży i karmienia piersią.
Chrzan pospolity – przeciwwskazania do stosowania
Przeciwwskazania do stosowania chrzanu pospolitego to:
- choroby nerek,
- schorzenia układu pokarmowego,
- niewydolność wątroby,
- wrzody żołądka,
- refluks żołądkowo-przełykowy.
Chrzan pospolity – możliwe skutki uboczne
Chrzan podrażnia błony śluzowe organizmu, dlatego jego spożycie w zbyt dużej ilości może spowodować:
- wymioty,
- biegunkę,
- nadmierną potliwość,
- silne bóle brzucha.
Stosując chrzan zewnętrznie, np. w postaci okładów, należy pamiętać o tym, aby nie stosować go na rany, gdyż może je dodatkowo podrażniać.
Chrzan pospolity – interakcje z lekami i preparatami
Spożywanie chrzanu pospolitego podczas przyjmowania lekarstw lub innych preparatów zawsze należy skonsultować ze specjalistą, gdyż roślina może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami.
Chrzan pospolity w Encyklopedii ziół i roślin – podsumowanie
- Naturalny antybiotyk i przeciwutleniacz.
- Wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem.
- Wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych.
- Działa przeciwnowotworowo.
- Poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm.
- Może rozjaśniać przebarwienia i piegi.