Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego (Pimenta dioica). Chociaż stosowane są głównie jako przyprawa, spożywane są również w celach prozdrowotnych. Kto skorzysta z właściwości leczniczych ziela angielskiego? Roślina pomaga na nerwobóle i bóle o podłożu reumatologicznym. Wykazuje również działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie. Z tego względu wspomaga trawienie, łagodzi zgagę i zwiększa produkcję soków żołądkowych. Ziele angielskie stosowane jest w celach przeciwbólowych i przeciwgrzybiczych. Niweluje przykry zapach z ust i działa przeciwwymiotnie. Poznaj właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie ziela angielskiego.
Ziele angielskie – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Ziele angielskie – jakie ma właściwości?
Ziele angielskie, znane również jako pieprz z Jamajki, wywodzi się z Ameryki Środkowej i z Meksyku. Nie licząc doprawiania potraw, wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej. Jakie substancje odpowiadają za właściwości lecznicze ziela angielskiego?
- eugenol,
- olejki eteryczne,
- garbniki,
- żywica,
- cukier,
- kwas jabłkowy,
- kwas galusowy,
- witaminy A, B6 i C.
Ziele angielskie ułatwia wchłanianie witamin B, selenu i beta-karotenu. Wykazuje rozkurczowe działanie na mięśnie gładkie. Roślina jest silnym antyoksydantem, spowalniającym reakcję utleniania w organizmie. Jej działanie polega neutralizacji wolnych rodników poprzez dostarczanie im brakującego elektronu. Owoce Pimenta dioica wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. Odpowiadają one również za gospodarkę wodną w organizmie.
Ziele angielskie – działanie i wskazania do stosowania
Na co pomaga ziele angielskie? Roślina stosowana jest głównie na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość eugenolu ziele angielskie pomaga na wzdęcia i zapobiega wystąpieniu nudności, wymiotów, zaparć i biegunek.
Ziele angielskie podawane jest na rozwijające się przeziębienie. Roślina łagodzi ból gardła i zmniejsza obecny katar. Z tego względu jest częstym składnikiem herbat rozgrzewających. Zawarte w roślinie związki aktywne pomagają na zapalenie stawów, bóle mięśni i ból pourazowy.
Ziele angielskie na starzenie
Ziele angielskie podawane jest na wczesne oznaki starzenia. Powodem tego jest zawartość witaminy C i kwertycyny – związków o działaniu przeciwutleniającym. Z tego względu roślina pomaga w zachowaniu młodego wyglądu.
Ziele angielskie na skórę
Ziele angielskie stosowane jest nie tylko na schorzenia wewnętrzne. Roślina zalecana jest również na problemy skórne. Podawana razem z rumiankiem jest skutecznym środkiem na trądzik i stany zapalne cery. Na jego bazie można również wykonać maseczki nawilżająco-odżywcze.
Ziele angielskie w gastronomii
Ziele angielskie najczęściej stosowane jest w formie przyprawy. Roślina wzbogaca smak wędlin, zup, konserw i marynat. Wykorzystywana jest również do sałatek warzywnych, kompotów owocowych i konserwowania ogórków. Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych smak ziela angielskiego określany jest jako aromatyczny, ciepły i umiarkowanie ostry. Zapach przyprawy zbliżony jest do goździków z dodatkiem imbiru i cynamonu.
>> Czosnek niedźwiedzi – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
Ziele angielskie – uprawa
Wbrew pozorom ziele angielskie pochodzi z Anglii. Uprawiane jest głównie w strefie międzyzwrotnikowej, w Indiach na Półwyspie Indochińskim. W Polsce Pimenta dioica może być uprawiane w większej donicy jako roślina szklarniowa bądź pokojowa. Od maja do września może być przeniesiona na zewnątrz.
Ziele angielskie – dawkowanie
Ziele angielskie stosowane jest głównie w gastronomii do przyprawiania zup, wędlin i konserw. W ziołolecznictwie podawane jest w formie:
- naparu z ziela angielskiego,
- nalewki,
- olejku.
Napar z ziela angielskiego przygotowywany jest z 1 łyżki surowca utłuczonego wcześniej w moździerzu. Roślinę należy zalać wrzątkiem (ok. 250 ml), a następnie odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie całość powinna być odcedzoną i spożywana do 2 szklanek na dobę. Napar z ziela angielskiego jest skutecznym środkiem na odkażenie jamy ustnej i gardła. Pomaga również na udrożnienie przewodów nosowych. Napar może być także stosowany zewnętrznie na trądzik, zmiany skórne i nadmierną potliwość.
Preparaty zawierające ziele angielskie
W aptekach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są naturalne preparaty z zielem angielskim. Roślina jest częstym składnikiem suplementów na odporność. Na bazie rośliny produkowane są również kosmetyki, m.in. balsamy do ciała.
>> Co stosować w celu wzmocnienia odporności?
Ziele angielskie w ciąży
Zgodnie ze współczesną wiedzą medyczną ziele angielskie nie powinno być stosowane w ciąży. Po roślinę nie powinny również sięgać matki karmiące piersią. Powodem tego jest brak wystarczających danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania ziela w tym okresie.
Ziele angielskie – przeciwwskazania do stosowania
Po ziele angielskie nie powinny sięgać osoby cierpiące na wrzody żołądka, uchyłki i zapalenie jelita grubego. Roślina może oddziaływać na proces krzepnięcia krwi. Z tego względu powinny go unikać osoby planujące zabieg bądź operację. Przeciwwskazaniem do stosowania ziela angielskiego jest również obecne uczulenie.
Ziele angielskie – interakcje z lekami i preparatami
Zwiększona ilość ziela angielskiego może wchodzić w interakcje z ibuprofenem, aspiryną i naproxenem. Roślina może również zaburzać pracę heparyny – leku o działaniu przeciwzakrzepowym stosowanym w leczeniu zakrzepicy żylnej.
Ziele angielskie w Encyklopedii ziół i roślin – podsumowanie
- Wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwbólowe i przeciwgrzybicze.
- Stosowane jest na dolegliwości ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, nudności, wymioty, zaparcia i biegunki.
- Podawane jest na problemy skórne – trądzik i stany zapalne cery.
- Stosowane jest w formie przyprawy. Wzbogaca smak wędlin, zup, konserw i marynat.
- W ziołolecznictwie podawany jest w formie naparu, nalewki, olejku.
- Napar z ziela angielskiego przygotowywany jest z 1 łyżki surowca utłuczonego wcześniej w moździerzu.