Konwalia majowa (łac. Convallaria majalis) to dziko rosnąca roślina zaliczana do rodziny liliowatych. Zioło znane jest ze swoich drogocennych właściwości leczniczych i jest częstym surowcem wykorzystywanym w produkcji leków nasercowych. Liczne badania naukowe wykazały, że zioło wspiera również pracę układu nerwowego, obniża ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi obrzęki, a także jest pomocne przy migrenie i objawach menopauzy. Co więcej, ekstrakty z konwalii majowej są częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji cery trądzikowej.
Konwalia majowa – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Konwalia majowa – jakie ma właściwości?
Roślina, jaką jest konwalia majowa, uprawiana jest chętnie w przydomowych ogródkach, a czas jej kwitnienia przypada na maj i czerwiec. Dziko porasta przede wszystkim lasy mieszane i liściaste. Znaleźć ją można zarówno w Europie, jak i Ameryce Północnej i Azji. Konwalia majowa występuje również pod innymi nazwami: majówka, kokoryczka, konwalia leśna i lanuszka.
Konwalia majowa charakteryzuje się białymi, przypominającymi dzwoneczki kwiatami o bardzo przyjemnym aromacie. W Polsce roślina znajduje się pod częściową ochroną, co oznacza, że istnieją pewne ograniczenia prawne związane z jej zbiorami.
Bylina jest znana ze swoich właściwości leczniczych już od czasów starożytności. Medycyna chińska wykorzystuje ją z powodzeniem kilka tysięcy lat w leczeniu chorób serca, a także padaczki. Napary z kwiatów rośliny stosowano także w terapii skazy moczanowej.
>> Choroby serca nie będą nam straszne, gdy w diecie nie zabraknie owoców i warzyw
W składzie konwalii majowej wyróżnia się przede wszystkim:
- glikozydy nasercowe (konwalatoksynę, konwalozyd, konwalatoksol i lokundiozyd) – wykorzystywane są w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego. Ich działanie opiera się na zwiększaniu objętości wyrzutowej serca, wzmacnianiu siły jego skurczów i zmniejszaniu ciśnienia,
- saponiny steroidowe – zwiększają wydzielanie soków trawiennych i żółci. Pomagają pozbyć się z organizmu zalegających toksyn,
- flawonoidy – wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i neutralizują wolne rodniki (działania antyoksydacyjne),
- fenolokwasy – wyróżniają się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwobrzękowymi,
- sole minerale,
- olejki eteryczne.
Surowiec zielarski, jakim jest ziele konwalii majowej, ze względu na swój skład wykazuje właściwości:
- łagodzące zaburzenia rytmu serca,
- niwelujące objawy choroby reumatycznej,
- wzmacniające procesy kognitywne i pamięć,
- moczopędne,
- zmniejszające bezsenność,
- uśmierzające bóle migrenowe,
- łagodzące objawy menopauzy.
Warto jednak pamiętać, że konwalia majowa wykazuje działanie toksyczne, na co wrażliwe są przede wszystkim dzieci i zwierzęta. Owoce i kwiaty tej rośliny, zawierają w sobie substancje trujące, które spożyte w nadmiarze mogą prowadzić nawet do zatrzymania akcji serca.
Konwalia majowa – działanie i wskazania do stosowania
Konwalia majowa jeszcze do niedawna stosowana była jako surowiec wykorzystywany do produkcji leków nasercowych. Obecnie, ze względu na dostępność nowoczesnych i bardziej bezpiecznych środków, ziele stosuje się głównie w połączeniu z konwencjonalną farmakologią.
Wskazaniem do stosowania konwalii majowej są:
- łagodne zaburzenia rytmu serca,
- schorzenia reumatyczne,
- menopauza,
- bóle migrenowe,
- zaburzenia neurologiczne, w tym pamięci i koncentracji,
- nerwica,
- bezsenność,
- łupież i trądzik.
Konwalia majowa na serce
Wyniki badań naukowych z zakresu fitoterapii wykazały, że surowiec ziela konwalii majowej nie tylko poprawia krążenie obwodowe, ale także zwiększa siłę skurczów mięśnia skurczowego, przy jednoczesnym zmniejszeniu ich liczby. W związku z właściwościami glikozydów nasercowych roślina znalazła zastosowanie w leczeniu łagodnych zaburzeń rytmu serca, wadach tego organu, obrzęków i duszności, początkowych stadiów nadciśnienia tętniczego i niewydolności prawokomorowej.
>> Konwalia majowa jako składnik kropli nasercowych
Konwalia majowa na układ nerwowy
Preparaty z konwalią majową w składzie działają uspokajająco, przez co ułatwiają zasypianie. Ponadto uśmierzają ból migrenowy i zmniejszają napięcie nerwowe wywołane np. nerwicą. Roślina poprawia krążenie krwi w mózgu, co może wpływać na zwiększenie zdolności koncentracji i zapamiętywania.
>> Naturalny sposób na stres i bezsenność. 5 ziół na uspokojenie
Konwalia majowa – dawkowanie
Leki z konwalią majową w składzie należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta. Nie wolno spożywać żadnych przetworów z tej rośliny, które zostały przygotowane samodzielnie w warunkach domowych.
Preparaty zawierające konwalię majową
Produkty z konwalią majową występują pod postacią:
Konwalia majowa w ciąży
Nie zaleca się stosowania konwalii majowej u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Konwalia majowa – przeciwwskazania do stosowania
Konwalia majowa jest surowcem zielarskim, który nie może być stosowany u osób z:
- chorobami wątroby,
- miażdżycą naczyń wieńcowych,
- niedoborem potasu,
- ciężkimi chorobami mięśnia sercowego,
- przedsionkowo-komorowym blokiem serca,
- w ciąży i karmiących piersią.
Konwalia majowa – możliwe skutki uboczne
Możliwymi skutkami ubocznymi wynikającymi z przedawkowania konwalii majowej są nudności i wymioty, biegunka, zawroty i bóle głowy, zaburzenia rytmu serca, spadki ciśnienia tętniczego, halucynacje i rozszerzenie źrenic.
Konwalia majowa – interakcje z lekami i preparatami
Nie wolno przyjmować leków i preparatów z konwalią majową w składzie przy jednoczesnym leczeniu za pomocą innych glikozydów nasercowych, a także beta-blokerów i blokerów kanału wapniowego.
Konwalia majowa w Encyklopedii ziół i roślin – Podsumowanie
- Konwalia majowa jest surowcem wykorzystywanym w leczeniu łagodnych zaburzeń rytmu serca (np. nadciśnienie tętnicze, arytmia) i napięć na tle nerwowym (m.in. migrena, nerwica, bezsenność). Co więcej, poprawia ukrwienie mózgu.
- Ten surowiec jest toksyczny dla dzieci i zwierząt, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do zatrzymania akcji serca.
- Nie wolno spożywać preparatów z konwalii majowej, które były przygotowane w warunkach domowych.
- W kosmetyce konwalia majowa stosowana jest jako składnik zmniejszający objawy trądziku i łupieżu.