Gorczyca czarna to nie tylko aromatyczna i wyrazista w smaku przyprawa, ale także cenne źródło wykazujących lecznicze działanie związków, które znajdują zastosowanie w leczeniu różnych chorób i przypadłości. Za ich sprawą pośredniczy w stresie oksydacyjnym i likwidacji wolnych rodników. Nasiona czarnej gorczycy można stosować w leczeniu padaczki, ponieważ z powodzeniem ogranicza bądź hamuje napady padaczkowe. Kiedy jeszcze warto sięgnąć po gorczycę czarną i jakie właściwości wykazuje ta roślina?
Gorczyca czarna – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Gorczyca czarna – jakie ma właściwości?
Nasiona gorczycy czarnej obfitują przede wszystkim w tłuszcze (35-40%) oraz białka (27%). Oprócz tego pełne są kwasów tłuszczowych, wśród których występują m.in. kwas erukowy, linolowy, linolenowy, oleinowy i eikozenowy (10%). Kwasy nasycone stanowią 5% zawartości wszystkich kwasów obecnych w gorczycy czarnej, a pozostałe kwasy – 3,5%. W składzie chemicznym rośliny znajdują się ponadto olejki eteryczne, śluzy, glukozynolany oraz olej tłusty.
Czarna gorczyca wykazuje szereg różnych właściwości, w tym takie jak:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwbólowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwreumatyczne,
- przeciwneuralgiczne,
- przeczyszczające,
- żółciopędne,
- powlekające.
Dodatkowo zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i poprawia łaknienie (apetyt).
>> Gorczyca biała – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
Gorczyca czarna – działanie i wskazania do stosowania
Gorczyca czarna:
- łagodzi bóle reumatyczne poprzez oddziaływanie na zakończenia nerwów czuciowych i doprowadzanie do przekrwienia,
- wspomaga w walce z bólami gośćcowymi, zapaleniem korzonków nerwowych i nerwobólami korzonkowymi,
- stosowana jest przeciw bólowi gardła,
- działa pomocniczo w bólach mięśniowych i przy zapaleniu ścięgien,
- wspomaga leczenie odoskrzelowego zapalenia płuc i zapalenia opłucnej,
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i mukopolisacharydów, poprawiając perystaltykę jelit i przyswajanie składników pokarmowych,
- poprawia trawienie i zwiększa łaknienie,
- stosowana jest do znieczuleń wątroby i śledziony.
Gorczyca czarna na bóle reumatyczne
Gorczyca czarna znajduje zastosowanie przede wszystkim w leczeniu chorób reumatycznych oraz zapalnych tkanek miękkich i stawów. Sprawdza się na artretyzm i reumatyzm. Wykorzystywane są w takich przypadkach głównie produkty do użytku zewnętrznego jak maści czy plastry opatrunkowe.
Po nałożeniu gorczycy czarnej na skórę oddziałuje ona na zakończenia nerwów czuciowych. Wywołuje uczucie ciepła, działa przekrwiennie i łagodzi dolegliwości bólowe. W ten sposób przyspiesza leczenie stanów zapalnych tkanek podskórnych, ponadto znosi ból promieniujący z chorych narządów wewnętrznych na powierzchnię ciała.
Gorczyca czarna na dolegliwości żołądkowe
Ze względu na przeciwzapalne, żółciopędne, powlekające i przeczyszczające właściwości gorczycę czarną wykorzystuje się do zwalczania dolegliwości ze strony układu pokarmowego, głównie żołądkowych. Stosowanie ziaren ziela poprawia stan w przypadku niestrawności, stanów zapalnych żołądka, nieżytu jelit oraz zaparć. Czarna gorczyca ponadto reguluje pracę układu trawiennego i zwiększa produkcję soków trawiennych w organizmie.
>> Ból brzucha z lewej strony, ból żołądka, ból brzucha z prawej strony. Co oznacza?
Gorczyca czarna – dawkowanie
Gorczycę czarną stosuje się głównie zewnętrznie, przykładając bezpośrednio do skóry w formie okładów. Takie okłady z jej nasionami w środku powinno się robić przez ok. 10-15 minut, celem wywołania przekrwienia. Dłuższe stosowanie może prowadzić do podrażnień i oparzeń.
Preparaty zawierające gorczycę czarną
Gorczyca czarna dostępna jest przede wszystkim pod postacią nasion, które wykorzystuje się do przygotowania naparów i odwarów. Na rynku farmaceutycznym spotkać też można suplementy diety z gorczycą czarną. Dużą popularnością cieszą się wyroby medyczne wypełnione nasionami rośliny, przeznaczonymi do zastosowań zewnętrznych. Oprócz tego dostać też można wyciąg z gorczycy czarnej i plastry z nią w składzie.
Gorczyca czarna w ciąży
Kobiety w ciąży nie powinny stosować czarnej gorczycy. Zawarte w niej substancje czynne mogą prowadzić do przekrwienia macicy oraz porażenia ośrodkowego układu nerwowego. W skrajnych przypadkach może to doprowadzić nawet do poronienia.
Gorczyca czarna – możliwe skutki uboczne
Gorczyca czarna jest ogólnie bezpieczna i dobrze tolerowana pod warunkiem, że nie jest stosowana długotrwale i w zbyt dużych ilościach. Przedawkowanie rośliny może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych. Należą do nich uszkodzenie dróg moczowych i nerek, co prowadzi do krwiomoczu i białkomoczu.
Stosując gorczycę czarną zewnętrznie na skórę, także trzeba zachować rozwagę. Przykładana przez zbyt długi czas może prowadzić do podrażnienia i poparzenia, a nawet uszkadzać skórę i doprowadzić do martwicy.
Gorczyca czarna – interakcje z lekami i preparatami
Brakuje badań klinicznych dotyczących interakcji pomiędzy gorczycą czarną a lekami oraz innymi ziołami. W razie jakichkolwiek wątpliwości w tej kwestii o poradę zawsze można poprosić lekarza.
>> Eleuterokok – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
Gorczyca czarna w Encyklopedii ziół i roślin – Podsumowanie
Podsumowując, gorczyca czarna:
- Wykazuje szereg leczniczych właściwości, przez co może być wykorzystywana w leczeniu różnych dolegliwości i chorób, głównie poprzez zastosowanie zewnętrzne w formie okładów.
- Sprawdza się w leczeniu chorób reumatycznych, a także zapalnych tkanek miękkich i stawów, oddziałując na zakończenia nerwów czuciowych, prowadząc do przekrwienia i wystąpienia uczucia ciepła, w ten sposób łagodząc bóle reumatyczne.
- Wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych takich jak niestrawność, stany zapalne żołądka, nieżyt jelit czy zaparcia.
- Ze względu na możliwość wystąpienia działań niepożądanych nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży.
- Nie można jej stosować zewnętrznie przez zbyt długi czas, ponieważ może prowadzić do podrażnień, poparzeń, a nawet do martwicy.