Gorczyca biała wykorzystywana jest w produkcji musztardy, a jako przyprawa znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni. Warto jednak wiedzieć, że jest także cennym ziołem o wielu właściwościach zdrowotnych, przez co wykorzystuje się je w medycynie tradycyjnej i współczesnej. Nasiona gorczycy wchodzą w skład mieszanek na stany nieżytowe żołądka i leków na chorobę wrzodową dwunastnicy. Zewnętrznie stosuje się je na bóle reumatyczne i stawowe. Poznaj właściwości i zastosowanie gorczycy białej. Dowiedz się także, jak ją stosować i czym grozi używanie jej przez długi czas.
Gorczyca biała – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie. Woreczki z gorczycą białą na skórę

Gorczyca biała – jakie ma właściwości?
Nasiona gorczycy białej zawierają mnóstwo substancji odżywczych, które nadają im lecznicze właściwości. Cechują się przede wszystkim dużą zawartością tłuszczu (25-30%) i białka (27-35%). Skład chemiczny nasion gorczycy białej obejmuje zarówno kwasy tłuszczowe nasycone, jak i nienasycone. Występują w nim też witaminy oraz składniki mineralne, olejki eteryczne, substancje śluzowe i błonnik pokarmowy.
Tak bogaty skład gorczycy białej sprawia, że wykazuje ona szerokie działanie na organizm. Przypisuje się jej takie właściwości jak:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- powlekające,
- moczopędne,
- prokinetyczne,
- przeczyszczające,
- rozgrzewające,
- łagodzące.
Za sprawą wymienionych właściwości gorczyca biała znajduje zastosowanie w leczeniu różnych chorób i dolegliwości.
Gorczyca biała – działanie i wskazania do stosowania
Gorczyca biała:
- działa przeczyszczająco i łagodząco na stany nieżytowe żołądka,
- stanowi składnik substancji powlekających w lekach stosowanych w chorobie wrzodowej dwunastnicy,
- pobudza czynności oddechowe i aktywność serca w przypadku zasłabnięcia,
- zwiększa perystaltykę, pobudza trawienie i łagodzi zaparcia,
- działa ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego,
- rozgrzewa i rozszerza naczynia krwionośne przy bólach stawowych i reumatycznych.
Gorczyca biała na dolegliwości żołądkowe
Nasiona białej gorczycy zawierają śluz, który tworzy warstwę ochronną na błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Takie działanie sprawia, że zmniejsza stan zapalny, łagodzi dolegliwości bólowe i chroni żołądek przed podrażnieniem. Dlatego właśnie gorczyca biała znajduje zastosowanie w leczeniu przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego jak np. stan zapalny żołądka i jelit, wrzody czy nadkwasota. Ze względu na przeczyszczające działanie sprawdza się też na zaparcia. To jeszcze nie wszystko. Gorczycę białą można też stosować na niestrawność i brak apetytu, ponieważ poprawia trawienie.
>> Najlepsze produkty na niestrawność
Gorczyca biała na bóle reumatyczne
Biała gorczyca z uwagi na przeciwzapalne działanie znalazła zastosowanie w leczeniu bólów reumatycznych i stawowych. W tym przypadku przykłada się ją zewnętrznie zapakowaną w płócienne woreczki. Jeśli bóle dotyczą dłoni lub stóp, to można je umieścić całe w nasionach, np. wsypanych do miski, z kolei w razie bólu kręgosłupa można położyć się na nasionach gorczycy rozsypanych choćby na kocu.
>> Dlaczego ciepło leczy, czyli jak działają plastry, maści i herbaty rozgrzewające?
Gorczyca biała na zatoki
Zewnętrznie gorczycę białą można wykorzystywać też do leczenia zatok. Wypełnione nią woreczki należy najpierw podgrzać, a później przyłożyć do policzków i czoła. Czynność należy powtarzać do kilku razy dziennie. Dzięki temu nagromadzony w zatokach śluz zacznie spływać i łatwiej go będzie usunąć.
Gorczyca biała – dawkowanie
Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego gorczycę białą powinno się przyjmować w postaci odwaru – 1 łyżka nasion gorczycy na szklankę wody. Produkty wypełnione gorczycą białą do zastosowań zewnętrznych należy użytkować przez 3-4 godziny.
Preparaty zawierające gorczycę białą
Surowiec w przypadku gorczycy białej stanowią nasiona. Powstać z nich może wyciąg olejowy lub susz, a produkty te z kolei są wykorzystywane do produkcji leków, suplementów diety i wyrobów medycznych. Popularne są woreczki wypełnione nasionami do zastosowań zewnętrznych (np. pas gorczycowy, poduszka, rękawice), a także maści i plastry z wyciągiem z nasion gorczycy. Preparaty na bazie gorczycy białej są powszechnie dostępne i dostać je można w aptece lub sklepach zielarskich albo ze zdrową żywnością.
Gorczyca biała w ciąży
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny ograniczyć ilość spożywanej gorczycy białej. O poradę w kwestii bezpiecznych ilości do stosowania w tych szczególnych okresach warto poprosić ginekologa lub innego specjalistę.
Gorczyca biała – możliwe skutki uboczne
Gorczyca biała jest uważana za bezpieczny i dobrze tolerowany składnik, jednak trzeba uważać z częstotliwością jej stosowania, szczególnie zewnętrznie. Długie używanie rośliny na skórę może doprowadzić do rozwoju stanu zapalnego, uszkodzenia, poparzenia, a w skrajnym przypadku nawet martwicy. Z kolei przyjmowanie gorczycy białej w dużych dawkach może przyczynić się do uszkodzenia dróg moczowych oraz nerek.
>> Ból nerek - przyczyny i objawy
Gorczyca biała – interakcje z lekami i preparatami
Według powszechnie dostępnej wiedzy gorczyca biała nie wchodzi w interakcje z lekami. W razie chęci zastosowania preparatu z gorczycy białej przy jednoczesnym przyjmowaniu jakichś leków zawsze jednak warto zasięgnąć porady lekarza.
Gorczyca biała w Encyklopedii ziół i roślin – Podsumowanie
Podsumowując, gorczyca biała:
- Do zastosowań medycznych wykorzystywana jest głównie w postaci nasion, z których przygotowuje się napary i odwary, a także wyrobów medycznych w formie woreczków nią wypełnionych.
- Sprawdza się na dolegliwości żołądkowe takie jak stan zapalny żołądka i jelit, wrzody czy nadkwasota.
- Stosowana zewnętrznie zmniejsza bóle stawowe i reumatyczne, a także wspomaga leczenie problemów z zatokami.
- Nie powinna być stosowana zbyt często i przez długi czas, przynajmniej zewnętrznie, ponieważ może podrażniać i uszkadzać skórę.
- Jest powszechnie dostępna w różnych formach.