Białko
Białko to obok węglowodanów i tłuszczów podstawowy składnik żywności.
W organizmie białko pełni szereg zasadniczych funkcji: budulcową, ponieważ z białka zbudowane są komórki organizmu, regulatora procesów metabolicznych (z białka zbudowane są enzymy i hormony), odpornościową (z aminokwasów zbudowane są przeciwciała układu odpornościowego) oraz odżywczą, bo białka odpowiadają za dotlenienie organizmu (białko hemoglobina transportuje tlen).
Dieta diabetyków powinna uwzględniać odpowiednie ilości białka. Zbyt dużo tego makroskładnika może obciążać nerki.
Wybierz inne hasło
- Aceton
- Acetonemia
- Acetonuria
- Albuminuria
- Analogi insuliny
- Białko
- Białkomocz
- Bolus
- Bolus prosty
- Bolus przedłużony
- Bolus złożony
- Choroba autoimmunologiczna
- Cukromocz (Glukozuria)
- Cukry proste (monosacharydy)
- Cukry złożone
- Cukrzyca typu 1.
- Cukrzyca typu 2.
- Dekstroza
- Dzienniczek samokontroli
- Endokrynolog
- Fruktoza
- Glikemia
- Glukagon
- Glukometr
- Glukoza
- Hiperfagia
- Hiperinsulinemia
- IFG, nieprawidłowa glikemia na czczo
- IGT, nieprawidłowa tolerancja glukozy
- Indeks glikemiczny
- Insulina aspart
- Insulina detemir
- Insulina glargine
- Insulina lispro
- Ketodiastix
- Ketoza
- Krzywa cukrowa
- Kwasica cukrzycowa
- Makroangiopatia cukrzycowa
- Mikroangiopatia cukrzycowa
- Neowaskularyzacja
- Neuroglikopenia
- Neuropatia autonomiczna
- Neuropatia obwodowa (dystalna)
- Oddech Kussmaula
- Pen
- Peptyd C
- Polidypsja
- Poliuria
- Próg nerkowy
- Przeciwciała przeciwwyspowe
- Samokontrola
- Śpiączka cukrzycowa
- Trzustka
- Tłuszcze
- Wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT)
- Wymiennik węglowodanowy (WW)
- Ładunek glikemiczny