• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 

Cząber – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie. Olejek eteryczny z cząbru

Cząber jest uprawiany i ceniony głównie jako przyprawa ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat, choć znajduje zastosowanie również jako roślina lecznicza. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i wiatropędne. Zapobiega nadmiernej fermentacji jelitowej, działa lekko obstrukcyjnie i przeciwbiegunkowo. Zewnętrznie stosuje się go na stany zapalne skóry. Jakie właściwości i wskazania lecznicze ma cząber?

Cząber wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawniając jego pracę i łagodząc przykre dolegliwości / Fot. Adobe Stock

Cząber – jakie ma właściwości?

Cząber to jednoroczna roślina ogrodowa, która cechuje się pikantnym smakiem i aromatem, przez co znajduje zastosowanie w kuchni jako przyprawa. Istnieje kilka gatunków rośliny, z których najczęściej uprawiane i stosowane są cząber ogrodowy i górski.

Skład chemiczny cząbru jest bardzo bogaty. Zawiera on m.in. flawonoidy, garbniki, witaminę C, substancje mineralne (cynk, magnes, potas) oraz olejki eteryczne. Dzięki temu wykazuje wiele leczniczych właściwości, w tym:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • antyseptyczne,
  • moczopędne,
  • wiatropędne,
  • uspokajające,
  • rozkurczowe,
  • wykrztuśne,
  • gojące,
  • zabliźniające,
  • znieczulające,
  • przeciwobrzękowe,
  • przeciwskurczowe,
  • przeciwbiegunkowe,

W związku z tym cząber wspomaga walkę z różnymi dolegliwościami i przykrymi objawami.

>> Preparaty wspierające trawienie

Cząber – działanie i wskazania do stosowania

Cząber wykazuje szeroki wpływ na ludzki organizm, poprawiając zdrowie. Roślinie przypisuje się następujące działanie:

  • pobudza produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie,
  • zwalnia napięcie mięśni gładkich dróg żółciowych, moczowych i mięśni przewodu pokarmowego (głównie jelit),
  • zmniejsza wzdęcia i zapobiega ich powstawaniu,
  • hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii,
  • łagodnie zapiera i hamuje biegunki,
  • pobudza pracę kory nadnerczy,
  • ułatwia przyswajanie pokarmów,
  • wspomaga gojenie ran,
  • łagodzi objawy skórne takie jak swędzenie i pieczenie,
  • uśmierza ból po ukąszeniach owadów i zmniejsza opuchliznę,
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy (wzmacnia i uspokaja).

Cząber znajduje zastosowanie przede wszystkim w nieżytach przewodu pokarmowego, przy niestrawności i bolesnych wzdęciach. Można po niego sięgać przy przewlekłych biegunkach i bólach gastrycznych, osłabionym przyswajaniu składników pokarmowych i pasożytach jelitowych.

Cząber na układ pokarmowy

Włączenie cząbru do swojej diety polecane jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z różnymi problemami ze strony układu pokarmowego. Roślina pobudzając produkcję soków żołądkowych, wspiera i ułatwia trawienie, ponadto wykazuje działanie przeciwbiegunkowe i przeciwskurczowe, regulując wypróżnianie. Działa wiatro- i moczopędnie, łagodzi bolesne wzdęcia występujące np. po spożyciu ciężkostrawnych pokarmów. Cząber dodatkowo wspomaga w walce z pasożytami jelitowymi (m.in. glistami). Jest uznawany za zioło usprawniające pracę wątroby.

>> Arcydzięgiel – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie. Arcydzięgiel na trawienie

Cząber na problemy skórne

Cząber wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego może być stosowany na różne zmiany w obrębie skóry. Dobrze sprawdza się w przypadku ukąszeń owadów, znieczulając, uśmierzając swędzenie i pieczenie oraz zmniejszając obrzęk. Wspomaga gojenie się stanów zapalnych skóry, działa ściągająco.

Cząber – dawkowanie

Cząber można stosować w kuchni do potraw mięsnych, rybnych i warzywnych. Nie ma odgórnych wskazań dotyczących ilości, jaką można dodać do jedzenia, jednak warto pamiętać, że roślina ta ma bardzo wyrazisty smak i aromat, dlatego łatwo przesadzić. Jeśli chodzi o dawkowanie preparatów z cząbrem, to najlepiej kierować się zaleceniami producenta w tej kwestii, które można znaleźć na opakowaniu lub w ulotce.

Preparaty zawierające cząber

Z zioła cząbru przygotować można odwar lub napar, który można przyjąć doustnie lub zastosować zewnętrznie. Największą popularnością w zakresie zastosowań leczniczych cieszy się przede wszystkim olejek eteryczny z cząbru. Oprócz tego na rynku farmaceutycznym dostępne są suplementy diety i wyroby medyczne stworzone na bazie cząbru, które najczęściej kupić można w aptece bez recepty.

Cząber w ciąży

Cząber w formie suplementów może negatywnie wpływać na proces krzepnięcia krwi i prowadzić do krwawienia, dlatego nie powinien być stosowany w okresie ciąży. Kobiety w ciąży i podczas laktacji suplementację cząbrem powinny skonsultować ze swoim lekarzem.

Cząber – przeciwwskazania do stosowania

Spożywanie cząbru w formie przyprawy kuchennej jest na ogół bezpieczne. Zaleca się jednak ograniczenie jego ilości przy chorobach nerek i wątroby, a także przy problemach sercowych. Od stosowania rośliny powinny powstrzymać się osoby mające problem z krzepliwością krwi.

Cząber – możliwe skutki uboczne

Szczególną uwagę należy zachować przede wszystkim podczas stosowania olejku z cząbru, ponieważ może powodować problemy o podłożu dermatologicznym. Wykazuje drażniące właściwości, dlatego przed użyciem powinno się go rozcieńczyć.

>> Czkawka pojawia się już u płodu. Jakie ma przyczyny, jak się jej pozbyć?

Cząber – interakcje z lekami i preparatami

Nie ma informacji wskazujących na to, aby podczas stosowania cząbru wraz z innymi lekami dochodziło do interakcji, które mogłyby mieć negatywny wpływ na zdrowie. Osoby stale przyjmujące leki w razie jakichkolwiek wątpliwości ewentualną suplementację produktami z cząbrem powinny omówić ze swoim lekarzem prowadzącym.

Cząber w Encyklopedii ziół i roślin – Podsumowanie

Podsumowując, cząber:

  • Wykorzystywany jest głównie w kuchni jako zioło do przyprawiania potraw, jednak wykazuje mnóstwo drogocennych właściwości, przez co może być używany również do zastosowań leczniczych.
  • Pozytywnie wpływa przede wszystkim na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawniając jego pracę i łagodząc przykre dolegliwości.
  • W postaci olejku eterycznego doskonale radzi sobie ze stanami zapalnymi skóry i towarzyszącymi im objawami, jednak przed zastosowaniem wymaga rozcieńczenia, w przeciwnym razie może prowadzić do podrażnienia.
  • Najlepiej spożywać go jako dodatek do potraw, można też sięgnąć po gotowe produkty zawierające w składzie cząber w formie tabletek czy kapsułek.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także