• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 

Redakcja Apteline (4)

Autor

Cała prawda o roztoczach. Czy roztocza gryzą? Dlaczego uczulają?

Alergia

2.08.2023

Redakcja Apteline

Roztocza to mikroskopijne pajęczaki, które znajdują się w każdym mieszkaniu, zarówno tym sprzątanym regularnie, jak i okazjonalnie. Roztocza żywią się ludzkim naskórkiem, a więc najwięcej będzie ich tam, gdzie możemy zostawić im jedzenie, czyli w pościeli, na materacu, na kanapie, w kocach i poduszkach, na dywanach. Lubią ciemne miejsca, służy im także wilgoć. Skąd się bierze alergia na roztocza? Czy mikroskopijne pajęczaki gryzą?

Czytaj więcej

Ma korzystny wpływ na serce i nie tylko! Kiedy zbierać głóg i jak zrobić z niego sok?

Odżywianie

31.07.2023

Redakcja Apteline

Sok z głogu zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały: magnez, potas, wapń, sód i fosfor. Jego picie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wspiera pracę układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, a także wspiera regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Jak zrobić sok z głogu? Kiedy zbierać owoce?

Czytaj więcej

Ten nawyk może uratować życie. Groźny nowotwór zbiera żniwa, szybkie wykrycie daje duże szanse

Choroby skóry

28.07.2023

Redakcja Apteline

Nawyk oglądania swoich znamion jest niesamowicie ważny. Jeśli jeszcze nie masz go wyrobionego, to pora to jak najszybciej zmienić. Szybko wykryte niebezpieczne znamiona bardzo dobrze rokują i pozwalają szybko zareagować. Czerniak, bo o tym nowotworze mowa, jest bardzo niebezpieczny, a jego pierwszym objawem są podejrzanie wyglądające i szybko zmieniające się pieprzyki na ciele lub na paznokciach.

Czytaj więcej

Letni hit w diecie odchudzającej i cukrzycowej. Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Odżywianie

27.07.2023

Redakcja Apteline

Fasolka szparagowa – kiedy tylko pojawia się świeża w sklepach, to wiadomo już, że lato w pełni. Fasolka rośnie w polskich warunkach klimatycznych i często gości na naszych stołach. Bardzo dobrze, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych i witamin, a spożywana regularnie poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Co znajdziemy w fasolce?

Czytaj więcej

Dlaczego czujesz się gorzej przed burzą? Sprawdź, jak burza wpływa na Twój organizm

Objawy chorób

26.07.2023

Redakcja Apteline

Przed wystąpieniem burzy wiele osób narzeka na pogorszenie samopoczucia. Pojawiają się takie objawy, jak senność, ból głowy, niepokój czy osłabiona koncentracja. Wystąpienie takich symptomów nosi nazwę meteopatii. Skąd się bierze pogorszenie samopoczucia przed burzą i u kogo takie objawy występują?

Czytaj więcej

Jest polecana cukrzykom, wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Można ją jeść nawet na surowo!

Odżywianie

25.07.2023

Redakcja Apteline

Czy na surowo, czy po obróbce termicznej, cukinię warto jeść. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i często jest włączana do diet redukcyjnych.

Czytaj więcej

Wspiera odchudzanie i niszczy bakterie. Dlaczego warto sięgać po słowiański żeń-szeń?

Odżywianie

25.07.2023

Redakcja Apteline

Korzeń chrzanu nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem. Działa pozytywnie na układ pokarmowy i wspomaga odchudzanie, zwalcza bakterie odpowiedzialne za infekcje układu oddechowego oraz moczowego, a także wykazuje działanie antynowotworowe.

Czytaj więcej

Jak jeść bób i uniknąć wzdęć? Ten sposób pozwoli cieszyć się jego właściwościami bez dolegliwości

Odżywianie

24.07.2023

Redakcja Apteline

Bób jest rośliną strączkową bogatą w białko, które z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Poza białkiem, znajdziemy w bobie dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Bób ma także niską zawartość tłuszczu. Dlaczego warto jeść bób i jak go odpowiednio ugotować? Jak zapobiegać wzdęciom po spożyciu bobu?

Czytaj więcej

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Odżywianie

21.07.2023

Redakcja Apteline

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

Czytaj więcej