• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 

Redakcja Apteline (2)

Autor

Idealny owoc na śniadanie. Dlaczego warto zacząć od niego dzień?

Odżywianie

5.09.2023

Redakcja Apteline

Ten owoc jest bardzo bogaty w minerały i witaminy, dlatego warto go jeść – a zwłaszcza na śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlaczego jest taki zdrowy? Co można z niego przygotować? Poznajcie najlepsze przepisy na pastę, sałatkę i pożywne smoothie na śniadanie z nim w roli głównej.

Czytaj więcej

Czy kabaczek i cukinia to to samo? Dlaczego warto go jeść?

Odżywianie

1.09.2023

Redakcja Apteline

Co odróżnia kabaczek od cukinii? Dlaczego warto go jeść? Ogromną zaletą kabaczka jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie, dlatego często znajduje się w żywności dla dzieci. Jakie witaminy i minerały zawiera kabaczek?

Czytaj więcej

Nowa lista leków refundowanych od 1 września 2023. Bezpłatne leki dla dzieci i seniorów

Komunikaty

31.08.2023

Redakcja Apteline

Wraz z wprowadzeniem nowej listy leków refundowanych Ministerstwo Zdrowia rozszerza grupę osób uprawnionych do korzystania za darmo z leków na receptę - poza pacjentami od 65. roku życia będą miały do tego prawo także dzieci i młodzież przed ukończeniem 18 lat.

Czytaj więcej

Jak wyglądają wszy u dzieci?

Zdrowie dziecka

29.08.2023

Redakcja Apteline

Jak rozpoznać wszy u dziecka? Czy widać je gołym okiem? Co wskazuje na to, że we włosach dziecka zalęgły się wszy? Jeśli w żłobku lub przedszkolu zgłoszono przypadki wszawicy, to każdy świąd głowy lub drapanie się dziecka powinny być dla ciebie sygnałem do tego, by dokładnie przejrzeć głowę malucha.

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Odżywianie

29.08.2023

Redakcja Apteline

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Legionella – jakie choroby wywołują te bakterie, objawy zakażenia, jak można się zakazić?

Objawy chorób

28.08.2023

Redakcja Apteline

Pałeczki Legionella to rodzaj bakterii obejmujący ponad 50 gatunków, większość zakażeń u ludzi powoduje jednak tylko gatunek Legionella pneumophila. Bakterie Legionella są groźne ze względu na legionelozę, którą wywołują. Choroba może atakować płuca i przebiegać ciężko (nazywana jest wówczas chorobą legionistów) albo rozwijać się poza płucami zwykle jako łagodna infekcja grypopodobna (najczęściej jako gorączka Pontiac).

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Odżywianie

28.08.2023

Redakcja Apteline

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej

Czy użądlenie szerszenia jest groźniejsze niż użądlenie osy? Pierwsza pomoc

Alergia

24.08.2023

Redakcja Apteline

Użądlenie szerszenia, podobnie jak użądlenie osy, może być groźne dla osób uczulonych na jad owadów błonkoskrzydłych. Ze względu na rozmiar szerszenia, a co za tym idzie - dawkę wstrzykiwanego jadu, jego użądlenia mogą być bardziej niebezpieczne. Co zrobić, gdy dojdzie do użądlenia przez szerszenia i kiedy wzywać pomoc?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Odżywianie

24.08.2023

Redakcja Apteline

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej