• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 

Joanna Mazurek (6)

Autor

Czerwone mięso, czyli które? Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Odżywianie

31.12.2024

Joanna Mazurek

Czerwone mięso spożywane zbyt często zwiększa ryzyko otyłości, obciąża układ krążenia, może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, ale jest też źródłem żelaza i witaminy B12. Jak rozpoznać czerwone mięso?

Czytaj więcej

Łąkotka – co to jest, czy masz ją tylko w kolanie? Jak rozpoznać uszkodzenie łąkotki?

Zadbaj o nogi

31.12.2024

Joanna Mazurek

Łąkotka znajduje się w stawie skroniowo-żuchwowym i barkowo-obojczykowym, ale najczęściej narzekamy na tę w kolanie – najłatwiej ją uszkodzić. Jak objawia się uraz łąkotki i czy są na to jakieś leki?

Czytaj więcej

Mykoplazma atakuje drogi oddechowe i moczowe. Jakie są objawy zakażenia bakterią?

Astma

31.12.2024

Joanna Mazurek

Mykoplazma to rodzaj bakterii mogących wywoływać zakażenia mykoplazmatyczne. Najczęściej za rozwój choroby odpowiadają Mycoplasma pneumoniae i Mycoplasma genitalium. Jak leczyć zakażenia mykoplazmą u dzieci i u dorosłych?

Czytaj więcej

Laktoferyna – kiedy suplementować białko mleka ssaków

Odżywianie

31.12.2024

Joanna Mazurek

Laktoferyna występuje naturalnie w mleku, ślinie, łzach ssaków. W postaci suplementu diety może okazać się wartościowym dodatkiem podczas obniżonej odporności organizmu, w trakcie leczenia infekcji, przy niedoborach żelaza albo zaburzeniach pracy układu pokarmowego.

Czytaj więcej

Helicobacter pylori: objawy i leczenie zakażenia bakterią

Choroby układu pokarmowego

31.12.2024

Joanna Mazurek

Szacuje się, że nawet połowa ludzkości jest zakażona Helicobacter pylori. Nie u wszystkich jednak występują objawy choroby, a bakteria może przeżyć w żołądku wiele lat. Zakażenie trzeba leczyć, ponieważ Helicobacter pylori sprzyja rozwojowi zapalenia żołądka, wrzodów trawiennych i raka żołądka.

Czytaj więcej

Kwas kaprylowy – właściwości, czy można go długo stosować?

Leki i produkty apteczne

30.12.2024

Joanna Mazurek

Kwas kaprylowy, znany również jako kwas oktanowy, występuje w oleju kokosowym, palmowym, mleku krowim i kozim. Znajduje zastosowanie jako suplement diety dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym oraz jako odżywczy składnik kosmetyków do skóry i włosów. Nie jest jednak jeszcze dobrze przebadaną substancją.

Czytaj więcej

Haluksy – czym są i co pomaga w ich leczeniu: separator a może maść?

Zadbaj o nogi

30.12.2024

Joanna Mazurek

Haluksy, czyli paluchy koślawe, to powszechna deformacja stopy. Do pojawienia się haluksów przyczyniają się noszenie zbyt wąskiego obuwia i wysokich obcasów, skłonności genetyczne, urazy, a nawet zaburzenia hormonalne. Wczesne rozpoznanie objawów haluksów i odpowiednie leczenie są kluczowe dla poprawy komfortu życia, ponieważ haluksy bolą i utrudniają chodzenie.

Czytaj więcej

Glista ludzka – jak wygląda, objawy, leczenie

Choroby układu pokarmowego

30.12.2024

Joanna Mazurek

Glista ludzka to jeden z najbardziej powszechnych pasożytów człowieka, wywołuje chorobę glistnicę. Żyje w jelicie cienkim, gdzie może osiągać nawet 40 cm długości. Zarażenie glistą ludzką odbywa się najczęściej przez spożycie jaj znajdujących się w zanieczyszczonej wodzie, żywności lub glebie.

Czytaj więcej

Słód jęczmienny na laktację – co to jest i jak go stosować?

Zdrowie dziecka

19.12.2024

Joanna Mazurek

Słód jęczmienny to środek od wieków wykorzystywany przez kobiety karmiące w razie niedoboru pokarmu. Jest składnikiem mlekopędnym – naturalnie wspiera laktację.

Czytaj więcej