Bylica estragon (Artemisia dracunculus) jest gatunkiem rośliny należącym do rodziny astrowatych. Chociaż znana jest głównie w sztuce kulinarnej, od lat stosowana jest w ziołolecznictwie. Jakie właściwości wyróżniają estragon? Roślina zalecana jest przede wszystkim na brak apetytu, zaburzenia pracy układu pokarmowego i niedobory witamin A oraz C. Estragon jest również jednym z częstych składników mieszanek ziołowych. Razem z koprem włoskim, mniszkiem pospolitym, nagietkiem i innymi gatunkami roślin wykorzystywany jest w kuracjach wzmacniających. Poznaj właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie estragonu.
Estragon – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie. Olejek estragonowy

Estragon – jakie ma właściwości?
Estragon w przyrodzie znany jest pod takimi nazwami jak bylica draganek, estragon zwyczajny i Artemisia dracunculus. Które substancje rośliny odpowiadają za prozdrowotne właściwości rośliny?
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- kumaryny,
- kwasy fenolowe,
- seskwiterpenoidy,
- witaminy A i C.
Chociaż estragon znany jest głównie w gastronomii, jego właściwości od lat wykorzystywane są przez miłośników ziołolecznictwa. Roślina uzupełnia niedobory witaminy A w organizmie, odpowiedzialnej za proces widzenia, produkcję czerwonych krwinek i wzmocnienie układu immunologicznego. Jej obniżona zawartość może skutkować niekorzystnym stanem skóry, włosów i paznokci. Estragon wykazuje działania uspokajające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Stosowanie zioła ma również bezpośredni wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i uzupełnienie niedoborów minerałów – magnezu, żelaza, potasu i cynku.
>> Kiedy wypadanie włosów powinno zaniepokoić?
Estragon – działanie i wskazania do stosowania
Na co pomaga estragon? Roślina stosowana jest przede wszystkim na zaburzenia pracy układu pokarmowego. Estragon wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i pobudza trawienie. Z tego względu napary ziołowe zalecane są osobom o niewielkim łaknieniu i wszystkim cierpiącym na schorzenia pracy jelit i żołądka. Estragon jest skutecznym środkiem w walce ze wzdęciami, stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy, skurczami jelit i refluksem. Roślina wykazuje działanie bakteriobójcze. Z tego względu stosowana jest na bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialną za powstawanie nowotworu, zapaleń błony śluzowej żołądka i choroby wrzodowej.
Estragon znany jest z pozytywnego wpływu na układ moczowy. Moczopędne działanie zioła niweluje problemy artretyczne i reumatyczne. Roślina zalecana jest również na nieprzyjemne objawy skazy moczanowego (podagry).
Estragon na stres i psychikę
Estragon wykazuje pozytywny wpływ na przewlekły stres i zmęczenie. Za bezpośrednie działanie na psychikę odpowiada m.in. jeden ze składników aktywnych rośliny – cineol. Wspomniany związek stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, zwiększa energię i poprawia samopoczucie. Estragon zalecany jest również na problemy ze snem. Herbata zaparzana ze świeżych liści pomaga w wieczornym wyciszeniu i uspokojeniu pobudzonego układu nerwowego.
>> Domowe sposoby na bezsenność
Estragon w gastronomii
Suszony estragon może być stosowany bezpośrednio. Roślina znajduje szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, stanowiąc jeden ze składników mieszanki ziół. Estragon wzbogaca smak dań mięsnych i rybnych, zup, sałatek i omletów.
Ocet estragonowy jest częstym dodatkiem do sosu vinaigrette. Liście estragonu są wykorzystywane do kwaszenia ogórków i kapusty. Świeża gałązka podkreśla smak octu, musztardy i francuskiego dressingu.
Estragon – dawkowanie
Jak stosować estragon? Roślina stosowana jest najczęściej w formie naparu przygotowanego z łyżki ziół zalanej wrzątkiem (około 200 ml). Całość należy parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie napar z estragonu jest gotowy do spożycia.
Preparaty zawierające Estragon
W aptekach i sklepach ze zdrową żywnością najczęściej spotykany jest estragon w naturalnej, suszonej formie. Występuje on często w mieszankach ziołowych, obok innych ziół wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W sprzedaży dostępny jest również olejek estragonowy pozyskiwany bezpośrednio z bylicy draganek.
Olejek estragonowy
Popularniejszym preparatem na rynku jest olejek eteryczny z estragonu. Proces pozyskiwania suplementu oparty jest o destylację parą wodną liści i kwitnących wierzchołków. Do czego stosowany jest olejek estragonowy? Jego właściwości są porównywalne z suszoną wersją rośliny. Słodko-korzenny aromat i antybakteryjne właściwości przyczyniają się do szerokiego wykorzystania olejku w kosmetyce. Olejek jest częstym składnikiem dezodorantów i naturalnych kosmetyków przydatnych w pielęgnacji cery trądzikowej.
Estragon w ciąży
Zgodnie ze współczesną wiedzą medyczną estragon nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Powodem tego jest możliwość zaburzenia procesów krzepnięcia krwi i przedłużenie krwawienia w trakcie cesarskiego cięcia.
Suplementacja estragonu w ciąży może doprowadzić również do uszkodzenia płodu ze względu na wpływ zioła na estrogen. Jego nadmierne stosowanie może doprowadzić nawet do poronienia. Estragon nie jest zalecany również w okresie laktacji.
>> Dieta matki karmiącej - jadłospis
Estragon – możliwe skutki uboczne
Estragon może się wiązać z działaniami niepożądanymi wyłącznie w przypadku długotrwałego stosowania. Roślina nie jest zalecana po operacji chirurgicznej. Zaburzenie procesów krzepnięcia krwi może zwiększyć ryzyko krwawienia. Stosowanie wyciągu wiąże się z ryzykiem reakcji alergicznych. Z tego względu rozpoczęcie suplementacji warto skonsultować z lekarzem.
Estragon w Encyklopedii ziół i roślin – podsumowanie
- Uzupełnia niedobory witaminy A w organizmie, odpowiedzialnej za proces widzenia, produkcję czerwonych krwinek i pracę układu immunologicznego.
- Wykazuje działania uspokajające, antybakteryjne i przeciwzapalne.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi i uzupełnia niedobory minerałów – magnezu, żelaza, potasu i cynku.
- Najczęściej spotykany jest estragon w naturalnej, suszonej formie. Występuje również w formie olejku.
- Wykazuje pozytywny wpływ na przewlekły stres i zmęczenie.