- 
                            Popularne 
- 
                            Inne produkty z kategorii 
- 
                            Ostatnio oglądane 
2 600 punktów odbioru
Odbierz zamówienie w wybranej aptece
19 tys. produktów
Szeroki asortyment produktów
Darmowa dostawa w 24 h
Szybka i darmowa dostawa do apteki
Opis
Ostropest plamisty jest doskonałym źródłem białka oraz charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Ostropest plamisty mielony zawiera sylimarynę (0,53%).
Ziarna należy zmielić, bądź rozetrzeć w moździerzu. Sproszkowany ostropest można dodawać także do zup, potraw warzywnych, musli, produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, twarogu), pieczywa i koktajli owocowych. Można stosować także w postaci naparu: 1 łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem ok. 5-10 min. Odstawić na 15 min. i następnie przecedzić. Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby.
Skład
Wartość odżywcza
| Wartość odżywcza w 100 g produktu* | |
| Wartość energetyczna | 1543 kJ / 376 kcal | 
| Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 24 g 4,6 g 7,1 g 12 g | 
| Węglowodany, w tym: - cukry | <1,0 g <1,0 g | 
| Błonnik | 49 g | 
| Białko | 16 g (54%*) | 
| Sól | 0,02 g | 
*w zależności partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)
Uwagi do stosowania
Zaleca się spożycie do 2 łyżeczek ostropestu plamistego dziennie.
Nie polecany dla niemowląt i małych dzieci.
Producent: INTENSON
Sposób przechowywania: 15°C - 25°C
Kod EAN: 5903240278077
Ostropest plamisty, ziarno, 200 g - opinie
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji naszego farmaceuty
- pomoże dobrać odpowiednie leki
- dobierze tańsze zamienniki
- doradzi, które produkty powinny być stosowanie osobno
- odpowie na pytania o przepisane leki
mgr farm. Natalia Zaworal
 
                                         
                                         
                                         
                                         
                                         
                                         
             
             
             
             
             
             
            