Benzoesan sodu (łac. natrii benzoas, natrium benzoicum) – działanie, wskazania, opis
Benzoesan sodu jest powszechnie wykorzystywany do konserwowania żywności. Ma właściwości bakterio- i grzybostatyczne, czyli uniemożliwia bakteriom oraz grzybom nadmierne namnażanie się. W medycynie wykorzystuje się jego właściwości odkażające oraz wykrztuśne.
Benzoesan sodu – jak działa?
Benzoesan sodu, znany także jako kwas benzoesowy, oznaczony symbolem E210, jest substancją czynną używaną jako konserwant. Jego mechanizm działania polega na przenikaniu do struktur komórkowych drobnoustrojów obecnych w produktach spożywczych, co uniemożliwia ich dalszy rozwój oraz namnażanie.
U ludzi benzoesan podrażnia błonę śluzową oskrzeli i powoduje kaszel, stosuje się więc go przy zapaleniach oskrzeli oraz śluzówki jamy ustnej.
Natrii benzoas – kiedy stosować?
Benzoesan sodu działa bakteriostatycznie na bakterie oporne na antybiotyk framycetynę. Wskazania do stosowania benzoesanu sodu obejmują pomocnicze leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła.
Benzoesan sodu – najczęstsze działania niepożądane
Skutki uboczne nadmiernego spożycia benzoesanu sodu mogą obejmować:
- nasilenie objawów astmy i alergii,
- wystąpienie dolegliwości bólowych,
- zwiększone ryzyko występowania ADHD u nastolatków,
- podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego – szczególnie u pacjentów z wrażliwym żołądkiem,
- zwiększenie wchłaniania innych leków,
- podrażnienie oczu, skóry i błon śluzowych po miejscowym zastosowaniu.
Natrium benzoicum – najczęstsze interakcje
Nie są znane interakcje benzoesanu sodu z innymi lekami.
Benzoesan sodu – stosowanie w ciąży i w okresie karmienia piersią
Benzoesan sodu nie powinien być stosowany w okresie ciąży i podczas karmienia piersią.
Benzoesan sodu – w jakich postaciach występuje?
Benzoesan sodu występuje jako konserwant w produktach spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych.