Kwasy omega-3 są grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należy między innymi kwas eikozapetaenowy (EPA) i dokozaheaksaenowy (DHA). Ich głównym źródłem jest pokarm, szczególnie ryby morskie.
Kwasy omega-3 – jak działają?
Kwasy omega-3 są składnikiem budowy błon komórkowych oraz innych elementów komórki. Mechanizm prozdrowotny stosowania kwasów omega nie został w pełni wyjaśniony. Uważa się, że kwasy te mogą spowalniać rozwój miażdżycy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu oraz hamowanie agregacji płytek krwi, zmniejszenie częstości rytmu serca i poprawę relaksacji mięśnia sercowego. Kwasy omega 3 mogą również regulować pracę mięśnia sercowego poprzez zmniejszenie częstości pracy, relaksację mięśnia sercowego, dodatkowo mogą obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać syntezę substancji prozapalnych w organizmie.
Kwasy omega-3 – kiedy stosować?
Kwasy omega-3 stosowane są w:
- Uzupełnieniu diety w kwasy omega,
- Chorobach serca,
- Hipercholesterolemii,
- Reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS).
Kwasy omega-3 – najczęstsze działania niepożądane
W trakcie stosowania zalecanych dawek działania niepożądane zwykle nie występują. Do możliwych działań niepożądanych należą:
- Dyspepsja,
- Nudności,
- Zaburzenia smaku,
- Zawroty głowy,
- Wymioty.
Kwasy omega-3 – najczęstsze interakcje
Kwasy omega-3 stosowane równolegle z warfaryną mogą nasilać działanie przeciwzakrzepowe, co może prowadzić do wystąpienia krwawień.
Kwasy omega-3 – w jakich postaciach występują?
Kwasy omega-3 dostępne są w postaci:
- Kapsułek,
- Kapsułek do żucia,
- Płynu doustnego,
- Żelek,
- Kapsułek twist-off.