Chrom (łac. chromium, chromium chloride) – działanie, wskazania, opis
Chrom (w suplementach często jako sól chlorek chromu – chromium chloride) aktywuje wiele enzymów komórkowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, potrzebujemy go jednak w niewielkich ilościach. Jego wpływ na organizm wciąż jest badany. Pierwiastek występuje m.in. w drożdżach, kukurydzy, wołowinie, jabłkach i kaszach.
Jak działa chrom?
Bada się działanie antyoksydacyjne, zdolność obniżania poziomu cholesterolu i wpływ chromu na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, by stwierdzić, czy można stosować ten pierwiastek w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2., chorób serca oraz w odchudzaniu, nie ma jednak jednoznacznych wyników.
Chrom – kiedy stosować?
Suplementy diety zawierające chrom są często reklamowane jako środek wspomagający odchudzanie, wzrost masy mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej, jednak opinie specjalistów na temat korzystnego działania chromu w tym zakresie są podzielone. W przypadku niedoboru chromu suplementację należy omówić z lekarzem. Według zaleceń z 2020 roku polskiego Zespołu ds. Suplementów Diety przy Głównym Inspektoracie Sanitarnym maksymalna dawka chromu w suplementach diety może wynosić 200 mikrogramów.
Najczęstsze działania niepożądane chromium
W badaniach klinicznych stosowano chrom w dawkach od 150 do 600 mikrogramów, przy czym amerykański Institute of Medicine ustalił, że suplementacja do 200 mikrogramów na dobę przez 6 miesięcy jest bezpieczna. U niektórych uczestników tych badań odnotowano efekty uboczne, takie jak zaburzenia funkcji poznawczych, bóle głowy, bezsenność oraz problemy żołądkowo-jelitowe. Zdarzają się także przypadki uszkodzeń wątroby, rabdomiolizy i zaburzeń cyklu miesiączkowego.
Najczęstsze interakcje chromu
Ze względu na wpływ chromu na poziom glukozy we krwi istnieje ryzyko interakcji z lekami przeciwcukrzycowymi. Może to spowodować wystąpienie hipoglikemii. Dodatkowo spożywanie chromu razem z lewotyroksyną może prowadzić do obniżenia stężenia tego leku, a niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) mogą wpływać na zwiększenie stężenia chromu i ograniczenie jego wydalania.
Chrom – stosowanie w ciąży i w okresie karmienia piersią
Zastosowanie chromu w czasie ciąży jest prawdopodobnie bezpieczne w ilości 29–30 mikrogramów dziennie, a podczas laktacji jego przyjmowanie może wynosić 44–45 mikrogramów. Dawkowanie jest uzależnione od wieku pacjentki.
W jakich postaciach występuje chromium?
Chrom występuje w postaci tabletek powlekanych.