Femma expert protect, 30 kapsułek
SUPLEMENT DIETY, Produkt dostępny bez recepty
Dostępność:
Produkt został wycofany z oferty
-
Popularne
-
Inne produkty z kategorii
-
Ostatnio oglądane
-
Oferta specjalna
2 600 punktów odbioru
Odbierz zamówienie w wybranej aptece
19 tys. produktów
Szeroki asortyment produktów
Darmowa dostawa w 24 h
Szybka i darmowa dostawa do apteki
Wskazania
Pomoc dla kobiet w uzupełnieniu diety składniki zawarte w owocach żurawiny oraz bakterie probiotyczne.
FEMMA EXPERT PROTECT suplement diety to połączenie i współdziałanie:
-ekstraktu z owoców żurawiny wielkoowocowej standaryzowanego dna 40% PAC
- liofilizatu bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus jednego ze składników prawidłowej mikroflory bakteryjnej np. w pochwie
- witaminy C pomagającej w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w tym w działaniu mechanizmów obronnych układu moczowego
Działanie
-
Ekstrakt z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon L.). Żurawina amerykańska zwana także żurawiną wielkoowocową pochodzi z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Surowcem roślinnym są zarówno liście, jak i owoce. Owoce żurawiny zawierają węglowodany, niewielkie ilości błonnika, białka i tłuszczów, sole mineralne (np. potas, wapń, sód i żelazo) oraz witaminy (np. witaminę C, A, B1, B2). Żurawina zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany, taniny, glikozydy flawonoidowe i inne. Owoce żurawiny zwierają wiele związków czynnych odpowiedzialnych za ich korzystne właściwości. Najważniejsze z nich to proantocyjanidyny typu A, które występują w innych owocach. Proantocyjanidyny, oraz zawarta w owocach żurawiny fruktoza, zapobiegają adhezji komórek bakterii do powierzchni komórek nabłonkowych (np. znajdujących się w układzie moczowym). Dzięki obecności związków czynnych żurawina może może ograniczać wzrost i kolonizację bakterii patogennych. Owoce żurawiny zakwaszają również mocz. Większość danych wskazuje, że suplementacja przetworami żurawiny należy do bezpiecznych i dobrze tolerowanych.
-
Liofilizat bakterii Lactobacillus rhamnosus. Bakterie z rodzaju Lactobacillus to gram-dodatnie bakterie bardzo zróżnicowane pod względem morfologicznym, wśród których znajduje się wiele szczepów zaliczanych do tzw. mikroflory probiotycznej. Probiotyki, zgodnie z definicją, to żywe mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na organizm. Bakterie mlekowe rodzaju Lactobacillus produkują kwas mlekowy jako końcowy produkt metabolizmu węglowodanów. Do wzrostu wymagają podłoża bogatego w węglowodany, aminokwasy, peptydy, kwasy tłuszczowe i witaminy, dlatego występują w środowisku zawierającym te substancje pokarmowe w dużych ilościach, np. w przewodzie pokarmowym, pochwie. Właściwości bakterii rodzaju Lactobacillus wynikają głównie ze złożonej budowy ściany komórkowej. Ściana komórkowa bakterii gram-dodatnich składa się głównie z peptydoglikanu, kwasów (lipo-) tejchowych, polisacharydów oraz białek. Dzięki obecności białek powierzchniowych bakterie z rodzaju Lactobactillus charakteryzują się dobrą przyczepnością do nabłonka i zmniejszają przyczepność i kolonizację mikroflory patogennej, np. bakterii z rodzaju E. coli, Salmonella.
-
Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C pomaga również w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki, kości, zębów, skóry oraz naczyń krwionośnych. Witamina C przyczynia się także do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Zalecana do spożycia dzienna porcja
1-2 kapsułki dziennie.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Zawartość składników w zalecanej do spożycia dziennej porcji*:
|
Składnik |
1 kapsułka |
%RWS** |
2 kapsułki |
%RWS** |
|
Suchy ekstrakt etanolowo-wodny z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon L.), standaryzowany na 40% proantocyjanidyn (PAC) |
90 mg |
- |
180 mg |
- |
|
Witamina C |
60 mg |
75% |
120 mg |
150% |
|
Liofilizat bakterii Lactobactillus rhamnosus LR06 |
> 1,5 mld komórek |
- |
> 3 mld komórek |
- |
* normy zalecanego dziennego spożycia do celów znakowania żywności
** RWS - Referencyjna Wartość Spożycia
Skład
Celuloza mikrokrystaliczna, żel celulozowy (substancja wypełniająca), żelatyna, suchy ekstrakt etanolowo-wodny z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vacciunium macrocarpon L.) standaryzowany na 40% proantocyjanidyn, kwas L-askorbinowy (Witamina C), liofilizat bakterii Lactobacillus rhamnosus, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (substancja przeciwzbrylająca), czerwony tlenek żelaza (barwnik), dwutlenek tytanu (barwnik).
Uwagi do stosowania
Produkt nie powinien być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
Zawartość
Opakowanie zawiera 30 kapsułek po 496 mg.
Producent: GLENMARK
Sposób przechowywania: 15°C - 25°C
Kod EAN: 5902020241331
Femma expert protect, 30 kapsułek - opinie
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji naszego farmaceuty
- pomoże dobrać odpowiednie leki
- dobierze tańsze zamienniki
- doradzi, które produkty powinny być stosowanie osobno
- odpowie na pytania o przepisane leki
mgr farm. Natalia Zaworal