W lecznictwie najczęściej stosowana jest chińska herbata zielona. Preparaty z zieloną herbatą i napary z herbaty powodują zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej. Herbata zielona poprawia także wrażliwość tkanek na insulinę, zapobiega nadmiernemu rozwojowi mikroflory bakteryjnej, a także obniża ciśnienie krwi i chroni naczynia krwionośne.
Herbata chińska – jak działa?
Herbata chińska to krzew pochodzący z Chin, pozyskuje się z niego liście. Wielokierunkowe działanie zawdzięcza składnikom takim jak kofeina (teina), teobromina, teofilina, proantocyjanidyny, galotanoidy, polifenole, saponiny triterpenowe, flawonoidy, aminokwas teanina, fluor, potas, magnez, glin, garbniki oraz witaminy C i B.
- Polifenole ograniczają wchłanianie cholesterolu, zmniejszając ryzyko tworzenia złogów w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepów.
- Składniki herbaty, zwłaszcza polifenol EGCG, wykazują właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszając ryzyko nowotworów różnych narządów, a także wspomagając obronę organizmu przed uszkodzeniami DNA i wzrostem komórek nowotworowych.
- Zawarte w herbacie polifenole mogą także łagodzić reakcje alergiczne, działać przeciwzapalnie i hamować rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów, co przyczynia się do zwalczania infekcji bakteryjnych i wirusowych.
- Duża zawartość kofeiny w herbacie może poprawić koncentrację i pamięć, ale nadmiar może prowadzić do nadmiernej pobudzenia nerwowego.
- Herbata może stymulować produkcję soków żołądkowych, ułatwiając trawienie i pomagając w procesie odchudzania.
- Zawarte w herbacie przeciwutleniacze mogą neutralizować wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia organizmu. Japońscy naukowcy sugerują, że spożywanie zielonej herbaty może przyczynić się do zachowania młodego wyglądu.
- Zawartość fluorku w herbacie wzmacnia zęby i chroni je przed próchnicą, a działanie przeciwgrzybiczne polifenoli ogranicza tworzenie się płytki nazębnej i kwasów powodujących próchnicę.
Herbata chińska – kiedy stosować?
Chińska herbata ma różnorodne zastosowania zdrowotne:
- kardioprotekcja (ochrona przed chorobami serca, nadciśnieniem, miażdżycą i zawałem),
- działanie pobudzające i odprężające,
- ochrona przeciwnowotworowa,
- działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne,
- wspomaganie trawienia i odchudzania,
- ochrona zębów i działanie przeciwpróchnicze,
- przeciwdziałanie starzeniu się.
Herbata chińska – najczęstsze działania niepożądane
Długotrwałe parzenie herbaty może uwolnić garbniki, które mają potencjał ograniczenia wchłaniania składników pokarmowych, zwłaszcza białek, poprzez wpływ na błonę śluzową jelit. Zaleca się ostrożność u pacjentów z chorobą wrzodową żołądka, gdyż zielona herbata może stymulować produkcję soków żołądkowych. Należy unikać picia zielonej herbaty jednocześnie z przyjmowanymi lekami ze względu na potencjalne interakcje lekowe.
Herbata chińska – najczęstsze interakcje
- Zielona herbata może wzmocnić skuteczność leków przeciwpłytkowych, przeciwzakrzepowych, NLPZ oraz leków trombolitycznych, jednak obserwowano ten efekt jedynie przy dużym spożyciu (8–16 filiżanek na dobę).
- Stosowanie ekstraktu z zielonej herbaty w połączeniu z atorwastatyną może obniżać stężenie tej substancji.
- Duże ilości spożywanej zielonej herbaty ze względu na zawartość kofeiny mogą zwiększyć działanie środków stymulujących, takich jak kokaina i amfetaminy, wzmacniając ich wpływ na centralny układ nerwowy.
- Dodatkowo zielona herbata może zwiększać działanie teofiliny.
Herbata chińska – stosowanie w ciąży i w okresie karmienia piersią
Kofeina zawarta w zielonej herbacie przenika przez łożysko do krwi i tkanek płodu na zbliżonym poziomie stężenia jak u matek. Niektóre badania sugerują, że spożywanie więcej niż 300 mg kofeiny dziennie (co odpowiada około 6 filiżankom zielonej herbaty) może zwiększać ryzyko poronienia. Przed zastosowaniem zielonej herbaty w ciąży i podczas laktacji należy się skonsultować z lekarzem.
Herbata chińska – w jakich postaciach występuje?
Herbata chińska występuje w postaci suszu do zaparzania.