• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 

Herbata chińska (łac. camellia sinensis) – działanie, wskazania, opis

  • Produkt tygodnia
    12,49 zł

    Podana cena jest ceną maksymalną. Dowiedz się więcej

Ceny podane na platformie są cenami maksymalnymi. Apteka ma prawo sprzedać zarezerwowany produkt po cenie niższej od prezentowanej na platformie. Nie dotyczy to leków refundowanych, w stosunku do których obowiązują ceny urzędowe.

1 produktów

W lecznictwie najczęściej stosowana jest chińska herbata zielona. Preparaty z zieloną herbatą i napary z herbaty powodują zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej. Herbata zielona poprawia także wrażliwość tkanek na insulinę, zapobiega nadmiernemu rozwojowi mikroflory bakteryjnej, a także obniża ciśnienie krwi i chroni naczynia krwionośne. 

Herbata chińska – jak działa? 

Herbata chińska to krzew pochodzący z Chin, pozyskuje się z niego liście. Wielokierunkowe działanie zawdzięcza składnikom takim jak kofeina (teina), teobromina, teofilina, proantocyjanidyny, galotanoidy, polifenole, saponiny triterpenowe, flawonoidy, aminokwas teanina, fluor, potas, magnez, glin, garbniki oraz witaminy C i B.  

  • Polifenole ograniczają wchłanianie cholesterolu, zmniejszając ryzyko tworzenia złogów w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepów. 
  • Składniki herbaty, zwłaszcza polifenol EGCG, wykazują właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszając ryzyko nowotworów różnych narządów, a także wspomagając obronę organizmu przed uszkodzeniami DNA i wzrostem komórek nowotworowych. 
  • Zawarte w herbacie polifenole mogą także łagodzić reakcje alergiczne, działać przeciwzapalnie i hamować rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów, co przyczynia się do zwalczania infekcji bakteryjnych i wirusowych. 
  • Duża zawartość kofeiny w herbacie może poprawić koncentrację i pamięć, ale nadmiar może prowadzić do nadmiernej pobudzenia nerwowego. 
  • Herbata może stymulować produkcję soków żołądkowych, ułatwiając trawienie i pomagając w procesie odchudzania. 
  • Zawarte w herbacie przeciwutleniacze mogą neutralizować wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia organizmu. Japońscy naukowcy sugerują, że spożywanie zielonej herbaty może przyczynić się do zachowania młodego wyglądu. 
  • Zawartość fluorku w herbacie wzmacnia zęby i chroni je przed próchnicą, a działanie przeciwgrzybiczne polifenoli ogranicza tworzenie się płytki nazębnej i kwasów powodujących próchnicę.

Herbata chińska  – kiedy stosować? 

Chińska herbata ma różnorodne zastosowania zdrowotne: 

  • kardioprotekcja (ochrona przed chorobami serca, nadciśnieniem, miażdżycą i zawałem), 
  • działanie pobudzające i odprężające,  
  • ochrona przeciwnowotworowa,  
  • działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne,  
  • wspomaganie trawienia i odchudzania,  
  • ochrona zębów i działanie przeciwpróchnicze,  
  • przeciwdziałanie starzeniu się.  

Herbata chińska – najczęstsze działania niepożądane 

Długotrwałe parzenie herbaty może uwolnić garbniki, które mają potencjał ograniczenia wchłaniania składników pokarmowych, zwłaszcza białek, poprzez wpływ na błonę śluzową jelit. Zaleca się ostrożność u pacjentów z chorobą wrzodową żołądka, gdyż zielona herbata może stymulować produkcję soków żołądkowych. Należy unikać picia zielonej herbaty jednocześnie z przyjmowanymi lekami ze względu na potencjalne interakcje lekowe. 

Herbata chińska – najczęstsze interakcje 

  • Zielona herbata może wzmocnić skuteczność leków przeciwpłytkowych, przeciwzakrzepowych, NLPZ oraz leków trombolitycznych, jednak obserwowano ten efekt jedynie przy dużym spożyciu (8–16 filiżanek na dobę).  
  • Stosowanie ekstraktu z zielonej herbaty w połączeniu z atorwastatyną może obniżać stężenie tej substancji.  
  • Duże ilości spożywanej zielonej herbaty ze względu na zawartość kofeiny mogą zwiększyć działanie środków stymulujących, takich jak kokaina i amfetaminy, wzmacniając ich wpływ na centralny układ nerwowy.  
  • Dodatkowo zielona herbata może zwiększać działanie teofiliny. 

Herbata chińska – stosowanie w ciąży i w okresie karmienia piersią 

Kofeina zawarta w zielonej herbacie przenika przez łożysko do krwi i tkanek płodu na zbliżonym poziomie stężenia jak u matek. Niektóre badania sugerują, że spożywanie więcej niż 300 mg kofeiny dziennie (co odpowiada około 6 filiżankom zielonej herbaty) może zwiększać ryzyko poronienia. Przed zastosowaniem zielonej herbaty w ciąży i podczas laktacji należy się skonsultować z lekarzem. 

Herbata chińska – w jakich postaciach występuje? 

Herbata chińska występuje w postaci suszu do zaparzania.