Wśród produktów żywnościowych jest grupa, która wyróżnia się pod względem pozytywnego wpływu na nasz organizm. Nazywamy ją superfoods, z ang. superżywność, i zaliczamy do tzw. żywności funkcjonalnej.
Superfoods – jakie właściwości ma superżywność?
Superfoods czyli superżywność to naturalne i nieprzetworzone produkty, które zawierają składniki odżywcze o dobroczynnym wpływie na organizm. Na rynku dostępnych jest coraz więcej egzotycznych produktów, takich jak nasiona chia, jagody goji i acai, quinoa czy jarmuż. Warto również pamiętać, że superfoods to również lokalne produkty, które są tak samo zdrowe i korzystnie wpływają na organizm.
Wpływ superfoods na zdrowie
- Stymulacja układu odpornościowego.
- Zapobieganie różnym dolegliwościom, w tym chorobom cywilizacyjnym.
- Dostarczanie do organizmu niezbędnych witamin, mikro- i makroelementów oraz antyoksydantów w wyjątkowo dużych ilościach.
- Produkty zaliczane do tej grupy wykazują nawet właściwości lecznicze.
Superfoods – co to jest dokładnie?
Superżywność to wybrane produkty naturalnie występujące w naturze – nieprzetworzone lub przetworzone w stopniu minimalnym. Jako suplementy diety mogą być dostępne w postaci herbatek, kapsułek, tabletek, proszku do rozpuszczania w wodzie. Na liście superfoods znajdziemy między innymi takie składniki jak:
- zielony jęczmień,
- korzeń maca,
- czarnuszka,
- zielona kawa,
- spirulina,
- czystek,
- kakao.
Preparaty z czarnuszki
Doceniana już przez starożytnych Egipcjan czarnuszka to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 i 9, pozytywnie wpływających na profil lipidowy. Jeden z kwasów omega 6 – kwas linolowy – dodatkowo wspomaga proces odchudzania, stymulując utratę tkanki tłuszczowej. Olej z czarnuszki zawiera m.in. nigellon, tymol i tymochinon. Dwa pierwsze związki prawdopodobnie odpowiadają za łagodny efekt obniżenia ciśnienia obserwowany w trakcie suplementacji oleju. Tymochinon natomiast działa przeciwzapalnie, stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwalergicznie, przeciwbakteryjnie i należy do silnych przeciwutleniaczy. To dzięki niemu olej z czarnuszki poprawia parametry osób borykających się z problemem insulinooporności.
Ponadto olej z czarnuszki można stosować bezpośrednio na skórę – redukuje zmarszczki, ujędrnia oraz działa przeciwtrądzikowo.
Preparaty dostępne na Apteline.pl oprócz oleju z nasion czarnuszki zawierają również czosnek oraz witaminę D3, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Preparaty z czosnku
Do superfoods można również zaliczyć czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem oraz wspomaga system odpornościowy. Dzięki zawartości lotnych związków siarkowych oraz olejków eterycznych czosnek zapobiega infekcjom wirusowym i udrażnia drogi oddechowe.
Dodatkowo czosnek korzystnie wpływa na układ krążenia, działa przeciwzakrzepowo zmniejszając lepkość krwi. Regularne spożycie czosnku może obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Czosnek wpływa również na prawidłowe działanie układu trawiennego, usprawnia pracę jelit oraz opóźnia procesy starzenia się.
W ofercie Apteline.pl oferujemy preparaty zawierające wysokoskoncentrowany, bezwonny ekstrakt z cebul czosnku w postaci kapsułek.
>> Preparaty z czosnkiem
Preparaty z czystka
Czystek zawiera wysoką zawartość polifenoli, czyli związków chemicznych zaliczanych do przeciwutleniaczy – antyoksydantów. To właśnie one odpowiedzialne są za neutralizację wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi stanów zapalnych.
Antyoksydanty, które zawarte są w produktach z czystka wspierają układ odpornościowy oraz pomagają zwalczać infekcje w organizmie. Dzięki antybakteryjnym i przeciwwirusowym właściwościom czystka rekomenduje się jego stosowanie w okresie jesienno-zimowym i wiosennym, w stanach obniżonej odporności, aby zapobiec zachorowaniu na grypę i przeziębienie.
Na Apteline.pl oferujemy preparaty zawierające ziele czystka w formie saszetek do zaparzania, wysuszonego i rozdrobnionego ziela do zaparzania lub tabletek. Aby przygotować napar z czystka wystarczy jedną łyżeczkę ziela zalać szklanką gorącej wody i pozostawić na około 10 minut. Napój można pić codziennie, można go posłodzić miodem lub podawać z cytryną i miętą.
Preparaty z lnu
Len mielony inaczej siemię lniane korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, wspiera prawidłową perystaltykę jelit oraz ułatwia wypróżnianie. Przygotowany kleik z lnu mielonego działa osłonowo – pomaga przy biegunkach, zaparciach a także wspiera osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. Nasiona lnu są źródłem białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Len mielony można spożywać jako dodatek do zup, sosów, płatków śniadaniowych albo w postaci kleiku. W tym celu wystarczy 1 łyżeczkę nasion zalać ¾ szklanki gorącej wody i wymieszać. Kleik z lnu mielonego można spożywać 2-3 razy dziennie z dodatkiem owoców, jogurtu, mleka lub miodu.
W ofercie Apteline.pl dostępny jest suplement diety zawierający mielone nasiona lnu w formie tabletek. Zalecana do spożycia dzienna porcja to 1 tabletka dwa razy dziennie, należy ją ssać lub pogryźć popijając dużą ilością wody.
Preparaty z zielonego jęczmienia
Inaczej młode pędy znanego wszystkim jęczmienia. Są wyjątkowo bogatym źródłem witamin oraz minerałów. W składzie preparatów, które przygotowuje się ze sproszkowanej trawy jęczmiennej lub sproszkowanego soku z jęczmienia, znajdziemy witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, E, K oraz minerały – żelazo, cynk i magnez. Proszek z zielonego jęczmienia zawiera również sporo błonnika oraz chlorofilu. Ta ostatnia substancja odpowiada za silne działanie antyoksydacyjne zielonego jęczmienia. Poza dostarczaniem wymienionych składników do organizmu zielony jęczmień poprawia pracę przewodu pokarmowego, a także może wspomagać odchudzanie i pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu.Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego preparaty z młodego jęczmienia wspomagają odchudzanie, zwiększają uczucie sytości i korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego.
Na Apteline.pl oferujemy suplementy diety zawierające młody jęczmień w postaci kapsułek i tabletek. Dostępne są również preparaty, które oprócz wyciągu z jęczmienia zawierają również zieloną herbatę, wyciąg z gorzkiej pomarańczy, chrom oraz spirulinę.
Preparaty z pokrzywy
Liście pokrzywy charakteryzują się wysoką zawartością witamin (witamina A, C, K oraz z grupy B), składników mineralnych (żelazo) oraz innych związków organicznych.
Napar z liści pokrzywy wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu moczowego. Dodatkowo pokrzywa korzystnie wpływa na procesy trawienne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie procesów przemiany materii.
Preparaty dostępne na Apteline.pl zawierające wyciąg z ziela pokrzywy występują w formie saszetek do zaparzania, wysuszonych i rozdrobnionych liści do zaparzania, soku lub tabletek. Rekomenduje się stosowanie soku z liści pokrzywy dwa razy dziennie po 25 ml, pół godziny przed posiłkiem. Sok z pokrzywy można wypić sam lub dodać do wody lub innego soku. Aby przygotować napar z liści pokrzywy wystarczy łyżkę suszonych liści zalać wrzątkiem i pozostawić na około 2 minuty do naciągnięcia. Herbatę z pokrzywy poleca się pić bez dodatku cukru, najlepiej na czczo.
Maca
Zwana również peruwiańskim żeń-szeniem – w tamtejszej medycynie ludowej znana od bardzo dawna i stosowana jako środek na potencję, wzmocnienie odporności czy zmniejszenie zmęczenia. Korzeń maca zalicza się do tzw. adaptogenów, czyli roślin zwiększających zdolności adaptacyjne organizmu. Rozumiemy przez to np. zwiększenie odporności na czynniki stresowe i ułatwienie powrotu organizmu do stanu równowagi. Korzeń maca to także dobre źródło potasu, wapnia, magnezu, cynku oraz żelaza. Znajdziemy w nim sporo błonnika oraz białek. Swoje tradycyjne zastosowane jako środek na potencję zawdzięcza sporej zawartości argininy – aminokwasu, który poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne, co może ułatwiać erekcję. Poza tym korzeń maca może wspierać proces odchudzania.
Zielona kawa
To nic innego jak nasiona kawy obrane z łupiny i niepoddane procesowi palenia. Dzięki temu zawierają większe ilości dobroczynnych składników, spośród których warto wymienić kwas chlorogenowy. Związek ten z zawartą w nasionach kofeiną odpowiada za jedną z bardziej znanych właściwości zielonej kawy – wspomaganie odchudzania. Efekt ten związany jest ze zmniejszeniem wchłaniania cukrów z przewodu pokarmowego, co jednocześnie może być pomocne w zapobieganiu cukrzycy. Bogata w polifenole zielona kawa wykazuje także silne właściwości antyoksydacyjne.
Spirulina
To proszek o głęboko zielonej barwie otrzymywany z wysuszonych mikroalg. Najczęściej wykorzystywanymi gatunkami do produkcji spiruliny są algi Arthrospira platensis oraz Arthrospira maxima. Niemal 70% suchej masy spiruliny stanowi białko, znajdziemy w niej też nieco nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerały takie jak żelazo, wapń, cynk czy potas. Żelazo ze spiruliny według niektórych źródeł charakteryzuje się lepszą wchłanialnością niż to z produktów zwierzęcych. Z tego względu spirulinę traktuje się jako świetne źródło białka i żelaza dla osób stosujących dietę wegetariańską czy wegańską. Spirulina to też dobre źródło antyoksydantów – chlorofilu, fikocyjaniny i zeaksantyny. Suplementacja spiruliną korzystnie wpływa na profil lipidowy. Według badań powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów, “złego” cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego. Spirulina jest dostępna w postaci tabletek, kapsułek oraz proszku.
Kakao
W kulturze Azteków ziarna kakaowca uważano za cenniejsze od złota – Aztekowie przyrządzali z nich aromatyczny i energetyzujący napój nazywany napojem życia. Energetyzujące właściwości kakao zawdzięcza alkaloidom – teobrominie i kofeinie (pierwszej jest znacznie więcej). Za błogi stan po zjedzeniu czekolady czy wypiciu mocnego kakao odpowiada tryptofan – aminokwas, który między innymi wpływa na produkcję potrzebnych nam endorfin. Kakao jest dość kaloryczne – ma 250 kcal na 100 g, charakteryzuje się za to niskim indeksem glikemicznym. Poza tym stanowi bogactwo magnezu oraz działających antyoksydacyjnie polifenoli. Spożycie kakao łagodnie obniża ciśnienie i poprawia profil lipidowy.