Owoc anyżu (łac. anisi fructus) – działanie, wskazania, opis 
 
Suszone owoce biedrzeńca anyżu (Pimpinella anisum) są wykorzystywane ze względu na zawartość olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest trans-anetol. Anyż wykazuje korzystne działanie w przypadku problemów trawiennych, ma właściwości wykrztuśne. Napar z owocu anyżu pobudza apetyt.  
 
Owoc anyżu – jak działa? 
  - Anyż zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz łagodzi napięcie mięśni gładkich jelit, przywracając prawidłową perystaltykę jelit. Dodatkowo zmniejsza wydzielanie gazów i ból wywołany wzdęciami.  
- Owoc anyżu pobudza również apetyt – jest szczególnie polecany jako środek ułatwiający trawienie oraz przyswajanie pokarmów u małych dzieci, niemowląt oraz osób starszych.  
- Owoc anyżu stymuluje wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych i zwiększa ruchy nabłonka rzęskowego, co ułatwia usuwanie nagromadzonego śluzu oraz wywołuje odruch kaszlu. 
Owoc anyżu  – kiedy stosować? 
 
Owoc anyżu znajduje zastosowanie w medycynie w przypadkach problemów trawiennych, jak wzdęcia, trudności trawienne czy problemy z perystaltyką jelit. Jego działanie obejmuje stymulację wydzielania soków trawiennych oraz łagodzenie napięcia mięśni gładkich jelit. Dodatkowo anyż może być stosowany w celu poprawy apetytu, zwłaszcza u małych dzieci, niemowląt oraz osób starszych. Wspomaga także drogi oddechowe, pobudzając wydzielanie błon śluzowych górnych dróg oddechowych i ułatwiając usuwanie nagromadzonego śluzu, co przynosi ulgę w przypadku kaszlu i problemów z oddychaniem. Ponadto anyż wykazuje działanie przeciwzapalne i może być stosowany w łagodzeniu stanów zapalnych. Istnieją również dowody wskazujące na potencjalne wsparcie anyżu dla układu odpornościowego. 
 
Owoc anyżu – najczęstsze działania niepożądane 
 
Owoc anyżu może powodować skutki uboczne, takie jak alergie skórne u osób uczulonych na rośliny z rodziny Apiaceae. Przyjmowanie dużych ilości anyżu może prowadzić do zwiększonego ryzyka reakcji alergicznych, nudności, wymiotów lub zaburzeń żołądkowych, dlatego zaleca się ostrożność w jego spożywaniu. 
 
Owoc anyżu – najczęstsze interakcje 
 
Należy zachować ostrożność przy jednoczesnym stosowaniu anyżu z lekami metabolizowanymi przez te same szlaki metaboliczne, takimi jak niektóre leki przeciwpadaczkowe, przeciwzakrzepowe (jak warfaryna), leki przeciwhistaminowe oraz leki przeciwcukrzycowe. 
 
Owoc anyżu – stosowanie w ciąży i w okresie karmienia piersią 
 
Stosowanie owoców anyżu w okresie ciąży i laktacji jest zazwyczaj niewskazane ze względu na ograniczone informacje dotyczące bezpieczeństwa dla kobiet w tych okresach. Ze względu na potencjalne działanie anyżu na mięśnie gładkie i wydzielanie istnieje ryzyko, że może on wpłynąć na macicę w czasie ciąży lub nawet wywołać skurcze macicy, co jest niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Ze względu na ograniczoną wiedzę na temat przenikania substancji zawartych w anyżu do mleka matki zaleca się unikanie spożywania anyżu podczas karmienia piersią. 
 
Owoc anyżu – w jakich postaciach występuje? 
 
Owoc anyżu występuje w postaci suszonej.