Kwas mlekowy (łac. acidum lacticum) – działanie, wskazania, opis
Kwasu mlekowego używa się do zmiękczania naskórka i usuwania zgrubiałej skóry – jest składnikiem maści na odciski i nagniotki.
Kwas mlekowy – jak działa?
Kwas mlekowy jest produkowany przez bakterie beztlenowe w procesie fermentacji mlekowej, a także przez komórki mięśni człowieka w procesie oddychania beztlenowego i powoduje tzw. zakwasy. Wykazuje właściwości zmiękczające i złuszczające zgrubiałą skórę. Zapewnia także kwaśne środowisko w obrębie pochwy, co pozwala przywrócić równowagę florze bakteryjnej – jest składnikiem produktów do higieny intymnej i probiotyków ginekologicznych.
Kwas mlekowy – kiedy stosować?
Lek jest wskazany do usuwania odcisków, nagniotków oraz zgrubiałej skóry. Nie zaleca się stosowania u dzieci poniżej 2 lat, a u dzieci w wieku od 2 do 12 lat może być używany tylko pod kontrolą lekarza.
Produkt jest przeciwwskazany w przypadku:
- nadwrażliwości na substancję czynną lub którąkolwiek substancję pomocniczą,
- podrażnionej, zakażonej lub zmienionej zapalnie skóry,
- u pacjentów z cukrzycą (osoby chore na cukrzycę nie mogą stosować tego produktu bez skontaktowania się z lekarzem).
Kwas mlekowy – najczęstsze działania niepożądane
W obszarze skóry otaczającej może pojawić się uczucie pieczenia oraz nadżerki, które mogą zostawić tymczasowe przebarwienia. W przypadku wystąpienia rozległego zaczerwienienia na obszarze otaczającym skórę lub innych niepożądanych reakcji, należy przerwać stosowanie produktu i skonsultować się z lekarzem.
Kwas mlekowy – najczęstsze interakcje
Brak dostępnych informacji na temat interakcji z innymi substancjami lub lekami.
Kwas mlekowy – stosowanie w ciąży i w okresie karmienia piersią
Ze względu na brak badań dotyczących stosowania u kobiet w ciąży i karmiących piersią produkt nie jest zalecany do stosowania w okresie ciąży i karmienia. Przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.
Kwas mlekowy – w jakich postaciach występuje?
Kwas mlekowy występuje w postaci płynu do stosowania na skórę, jest także składnikiem maści.