Prawidłowe stosowanie prebiotyków
Prebiotykipowinny być stosowane przez osoby borykające się z problemami jelitowymi. Często przydają się po przebyciu antybiotykoterapii. W zależności od ich źródła prebiotyki na jelitapowinny być odpowiednio dopasowane do potrzeb każdego pacjenta. Podczas ich zażywania należy zadbać o zbilansowaną dietę. Najlepiej bogatą w produkty, które w swoim naturalnym składzie zawierające probiotyki. W tym czasie konieczne jest również przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów.
Działanie prebiotyków
Prebiotyki naturalnewykazują się szeregiem właściwości mobilizujących do pracy bakterie jelitowe, które są korzystne dla zdrowia organizmu człowieka (potocznie określane jako „dobre bakterie”). Odżywiają mikroflorę jelita grubego. To prowadzi do wielu pozytywnych zmian w pracy organizmu. Prebiotyki efektywnie przywracają równowagę mikroflory znajdującej się w jelitach, co jest kluczowe np. po przebytym leczeniu antybiotykami. Dodatkowo łagodzą zaparcia i zapobiegają biegunkom.
Wpływ prebiotyków na organizm
Każdy prebiotyk, niezależnie od tego czy został dostarczony z pożywieniem, czy ze środkiem dostępnym w aptece, wykazuje się podobnym działaniem. Przede wszystkim stymuluje wzrost oraz aktywność konkretnych, „dobrych” szczepów bakterii, co w efekcie ma szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Nie może on także ulegać działaniu enzymów przewodu pokarmowego oraz wchłaniania w górnej części układu. Prebiotyki stanowią pożywkę dla mikroorganizmów znajdujących się w okrężnicy.
Prebiotyki naturalne wsparciem dla jelit
Prebiotykistanowią naturalne wsparcie dla jelit. Powinny być regularnie dostarczane wraz z dietą bogatą w warzywa, zboża oraz owoce. W razie potrzeby dodatkowego wzbogacenia mikroflory jelitowej naturalne prebiotykimożna przyjmować także w wygodnej formie tabletek. Ich rolą jest wsparcie procesu namnażania bakterii, które pozytywnie oddziaływają na organizm. Prebiotyki można łączyć z probiotykami.
Naturalne źródła prebiotyków
Prebiotyki naturalnewystępują w wielu produktach spożywczych. Są one łatwodostępne i skuteczne w przypadku osób zdrowych. Prebiotyki różnego typu można znaleźć w miodzie, ziemniakach, pszenicy, ale również w mleku, cebuli, szparagach i soi. Czosnek także jest ich bogatym źródłem. Pektyny, celuloza i skrobia oporna znajdujące się w szeregu codziennie wybieranych produktów również są naturalnymi prebiotykami.
Prebiotyki w żywności
Zalecana dawka dla osoby dorosłej to około 5-10 gramów prebiotyków na dobę. W przypadku zróżnicowanej diety można dostarczyć taką ilość ze standardowym pożywieniem. Prebiotykmoże być pozyskany zarówno bezpośrednio z warzyw, jak i produktów dostępnych w aptekach. Natomiast podczas intensywnego leczenia lub problemów innego typu, suplementacja bywa niezastąpiona.
Obecnie różnorodna żywność przetworzona zawiera naturalne prebiotyki lub jest o nie wzbogacana. W gotowych produktach, takich jak żywność light, jogurty, słodycze, pieczywo, czy mieszanki dla niemowląt można znaleźć wysoką zawartość dobrze skomponowanych mieszanek tych substancji.
FAQ
Co to jest prebiotyk?
Prebiotykito substancje dostarczane do organizmu z pożywieniem lub z preparatami dostępnymi w aptekach. Ich działanie bazuje na celowym pobudzaniu flory bakteryjnej. W efekcie wzmaga się produkcja dobroczynnych bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Prebiotyki na jelita mogą być niestrawionymi składnikami pokarmu. Elementy odporne na działanie enzymów trawiennych zwiększają zarówno ilość, jak i aktywność mikrobioty.
Gdzie kupić prebiotyki?
Prebiotykimożna przyjmować zarówno z pokarmem, jak i w formie tabletek. Duże ilości tych cennych składników znaleźć można w nabiale, produktach sojowych, zbożach, a także w warzywach – szparagach, cebuli, ziemniakach.
Tabletki zawierające skuteczne prebiotyki można dostać w wielu dobrze zaopatrzonych aptekach i sklepach zielarskich. Dodatkowo wiele artykułów spożywczych jest o nie wzbogacona. Jest to zarówno żywność dla niemowląt, mleko modyfikowane, jak i nabiał, produkty o obniżonej kaloryczności oraz dżemy i galaretki.
Jakie funkcje spełniają probiotyki?
Prebiotykczy probiotyk? Oba te składniki pełnią istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mikrobioty. Prebiotyki w jedzeniu oraz te podawane dodatkowo mobilizują bakterie jelitowe do pracy i efektywnego namnażania się.
Natomiast probiotyki to dobre bakterie dostarczane z jedzenia lub tabletek. Zazwyczaj występują w formie pałeczek kwasu mlekowego. Naturalnie znaleźć je można w produktach mlecznych i fermentowanych warzywach. Pozwalają na odbudowanie uszkodzonej flory bakteryjnej jelit.
Na co pomagają probiotyki?
Prebiotyk, podobnie jak probiotyk, ma za zadanie odbudować i uszczelnić florę bakteryjną w jelitach. Ich stosowanie wspomaga działanie układu odpornościowego i trawiennego. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, łagodzi objawy nietolerancji laktozy i wspiera walkę z nadwagą. Po okresie nieodpowiedniej diety również można posiłkować się doustnymi probiotykami oraz prebiotykami. Preparaty tego rodzaju są regularnie stosowane także podczas antybiotykoterapii i w sytuacjach silnie stresujących. Wybierając probiotyk lub prebiotyk, cenazazwyczaj nie jest wysoka.