Owoc kopru włoskiego w postaci ziół do zaparzenia wykazuje działanie rozkurczowe i wiatropędne w przewodzie pokarmowym, jednocześnie działając wykrztuśnie.
Owoc kopru włoskiego – jak działa?
Owoc kopru włoskiego zawiera dwie główne substancje czynne: anetol oraz fenchon. Oba te związki nadają roślinie charakterystyczny smak. Koper włoski ma działanie wykrztuśne, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie układu pokarmowego, przywracają prawidłową perystaltykę jelit. Koper pobudza także apetyt.
Owoc kopru włoskiego – kiedy stosować?
Owoc kopru włoskiego w formie ziół do zaparzenia jest wskazany w łagodzeniu dolegliwości kurczowych żołądka i jelit, uczucia pełności oraz wzdęć jako środek rozkurczający. Ponadto może być stosowany w przypadku nieżytów dróg oddechowych jako środek wykrztuśny i w objawowym leczeniu dolegliwości skurczowych o łagodnym przebiegu związanych z menstruacją, a także jako środek wykrztuśny w kaszlu związanym z przeziębieniem. Nie należy stosować dłużej niż 2 tyg. Jeśli objawy nie ustąpią w czasie stosowania produktu, należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Preparat jest przeciwwskazany u osób mających nadwrażliwość na koper włoski lub inne rośliny z rodziny astrowatych.
Owoc kopru włoskiego – najczęstsze działania niepożądane
Podobnie jak każdy owoc kopru włoskiego może powodować działania niepożądane, jednakże nie występują one u wszystkich pacjentów stosujących ten lek. W rzadkich przypadkach możliwe są skutki uboczne, takie jak reakcje alergiczne skóry (kontaktowe zapalenie skóry) lub układu oddechowego.
Owoc kopru włoskiego – najczęstsze interakcje
Nie są znane interakcje owocu kopru włoskiego z innymi lekami.
Owoc kopru włoskiego – stosowanie w ciąży i w okresie karmienia piersią
Preparatu nie należy stosować w okresie ciąży ani podczas karmienia piersią.
Owoc kopru włoskiego – w jakich postaciach występuje?
Owoc kopru włoskiego występuje w postaci ziół do zaparzania.