Sposoby na pasożyty w układzie pokarmowym
Leki na owsiki i inne pasożyty to środki, które mogą przynieść pomoc w walce z chorobami pasożytniczymi układu pokarmowego. Przyczyną powstawania tego typu dolegliwości jest najczęściej zaniedbanie kwestii higienicznych, począwszy od błahych (transmisja pasożytów z zabrudzonych rąk do ust), a skończywszy na spożywaniu zanieczyszczonej pasożytami wody lub pokarmów. Z tego względu na pasożyty są szczególnie narażone osoby, które między innymi spożywają nieumyte, surowe owoce i warzywa, niepoddane wcześniejszej obróbce termicznej lub też pomijają rolę codziennej higieny.
Leki na owsiki i inne pasożyty: działanie poprzez porażanie
Preparaty na pasożyty w postaci zawiesin lub tabletek swoje działanie opierają przede wszystkim o porażanie mięśni robaków. Unieruchomione pasożyty mają ograniczoną zdolność do namnażania, a przy tym nie są w stanie żerować – ich aktywność spada więc praktycznie do zera. W ten sposób ich kolonie mogą zostać łatwo wydalone wraz z kałem dzięki ruchom perystaltycznym jelit. Często do tego celu nie są potrzebne dodatkowe środki przeczyszczające. Mimo tego jednak stosowanie tego typu preparatów należy bezwzględnie połączyć z działaniami profilaktycznymi, polegającymi przede wszystkim na zwróceniu większej uwagi na codzienną higienę i dokładniejszą obróbkę żywności.
Choroby pasożytnicze układu pokarmowego: dodatkowe działania
Choroby pasożytnicze, takie jak na przykład najpopularniejsza spośród nich owsica, mogą być dość kłopotliwe w leczeniu ze względu na przykład na tempo namnażania pasożytów w ludzkim układzie pokarmowym. Stosowanie leków na pasożyty powinno być więc połączone z kompleksowymi działaniami mającymi na celu zniwelowanie szybkości rozmnażania się niechcianych mikrobów, polegającymi przede wszystkim na zachowaniu szczególnej troski o higienę. Nie bez znaczenia będzie także odpowiednia dieta, w której znajdą się pokarmy neutralne dla przewodu pokarmowego, niedające dobrej pożywki pasożytom. Dopiero wtedy leki na owsiki, glisty i inne robaki będą mogły wykazać się należytą skutecznością.
Owsiki: małe i uciążliwe
Owsiki to niewielkie (krótsze niż centymetr) białe robaki, które bytują w końcowym odcinku ludzkiego przewodu pokarmowego. Atakują głównie jelito grube i odbytnicę, czego objawem jest dotkliwy świąd w okolicach odbytu, odczuwalny zwłaszcza w nocy, kiedy to pasożyty wychodzą na żer. Ponadto owsiki można zauważyć także w kale wydalanym przez osobę zarażoną. Owsica to groźna choroba, która nieleczona może przenosić się także na pobliskie obszary, takie jak na przykład narządy rodne u kobiet, powodując uszkodzenia innych tkanek. Ze względu na przenoszenie jaj owsików poprzez między innymi brudne dłonie, w trakcie wystąpienia tej choroby należy zwrócić szczególną uwagę na mycie rąk u chorych i powstrzymywanie się od kontaktu z rzeczami, których używała osoba zarażona (na przykład ręczników). Na owsicę często chorują osoby, które obgryzają paznokcie.
Zarażenie glistą ludzką (glistnica)
Kolejną z powszechnych infekcji ludzkiego układu pokarmowego jest zarażenie glistnicą, wywoływaną przez pasożyta glisty ludzkiej. W przeciwieństwie do owsików, glisty żerują w wyższych partiach układu pokarmowego, przede wszystkim w jelicie cienkim, ale na początku swej aktywności u nosiciela atakują również płuca – z tego powodu jednym z pierwszych objawów tej choroby jest między innymi suchy kaszel i duszności. Pasożyty te są przy tym znacznie większe od owsików, ale trudniej jest zauważyć je w kale (szuka się przede wszystkim larw o brodawkowatym kształcie. Ponadto glisty mogą wędrować po ciele, atakując na przykład wątrobę i inne narządy, co skutkuje pojawiającym się tam stanem zapalnym.
Pasożyty układu pokarmowego: pamiętaj o higienie!
Opisane powyżej dwa najpowszechniejsze pasożyty to tylko niektóre z szerokiego grona mikrobów mogących bytować w naszym układzie pokarmowym. Warto tu też wspomnieć między innymi tasiemce czy atakujące dwunastnicę tęgoryjce. Aby uniknąć kłopotów związanych z pasożytami, należy w pierwszej kolejności przestrzegać podstawowych zasad higieny, polegających na częstym myciu rąk i powstrzymywania się od spożywania zabrudzonego, niemytego lub surowego pokarmu.