Zupki dla dzieci
Począwszy od 6. roku życia dieta dziecka powinna być stopniowo rozszerzana tak, aby znajdowało się w niej coraz więcej standardowych produktów żywnościowych. Oczywiście maluch nie jest jeszcze w stanie pogryźć i przeżuć pokarmu, który jedzą dorośli, dlatego kluczowe staje się odpowiednie przygotowanie posiłków. Jednym z pierwszych etapów są zupki dla niemowląt.
Zupki dla dziecka to doskonały sposób na to, aby przekonać malucha do spożywania zdrowych warzyw. Stanowią one niezastąpione źródło witamin, minerałów oraz fitoskładników. Zupka warzywna dla dziecka jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale stanowi też ciekawą alternatywę dla mleka, która pomoże rozbudzić ciekawość malucha do poznawania nowych smaków.
Czym wyróżniają się zupki dla dzieci?
Oczywiście zupki dla niemowląt różnią się od potraw, które spożywamy na co dzień. Nie znajdziemy w nich wielu składników, przypraw, zasmażek czy zagęszczaczy w postaci śmietany lub mleka. Produkty żywieniowe dla najmłodszych to zwykle jednoskładnikowe mieszanki zawierające starannie wyselekcjonowane warzywa, uznawana za bezpieczne i w pełni strawne dla tak młodego układu pokarmowego.
Kiedy zacząć podawać zupki dla dzieci?
Jako ciekawostkę można wskazać, że WHO rekomenduje rozszerzanie diety już od 4. miesiąca, jeżeli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym, a nie pokarmem naturalnym pochodzącym od matki. Wynika to z faktu wcześniejszego przyzwyczajenia się mięśni warg oraz żuchwy do regularnej i konsekwentnej pracy. Podobnie jak w przypadku wszystkich zmian w diecie malucha, również zupki dla dziecka powinny być wprowadzane stopniowo, bez drastycznych zmian w menu czy odstawiania mleka z dnia na dzień.
Jakie zupki dla dzieci wybrać?
W ofertach sklepów z żywnością dla niemowląt można znaleźć wiele różnego rodzaju musów. Najprostsza zupka warzywna dla dziecka jest przygotowana wyłącznie (lub niemal wyłącznie) z marchwi. Jest ona lekkostrawna, bardzo rzadko uczula oraz ma słodki smak, więc większość maluchów chętnie przyzwyczaja się do nowości.
Poza atrakcyjnym smakiem zupka marchwiowa to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera wysokie dawki witaminy C, B, K oraz witamin z grupy B. Poza tym zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i kwas foliowy. Nie bez znaczenia jest też zawartość błonnika, który wspiera normalizację rytmu i konsystencji wypróżnień.
Alternatywnym rozwiązaniem może być zupka pomidorowa. Pomidory są doskonałym źródłem witamin A, E, C oraz K, a także B6 i B9. Zawierają wapń, żelazo, potas, fosfor i sód. Przetwory pomidorowe znane są z wysokiej zawartości likopenu, silnego przeciwutleniacza, który wspiera usuwanie wolnych rodników z organizmu. Dla małego dziecka oznacza to zdrowy i stabilny rozwój.
Różnorodność w diecie pomoże zachować też zupka brokułowa. Dostarcza ona dużych ilości witaminy A, K i C oraz kwercetynę wspierającą układ krwionośny, czy żelazo w postaci niehemowej. Brokuły wyróżniają się dosyć dużą zawartością błonnika, który wspiera naturalną regulację pracy jelit malucha.
W diecie dziecka ważne jest zachowanie różnorodności. Kolejne zupy oraz inne produkty należy wprowadzać stopniowo, pojedynczo i na bieżąco obserwować reakcję pociechy na poszczególne produkty. Dzięki temu rodzice mają dużą szansę na dostrzeżenie w porę ewentualnych reakcji alergicznych.
Czy warto samemu przyrządzać zupki dla niemowląt?
Rodzice, którzy chcą zadbać o zdrowie swojego dziecka oczywiście nie muszą kupować gotowych produktów w aptece, ale mogą samodzielnie przyrządzić każdą zupę. Nie zawsze będzie to jednak optymalne rozwiązanie.
Zupki dla najmłodszych dzieci są pozbawione kawałków żywności wymagających gryzienia. Dla nieco starszych niemowląt przeciery mogą już zawierać składniki częściowo rozdrobnione, jak warzywa, mięso lub ryby. Dzięki temu kilkumiesięczny maluch może przyzwyczajać się do samodzielnego żucia kęsów posiłków. Zupki stanowią część pełnego posiłku dostarczając nowych wrażeń, zapachów i smaków.
Istotne są proporcje
Przede wszystkim gotując w domu trudno o zachowanie za każdym razem dokładnie takiej samej proporcji poszczególnych składników. Może to skutkować odpowiedzią ze strony układu pokarmowego dziecka w postaci zaparć, wzdęć lub biegunek. Do przyrządzanych zup zwykle chętnie dodajemy różnego rodzaju tłuszcze, jak olej słonecznikowy lub masło. Choć zawierają one niezbędne dla dziecka składniki, jak witaminy A, D, E oraz K, ich nadmiar może przyczynić się do problemów z trawieniem.
Jakość składników
Warto też pamiętać, że warzywa kupowane w supermarketach najczęściej pochodzą z masowych upraw, które nie spełniają wystarczająco surowych norm, jeżeli chodzi o stopień czystości, ograniczenie sztucznego nawożenia czy przechowywania towarów. Jeżeli rodzice nie mają dostępu do własnego ogrodu, gotowe zupki dla dziecka będą lepszym wyborem. Produkty przechodzą nawet kilkaset zróżnicowanych testów w zakresie jakości i bezpieczeństwa.
Praktyczne rozwiązania
Wreszcie gotowe zupki, musy i przeciery to świetne rozwiązanie podczas każdego wakacyjnego wyjazdu. Są one gotowe bezpośrednio po otwarciu, nie ma potrzeby samodzielnie obrabiać poszczególnych składników, a każda porcja prezentuje dokładnie taką samą jakość.