Przejdź do treśći

Ricini

Olej rycynowy (łac. Oleum ricini) jest olejem otrzymywanym z nasion rącznika pospolitego (łac. Ricinus communis) poprzez tłoczenie na zimno, a później wygotowywanie z wodą. Wygotowywanie ma na celu usunięcie toksycznej rycyny. Głównym składnikiem oleju jest gliceryd kwasu rycynylowego. Olej ten stosowany jest jako środek łagodnie przeczyszczający, działający głównie w jelicie cienkim. Lek ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Olej rycynowy stosowany jest także w kosmetyce i leczeniu chorób skóry.

Wybierz substancję czynną według nazwy