Przejdź do treśći

Omega 3

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, istnieje ich wiele rodzajów. Do najważniejszych dla organizmu kwasów omega-3 zaliczamy kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas alfalinolenowy (ALA). W organizmie człowieka są składnikami fosfolipidów błon komórkowych, a pierwotnym źródłem zewnętrznym tych kwasów są ryby morskie. Mechanizm działania nie został na razie do końca wyjaśniony. Wykonane do tej pory badania pokazują, że kwasy omega 3 mogą spowalniać proces rozwoju miażdżycy, poprzez zmniejszenie hipercholesterolemii, mogą również hamować agregację płytek krwi. Kwasy omega 3 mogą również regulować pracę mięśnia sercowego poprzez zmniejszenie częstości pracy, relaksację mięśnia sercowego, dodatkowo mogą obniżać ciśnienie krwi oraz zmniejszać syntezę substancji prozapalnych w organizmie. Preparaty z kwasami omega 3 wykorzystywane są jako profilaktyka leczenia chorób ze strony układu sercowo-naczyniowego oraz pomocniczo w terapii RZS, zaburzeń widzenia jak i zaburzeń układu nerwowego i profilaktyce alergii u dzieci.

Wybierz substancję czynną według nazwy