Przejdź do treśći

Mentha Piperita

Mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita) jest rośliną z rodziny jasnotowatych, zawierająca w liściach olejki eteryczne, o charakterystycznym zapachu. W lecznictwie wykorzystuje się liście mięty piperzowej ( łac. Menthae piperitae folium) oraz pozyskiwany z liści olejek z mięty piperzowej (łac. Menthae piperitae aetheroleum). Składniki mięty piperzowej to przede wszystkim mentol, jasmon, cyneol oraz węglowodory sekswiterpenowe. Mięta zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego, dlatego dodawana jest do kropli żołądkowych, pobudzają też wydzielanie żółci i usprawniają prace jelit. Mięta ma też właściwości odkażające i lekko uspokajające. Ze względu na zawartość mentolu, olejek wykorzystywany jest w preparatach chłodzących na skórę. Dodatkowo, mięta wykorzystywana jest także przy nieżytach nosa i gardła.

Wybierz substancję czynną według nazwy