Przejdź do treśći

Artykuł

Alergia pokarmowa – 14 produktów, które najczęściej uczulają

produkty żywieniowe uczulające

Produkty, które często uczulają i mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny, to m.in. zboża zawierające gluten, jaja kurze, mleko krowie i skorupiaki. Alergenów jest jednak znacznie więcej. Sprawdź, które produkty uczulają najczęściej.

Ponieważ alergeny wywołujące szybkie alergie pokarmowe (IgE-zależne) mogą stanowić zagrożenie życia, informacja o nich musi znaleźć się na opakowaniach żywności i w miejscach masowego żywienia, takich jak bary, restauracje i stołówki. Reguluje to specjalne rozporządzenie UE, które podaje listę produktów zawierających najczęściej uczulające alergeny.

>> Alergia pokarmowa – objawy, przyczyny. Jak rozpoznać alergię pokarmową?

Lista najczęstszych alergenów pokarmowych

1.     Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. Pamiętajmy, że czym innym jest alergia na gluten, a czym innym nadwrażliwość na to białko, prowadząca do celiakii.

2.     Skorupiaki i produkty pochodne. Należą do nich krewetki, kraby, homary, raki. Nawet ich śladowa ilość może wywołać bardzo silne reakcje alergiczne, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie.

3.     Jajka i produkty pochodne. Składnikiem powodującym alergię jest najczęściej białko jajka, żółtko uczula znacznie rzadziej. Warto wiedzieć, że potencjał alergizujący jajek zależy od obróbki termicznej – największy mają jajka surowe (np. w formie majonezu czy deserach typu tiramisu), nieco mniejszy – gotowane na miękko i w formie jajecznicy, jeszcze mniejszy – jajka gotowane na twardo i dodawane do ciast, naleśników itp. Alergia na białko jajka to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych u dzieci, ale zwykle mija z wiekiem.

4.     Ryby i produkty pochodne. Najczęściej uczulające gatunki ryb to: dorsz, śledź, szprot, tuńczyk, łosoś, węgorz, karp, okoń. Alergia na ryby zwykle zostaje na całe życie.

5.     Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. To jeden z produktów najsilniej alergizujących, nawet minimalna ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych, dlatego często nawet na produktach niezawierających fistaszków można znaleźć informację, że „w zakładzie przetwarza się również orzeszki ziemne” albo „może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych”. Alergia na arachidy może utrzymywać się przez całe życie.

6.     Soja i produkty pochodne. Poza produktami sojowymi popularnymi wśród wegan i wegetarian (tofu, pasztety) soja występuje w wielu produktach przetworzonych jako zagęstnik (wędliny, pieczywo) lub emulgator (lecytyna sojowa − powszechnie stosowany dodatek do żywności).

7.     Mleko i produkty pochodne. Czynnikiem alergizującym są białka mleka. To alergia, z której się wyrasta – większość dzieci nabywa tolerancji na mleko do 3. roku życia.

8.     Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne. Podobnie do fistaszków, alergia na orzechy utrzymuje się przez całe życie.

9.     Seler zwyczajny i produkty pochodne. Surowy seler jest jednym z najsilniejszych alergenów, może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Po ugotowaniu jest mniej alergizujący.

10.  Gorczyca i produkty pochodne. Właściwości uczulające mają zarówno ziarna gorczycy, jak i ich płynna forma, czyli musztarda. Na szczęście gorczyca rzadko bywa przyczyną anafilaksji.

11.  Nasiona sezamu i produkty pochodne. Poza sezamem widocznym w potrawach „gołym okiem”, warto pamiętać, że jest on też składnikiem hummusu – dodaje się do niego sezamową pastę tahini.

12.  Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. Związki siarki są stosowane jako konserwanty żywności, np. w suszonych owocach i winie  – ukrywają się pod symbolami E220−E228.

13.  Łubin i produkty pochodne. Łubin to roślina strączkowa bogata w białko. Mąka łubinowa ma zastosowanie podobne do soi – jest półproduktem do przygotowywania potraw dla wegan i wegetarian, dodaje się ją też do wędlin, pieczywa.

14.  Mięczaki i produkty pochodne. Małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice należą do produktów o największym potencjale alergizującym.

 

 

Poznaj naszego eksperta

Marcin Książkowski

redaktor