Przejdź do treśći

Artykuł

Alergia na mleko – najczęstsza postać nadwrażliwości pokarmowej

kobieta odpycha ręką podsuwaną jej szklankę mleka

Alergia na mleko często jest mylona z nietolerancją laktozy. Mimo że i jedno, i drugie zmusza do wyeliminowania mleka z diety, mechanizm ich działania jest zupełnie inny. Różne są także objawy i możliwe powikłania.

Alergia na mleko jest odpowiedzią układu immunologicznego na obecność w organizmie białek mleka. To najczęściej występująca postać nadwrażliwości pokarmowej. Pojawia się ona głównie u dzieci, u których – przy prawidłowej diecie – znika do 5. roku życia. Może jednak dotyczyć również osób dorosłych.

Czytaj także: Nietolerancja laktozy – czy wszyscy dorośli ją mają?

Alergia na mleko to alergia na białko

Tym, co uczula w mleku, jest białko. Wyróżniamy kilka najbardziej alergizujących jego frakcji:

  • kazeina – spotykana zarówno w mleku krowim i w jego przetworach, jak i w mleku kozim i jego przetworach,
  • laktoalbumina – w postaci czynnej występuje tylko w świeżym mleku, co oznacza, że mleko przegotowane jest w pełni bezpieczne dla osób na nią uczulonych,
  • glikoproteina – znajdziemy ją w mleku, maśle i w śmietanie,
  • laktoglobulina – osobom uczulonym na nią polecane jest mleko kozie,
  • beta-laktoglobulina – występuje także w wołowinie i cielęcinie.

W zależności od tego, które białko jest przyczyną alergii, odmiennie będzie wyglądało postępowanie dietetyczne i wachlarz dostępnych produktów. Niezbędna jest zatem dobra diagnostyka – taka, która umożliwi eliminację tylko tych pokarmów, które naprawdę szkodzą.

apteline

Objawy alergii na białka mleka

Alergia na białka mleka daje szereg objawów ze strony różnych układów i narządów. Do najbardziej charakterystycznych należą:

  • objawy związane z przewodem pokarmowym: krew w stolcu i/lub w wymiocinach, biegunki, zaparcia, ulewanie;
  • objawy skórne: świąd, pokrzywka, wysypki, atopowe zapalenie skóry, suchość;
  • objawy związane z układem oddechowym: zaburzenia połykania, nieżyt nosa, chrypka, astma, zapalenie gardła i migdałków, bezdech senny, bezdech i sapka u niemowląt;
  • reakcje ogólnoustrojowe: niedokrwistość, zaburzenia pamięci i koncentracji, drażliwość, płaczliwość, pobudliwość ruchowa, świąd sromu i odbytu, wzmożone napięcie mięśniowe, agresywność, zaburzony sen.

Symptomy alergii na białka mleka – aczkolwiek nie do przeoczenia – w większości są niespecyficzne. Raczej rzadko wiążemy je z nadwrażliwością pokarmową. O wiele bardziej jesteśmy skłonni podejrzewać inną chorobę somatyczną lub psychiczną. Warto zatem wziąć pod uwagę także alergię na mleko.

Czy mleko szkodzi?

Coraz częściej spotyka się opinie, że mleko krowie nie jest zdrowe i należy wykluczyć je z diety. Niewątpliwie nie jest ono pożądane w diecie osób nadwrażliwych na białka mleka lub laktozę. Nie oznacza to jednak, że nie nadaje się do spożycia w ogóle. Dostarcza bowiem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, witamin A, C, D, E, K i z grupy B, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Może zatem skutecznie uzupełniać wiele niedoborów, co jest tym łatwiejsze, że jego przetwory są podstawą diety wielu z nas.

Nieleczona alergia na białka mleka może być dolegliwością bardzo dokuczliwą, która może poczynić w organizmie prawdziwe spustoszenie. Jeśli zauważymy u siebie (lub swojego dziecka) którykolwiek z wyżej wymienionych objawów, warto na kilka dni wyeliminować mleko z diety. Jeśli nastąpi poprawa, konieczne mogą okazać się testy diagnostyczne, które wskażą konkretną przyczynę nadwrażliwości.

Poznaj naszego eksperta

Paulina Owsińska

Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeuta i dietetyk. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część swojej pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.