Przejdź do treśći

Artykuł

Żurawina zapobiega miażdżycy

żurawina

Owoce żurawiny doskonale wpływają na nasze serce i naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy. Należą do pierwszej piątki produktów naturalnych, które zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Pomagają też przy problemach z drogami moczowymi i w zakażeniach bakteryjnych.

Na rynku możemy spotkać dwa rodzaje żurawiny: rodzimą żurawinę błotną i pochodzącą z ameryki, znacznie większą, żurawinę wielkoowocową. Mają podobne właściwości, ale ze względów ekonomicznych to cranberries są częściej uprawiane i oferowane w sprzedaży.

Czytaj również: Wiśnie to superfood dla serca

Żurawina − co dobrego w sobie kryje

Przetworzone owoce żurawin mogą być bardzo atrakcyjnym elementem naszego menu przez cały rok. Warto spożywać je na surowo, ponieważ świeże mają najwięcej wartości. Żurawina zawiera:

  • błonnik,
  • witaminy C, B1 i B2, B6, E, karoten,
  • wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo, jod, magnez,
  • bioflawonoidy,
  • polifenole,
  • garbniki,
  • taniny,
  • kwas cytrynowy,
  • kwas jabłkowy.

Żurawina czyści żyły ze złogów

Jedzenie żurawin zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Skarbem, który dostaje się do naszego organizmu wraz z ich spożywaniem, są bioflawonoidy. Zapobiegają powstawaniu zakrzepów i korzystnie wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Wraz z polifenolami, garbnikami i taniną tworzą antyoksydacyjny koktajl. Przeciwutleniacze nie tylko chronią nasze naczynia krwionośne przed miażdżycą, ale także niwelują rakotwórcze działanie wielu szkodliwych substancji, których dostarczamy sobie jedząc być może smaczne, ale niskiej jakości produkty żywnościowe.

Spożywanie żurawin, czy to w postaci surowej, czy też przetworzonej, zmniejsza liczbę komórek śródbłonka, którym wyściełane są nasze żyły i tętnice. Komórki te produkują osteokalcynę, która powoduje twardnienie naczyń krwionośnych. Ważne, żeby żurawiny spożywać regularnie, gdyż procesy degeneracyjne naczyń przebiegają powoli i wymagają stałego dostarczania antyutleniaczy. Uszkadzany przez oksydanty i stany zapalne śródbłonek staje się podatny na osadzanie cholesterolu. Jego złogi zmniejszają światło naczyń krwionośnych i powodują miażdżycę. Żurawinowe antyoksydanty wspaniale chronią komórki śródbłonka przed uszkodzeniami, a nadające jej czerwony kolor antocyjany łagodzą infekcje, które również sprzyjają osadzaniu się cholesterolu w żyłach i tętnicach.

Żurawina reguluje ciśnienie i cholesterol

Spożywając bogate w potas żurawiny regulujemy ciśnienie krwi. Odkąd słone, a więc zawierające sód potrawy, zdominowały nasze stoły, mamy zwykle źle zbilansowaną podaż tych pierwiastków. A właśnie chwiejna równowaga jonów sodu i potasu w organizmie odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi. Potas dostarczany w żurawinach zmniejsza ryzyko udaru, jednej z najczęstszych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wiele badań wskazuje także, że spożywanie żurawin wpływa na zachowanie odpowiednich proporcji między „dobrym” cholesterolem HDL a „złym” LDL, dzięki czemu spada ryzyko zawałów serca.

Żurawina zwalcza bakterie

Czerwone jagody żurawiny błotnej od wieków były skutecznie stosowane w przypadkach chorób nerek i pęcherza moczowego. Udowodniono, że ich spożywanie utrudnia rozmnażanie i przyleganie bakterii Escherichia coli do ścian komórkowych dróg moczowych.

Podobnie działa ona na bakterie próchnicy, które dążą do bardzo ścisłego kontaktu ze szkliwem naszych zębów, czy Helicobacter pylori, która atakuje śluzówkę żołądka i powoduje jego owrzodzenie.

Poznaj naszego eksperta

Redakcja

Redakcja

Zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania, sugestie lub wątpliwości?

Napisz do nas: redakcja@apteline.pl

Bądźmy w kontakcie - jeśli chcesz być na bieżąco z tekstami, które będziemy dla Ciebie publikować, dołącz do naszego newslettera. Zapisz się!

Zobacz także