Przejdź do treśći

Artykuł

Właściwości zdrowotne goździków

Goździki nie tylko wspomagają produkcję insuliny w organizmie lecz także obniżają cholesterol LDL.

Osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem powinny jak najczęściej dodawać goździki do potraw. Ta popularna i pachnąca przyprawa działa antybakteryjnie, antywirusowo, antygrzybiczo i antypasożytniczo. Goździki są też naturalnym środkiem łagodzącym ból zęba. Odświeżają oddech i mają odmładzający wpływ na skórę.

Goździkowe drzewo żyje około 150 lat. Zbiera się z niego delikatne pączki kwiatowe, które po wysuszeniu zamieniają się w znaną nam aromatyczną przyprawę. Zbiór nie należy do zbyt prostych. Pączki zbiera się ręcznie, jeszcze przed rozkwitem, gdy kwiat jest całkiem zamknięty. Po otwarciu płatków ulatnia się bowiem duża część aromatu. Można kupować całe pąki goździków lub sproszkowane przyprawy. Goździki warto trzymać w szczelnie zamkniętych pudełkach, tak by dłużej utrzymywały aromat.

Goździki mają pozytywny wpływ na żołądek - pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają apetyt. Usuwają z organizmu wolne rodniki. Redukują ryzyko zachorowania na grypę. Wykazują działanie antyseptyczne - likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy. Goździki są doskonałym eliksirem młodości. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wykrztuśnie, kojąco, ułatwiają zasypianie i regulują funkcje układu nerwowego.

Goździki na obniżenie cholesterolu i poziomu cukru

Charakterystyczny zapach goździków to efekt obecności eugenolu - silnego antyoksydantu, który obniża poziom cukru oraz cholesterolu. Osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem powinny jak najczęściej wzbogacać smak przyrządzanych potraw wysuszonymi pąkami kwiatów goździkowca korzennego.

>>>Warzywno-owocowy jadłospis na jeden dzień [5 PRZEPISÓW]

Goździki nie tylko wspomagają produkcję insuliny w organizmie lecz także obniżają cholesterol LDL.

 >>>Masz wysoki poziom cholesterolu. Zobacz, co jeść, aby obniżyć cholesterol

Badania opisane w 2006 roku na spotkaniu Experimental Biology w San Francisco wykazały, że kilka gramów goździków dziennie wspomaga produkcję insuliny, a przy tym obniża poziom cholesterolu. U wszystkich badanych, którzy jedli goździki, bez względu na ilość, nastąpiło obniżenie poziomu glukozy, trójglicerydów oraz "złego" cholesterolu LDL. Poziom "dobrego" cholesterolu HDL pozostał bez zmian. Zaobserwowano też, że olej goździkowy zapobiega tworzeniu się grup nadtlenowych lipidów, które mogą prowadzić do zawału. Zapobiegają cukrzycy u osób dorosłych, ponieważ zwiększają ilość insuliny we krwi (nawet trzykrotnie).

>>>Cholesterol: norma, dobry i zły cholesterol (HDL, LDL), jak obniżyć poziom cholesterolu

Przyrządzenie grzańca z dodatkiem goździków na wieczór pomoże zasnąć i wyregulować pracę układu nerwowego. To doskonały lek na stres. Posiadają stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

Goździki na ból zęba i nieświeży oddech

Goździki są też wykorzystywane w stomatologii, ponieważ eugenol działa przeciwbakteryjnie. Stosuje się go w leczeniu kanałowym zębów. Skutecznie odświeżają one oddech. Podobno najlepiej usuwają nieprzyjemny zapach czosnku. Wystarczy rozgryźć trzy goździki i efekt murowany.

>>>Sposoby na brzydki zapach z ust. Jak leczyć halitozę?

Olejek goździkowy stosowany miejscowo zwalcza ból zęba, i to niemal w kilka sekund. Należy połączyć dwie kropelki olejku z 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek i przyłożyć do bolącego miejsca w jamie ustnej. Badania pokazują, że olejek goździkowy zwalcza drobnoustroje wywołujące infekcję, a nawet próchnicę.

 

 

Olejki eteryczne zawarte w goździkach mają działanie uśmierzające ból i poprawiają krążenie krwi, dlatego też są bardzo efektywnym środkiem nie tylko na ból głowy ale także w przypadku występowania ataków migreny. Kubek zielonej herbaty zaparzonej z dwoma goździkami można pić profilaktycznie, ale także w trakcie ataków.

Goździki na odporność i przemianę materii

Goździki zawierają mangan, który przyspiesza przemianę materii w organizmie.

>> Herbaty na odchudzanie

Goździki wzmagają także apetyt, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Poza tym, niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się.
Goździki wzmacniają również układ odpornościowy, pomagając uniknąć infekcji, dlatego wskazane jest picie korzennych naparów w czasie jesienno-zimowym.

Goździki zwalczają grzybicę

Goździki sprawdzają się w leczeniu kandydozy (drożdżycy). Wystarczy napić się naparu z goździków, który łagodzi dolegliwości grzybiczej infekcji skóry. Olejek z goździków warto stosować bezpośrednio na skórę, na której pojawiły się zmiany (np. w przypadku grzybicy stóp). Przed użyciem olejku można go rozcieńczyć z kilkoma (3-4) kroplami herbaty, aby nie podrażnił skóry.

Poznaj naszego eksperta

Redakcja

Redakcja

Zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania, sugestie lub wątpliwości?

Napisz do nas: redakcja@apteline.pl

Bądźmy w kontakcie - jeśli chcesz być na bieżąco z tekstami, które będziemy dla Ciebie publikować, dołącz do naszego newslettera. Zapisz się!

Zobacz także

Polecane produkty