Przejdź do treśći

Artykuł

Pokrzywa to cenne źródło żelaza

bogactwo witamin oraz soli mineralnych, które w sobie kryje sprawia, że pokrzywa od dawien dawna wykorzystywana jest w ludowym lecznictwie

Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby. Ze względu na bogaty skład, jest zalecana kobietom w okresie wzmożonej pracy organizmu - w czasie ciąży czy menopauzy.

Pokrzywa jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza. Niedobór żelaza we krwi sprawia, że szpik kostny nie wytwarza wystarczających ilości hemoglobiny, w efekcie czego organizm nie jest odpowiednio "dotleniony", co fatalnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucie.

>>>Diagnostyka anemii – interpretacja wyników badań

To dlatego często skarżymy się na permanentne zmęczenie, nasza skóra przybiera blady odcień, a włosy mają skłonność do wypadania. Konsekwencją zbyt niskiego poziomu żelaza bywa anemia, na którą cierpi wiele kobiet.

reklama herbat ziołowych

 

Pokrzywa dla kobiet

Z powodu wysokiej zawartości żelaza, warto jeść pokrzywę przy anemii i osłabieniu organizmu. Ze względu na bogaty skład, jest zalecana kobietom w okresie wzmożonej pracy organizmu - w czasie ciąży czy menopauzy. Dzięki stosowaniu produktów na bazie tej rośliny przyszła mama zyska większą odporność i usunie groźne toksyny, a po narodzinach dziecka zwiększy produkcję mleka oraz przyspieszy likwidację obrzęków. Łatwiej upora się także z zakażeniami dróg moczowych, szczególnie niebezpiecznymi w okresie ciąży.

 

 

Zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci zapewnia też odpowiednia dawka krzemu. Pokrzywa jest skarbnicą tego cennego pierwiastka, który utrzymuje także w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stawy.

>> Rumianek – poznaj cenne właściwości drobnych kwiatków

Pokrzywa - skarbnica witamin i makroelementów

Liście rośliny dostarczają witamin A, C i K oraz witamin z grupy B, a także cynku, fosforu, jodu, krzemu, magnezu, manganu, potasu, wapnia, sodu i żelaza. Pokrzywa jest również źródłem przeciwutleniaczy, np. flawonoidów i karotenoidów, zawiera garbniki i fitosterole.

Pokrzywa, ze względu na swoje właściwości moczopędne, jest zalecana przy chorobach dróg moczowych. Świeże listki rośliny usprawniają przemianę materii. Poza tym, korzystnie wpływają na pracę wątroby, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi, a także pobudzają czynność wydzielniczą trzustk.

>> Morwa biała – naturalny sprzymierzeniec w walce z chorobami cywilizacyjnymi

Syrop z pokrzywy na przeziębienia

Aby przygotować syrop trzeba przygotować kilogram pokrzyw, które następnie należy zemleć w mikserze i rozdrobnić litrem wody. Całość zagotowuje się i osładza, do smaku, miodem.
Syrop należy przelać do słoiczków i pasteryzować przez około kwadrans. Syrop warto zażywać w profilaktyce przeziębień i infekcji gardła. Zaleca się stosowanie syropu po łyżeczce trzy razy dziennie, przez dwa tygodnie, dwa razy na kwartał.

Pokrzywa w kosmetyce

Wyciąg z pokrzyw wykorzystywany jest także w kosmetyce, między innymi w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Ekstrakt z pokrzyw możemy znaleźć w szamponach oraz odżywkach. Przeznaczone są do pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz normalnych, nadają włosom blask, sprawiają, że są miękkie i puszyste. Pokrzywa znajduje także zastosowanie w leczeniu świądu, łupieżu, zapobiega wypadaniu włosów. Pokrzywę można wykorzystać w kosmetykach przygotowywanych samodzielnie w domu.

Pokrzywowa kąpiel

Kąpiel z dodatkiem pokrzyw doskonale odżywi i nawilży skórę. Poza tym taką kąpiel z pewnością docenią osoby skarżące się na bóle reumatyczne. Aby przygotować kąpiel należy bardzo drobno posiekać pokrzywę, włożyć ją do woreczka z gazy i następnie umieścić pod strumieniem gorącej wody. Można także do wanny wlać sok pokrzywowy.

Pokrzywy nie zaleca się tylko osobom z niewydolnością nerek, ponieważ moczopędna roślina może je nadmiernie obciążać.

Pokrzywę najłatwiej kupić w postaci gotowej herbatki. Idealnym  rozwiązaniem jest własnoręczne zebranie młodych liści. Można je samemu ususzyć (najlepiej w cieniu, w miejscu pozbawionym wilgoci),  albo wykorzystać do przyrządzenia smakowitych potraw.

 

Poznaj naszego eksperta

Redakcja

Redakcja

Zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania, sugestie lub wątpliwości?

Napisz do nas: redakcja@apteline.pl

Bądźmy w kontakcie - jeśli chcesz być na bieżąco z tekstami, które będziemy dla Ciebie publikować, dołącz do naszego newslettera. Zapisz się!

Zobacz także

Polecane produkty