Przejdź do treśći

Artykuł

Naturalny antybiotyk. Zwalcza infekcje, wzmacnia odporność

Prawdziwym zabójcą infekcji jest np. napój z czosnku, cebuli i octu winnego. Łagodzi objawy. Poprawia krążenie i oczyszcza krew

Wiele składników w warzywach, czy przyprawach, to naturalne antybiotyki. Działają oczyszczająco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Wzmacniają organizm i mobilizują go do walki.

Prawdziwym zabójcą infekcji jest np. napój z czosnku, cebuli i octu winnego. Łagodzi objawy. Poprawia krążenie i oczyszcza krew. Na liście składników potrzebnych do przygotowania tego specyfiku są:

  • 700 ml octu jabłkowego organicznego,
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • ¼ szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.

Wszystkie składniki oprócz octu mieszamy i wkładamy do słoja. Zalewamy octem jabłkowym. Zmykamy i dobrze wstrząsamy. Przez dwa tygodnie słoik trzymamy w suchym i chłodnym miejscu. Wstrząsamy nim kilka razy dziennie. Po 14 dniach, zawartość słoika trzeba przecedzić. Płyn przelewamy do butelki.

Warzywa ze słoika możemy natomiast zostawić w słoiku i zalać oliwą. To idealna mieszanka przypraw.

Napój ma bardzo ostry smak i szybko rozgrzewa. Po wypiciu łyżki warto zjeść plasterek pomarańczy, aby złagodzić uczucie pieczenia i ciepła. Dla wzmocnienia odporności warto pić codziennie jedną łyżeczkę nalewki. Aby zwalczyć infekcje, należy pić 1 łyżkę specyfiku 5-6 razy dziennie. Nie wolno go pić na pusty żołądek. Jest silny i może powodować nudności.

Silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne napoju związane jest z jego składem.

Ocet jabłkowy

Ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Angielscy lekarze odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji „dobrego” cholesterolu HDL.

Coraz więcej dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako naturalnego suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia.

Czosnek

Od wieków wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także jako naturalny antybiotyk. Ma bowiem silne działanie bakteriobójcze. Naukowcy z Uniwersytetu Washington wzięli pod lupę czosnek. Sprawdzili, czy można wykorzystać jego działanie lecznicze w przypadku zatruć pokarmowych.

Jak podaje "Daily Mail", czosnek zwalcza głównego sprawcę zatruć pokarmowych - campylobacter. Infekcja spowodowana przez tę bakterię objawia się bólem brzucha, biegunką i gorączką.

Czytaj także: Czosnek chroni serce

Cebula

To obok czosnku najbardziej znany wszystkim naturalny antybiotyk i antyseptyk. Biologicznie czynne związki obecne w soku i miąższu cebuli zwiększają odporność, zabijają patogenne mikroorganizmy, normalizują florę jelitową i przywracają równowagę bakteryjną w jamie ustnej. Zapobiega rozwojowi procesów gnilnych w jelitach, pomaga uporać się z furunkulozą oraz innymi chorobami skórnymi.

Papryki chili

Oczyszczają drogi oddechowe w przeziębieniach, pomagają zapobiegać niektórym nowotworom. Ponadto chili wyzwala wydzielanie endorfin, co może wyjaśnić uczucie euforii, jakie ogarnia nas po zjedzeniu porcji pikantnej potrawy. Chili działa korzystnie na serce, obniżając poziom cholesterolu. Chili prawdopodobnie zapobiega też powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do groźnych zatorów w układzie krążenia.

Imbir

Szybko rozgrzewa organizm oraz wspomaga odporność. Jest bogaty w składniki o silnym działaniu przeciwutleniającym oraz działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym.

Korzeń imbiru zawiera skoncentrowaną mieszaninę związków biologicznie czynnych jak olejki eteryczne, alkohol oraz gingerol. Dzięki imbirowi nasz układ pokarmowy produkuje większe ilości enzymów, wątroba szybciej odtruwa organizm, a szare komórki wydajniej pracują. Imbir zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym.

Chrzan

Jest naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. Nazywa się go słowiańskim żeń-szeniem. W składzie chemicznym chrzanu obecna jest substancja zwana benzyloizotiocyjanian – łagodna forma naturalnego antybiotyku. Zwalcza bakterie, które mogą powodować katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Kurkuma

Substancje zawarte w kurkumie, a konkretnie kurkumina i jej pochodne, zwane kurkuminoidami, mają silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Czytaj także: Kurkuma – przyprawa i superfood dla diabetyków, ale nie tylko

Lecznicze zalety kurkumy znane są od setek lat. Słynie m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, tonizujących i antymutagennych. To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak kolka, czerwonka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, ospa wietrzna oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów.

Źródło: earthweareone.com

Poznaj naszego eksperta

Redakcja

Redakcja

Zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania, sugestie lub wątpliwości?

Napisz do nas: redakcja@apteline.pl

Bądźmy w kontakcie - jeśli chcesz być na bieżąco z tekstami, które będziemy dla Ciebie publikować, dołącz do naszego newslettera. Zapisz się!

Zobacz także

Polecane produkty